Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Adevăratele cauze ale depresiei au fost complet ignorate. De ce nu poate fi păcălit creierul și cât de înșelătoare sunt medicamentele recomandate de doctori

Adevăratele cauze ale depresiei/ Pexels
Adevăratele cauze ale depresiei/ Pexels

Dacă sunteți ca una dintre milioanele de persoane care suferă de depresie, probabil vi s-a spus că trebuie să luați medicamente, deoarece creierul dvs. nu funcționează corect. Pur și simplu nu produce substanțe chimice precum serotonina, GABA, dopamina, oxitocina, DMT endogen sau alte triptamine de care are nevoie pentru a vă simți calm, sigur și fericit.

“Luați această rețetă și poate și pe aceasta și vă putem repara creierul dereglat”, vă spun medicii. Mulți am încercat această abordare farmaceutică a depresiei noastre sau am urmărit persoanele pe care le iubim încercând-o, doar pentru ca într-un final sa privim aceste medicamente eșuând lamentabil.

Mai mult decât atât, în multe cazuri, pastilele care ni se administrează conțin substanțe chimice dăunătoare sănătății care modifică sistemul nostru digestiv, afectează sistemul nostru nervos, modifică funcția suprarenală și multe altele, dar când suferi ai lua orice ca sa scapi de probleme.

Citește și: Mărturisirile unei foste angajate dintr-un abator de carne: „când închid ochii mai văd uneori sute de perechi de globuri oculare care mă privesc”

Astfel, aceste medicamente ar putea ameliora unele dureri după ce o vreme ai luat un tratament consistent. Dar cumva depresia își ridică mereu capul urât, ne terorizează si ne macină. Și pentru că ni s-a spus că creierul nostru este dereglat și că aceste medicamente îl vor rezolva, ne simțim și mai confuzi și bulversați atunci când medicamentele încep să dea greș. Dacă ați luat vreodată o doză maximă de medicament antidepresiv sau anti-anxietate știți exact ce presupune acest ciclu vicios. Știți cât de descurajat poate deveni cineva știind că singurul lucru despre care știa ca-l poate ajuta poate a eșuat in încercarea de a-l vindeca.

Această reacție la antidepresive nu este însă una ciudată, ba chiar este destul de normala, comună chiar. Oamenii de știință de top recunosc chiar și acum că noțiunea creierului „dezechilibrat chimic” este depășită. Acest fapt a fost în mare parte dovedit deja în studiile clinice ale acestor medicamente. Majoritatea specialiștilor folosesc ceva numit Scala Hamilton pentru a determina unde vă aflați pe un continuum între extazul pur și tendințele suicidare. Doar ca referință – a dormi suficient poate crește scorul Hamilton cu 6 puncte.

Consumul de alimente organice de înaltă calitate, pe bază de plante, vă poate aduce încă 6 puncte pe scara Hamilton. Ascultarea muzicii care îți place sau petrecerea timpului cu prietenii îți poate aduce mai multe puncte. Acest lucru aducându-te teoretic mai aproape de bucurie și îndepărtându-te de descurajare și depresie.

Citește și: Erorile colosale ale medicinei. Lobotomia, procedura care distruge ființa umană, dar care a fost recompensată cu Premiul Nobel

Și, în mod surprinzător, Agenția Federală a Medicamentului (FDA) a aprobat medicamente care oferă o creștere statistic nesemnificativă pe scala Hamilton (HAM-D), a dispoziției generale a cuiva. În unele cazuri este vorba de o creștere de doar 0,01. Iar FDA spune că firma care produce medicamentul poate să o vândă fără griji de recurs legal. Ghidurile proprii ale FDA nu sunt nici măcar clare în ceea ce privește relevanța statistică, pentru a da undă verde unui medicament.

Mai mult, un medicament poate fi testat de nenumărate ori pentru a obține un rezultat „pozitiv”, ceea ce înseamnă că modifică scala HAM-. În timp ce rezultatele negative, de numărul zecilor sau poate chiar al sutelor pot fi pur și simplu ignorate. Asta nu o împiedică pe Pfizer să afirme într-o reclamă de televiziune pentru Zoloft că  „depresia este o afecțiune medicală gravă care poate fi cauzată de un dezechilibru chimic” și că  „Zoloft lucrează pentru a corecta acest dezechilibru”.

Profesorul Tim Kasser din Illinois a făcut cercetări care indică două cauze importante ale depresiei, care nu au nicio legătură cu cele de mai sus. Cu cât viața ta este condusă mai mult de valori extrinseci, cu atât vei deveni mai deprimat și anxios și vei trăi mai mult o viață goală, nesatisfăcătoare.

Citește și: Cât de sănătos sau nociv este să dormi în timpul zilei. Experții în somn ne spun cât şi cum să dormim şi riscurile la care ne expunem dacă depăşim limitele

O motivație intrinsecă de a face ceva ar echivala cu dorința de a învăța să cânți la pian, pentru că îți place modul în care sună instrumentul. Un motiv extrinsec pentru a învăța să cânți la pian ar fi că te simți vinovat că părinții tăi au investit mii de lei pentru lecții, chiar dacă nu ai niciun interes real în a cânta.

Societatea noastră este dominată de valori extrinseci. Suntem constrânși în mod constant să credem că a cumpăra, a consuma, a ne arăta sau a demonstra modul în care privim în exterior ne va aduce bucurie. Alte cauze non-biologice ale depresiei pot fi un job care nu îi aduce satisfacție, traume din copilărie sau o viață trăită în sărăcie.

Doctorul Vincent Felitti din San Diego a studiat astfel de cauze non-biologice, lucrând pe segmentul obezității. El a luat sub observație oameni care erau extrem de grași – de peste 180 kg. Felitti a decis să nu le dea mâncare pentru o vreme și să le susțină sănătatea în timp ce slăbeau, cu vitaminele și substanțele nutritive de care aceștia aveau nevoie. Participanții au fost supravegheați medical în timpul procesului alarmant de simplu. Și au slăbit. Oamenii care au slăbit până la 60 kg, dar apoi s-a întâmplat ceva la fel de uimitor.

Persoanele care au pierdut toată greutatea, au început la fel de repede să o pună înapoi în câteva săptămâni. Dr. Felitti nu putea să înțeleagă ce se întâmpla. Până când a contactat-o pe una dintre pacientele sale, Susan, punându-i câteva întrebări interesante. El a început întrebând-o când a început să devină supraponderală în copilărie. Susan a spus că nu-și mai amintește, dar era în jurul vârstei de 11 ani.

Citește și: Hrană pentru creier. Există o legătură directă între dietă şi sănătatea mentală, ce alimente să consumăm pentru a preveni depresia, boala secolului XXI

Dr. Felitti a întrebat dacă își poate aminti ceva anume care i s-a întâmpla la acea vârstă, iar Susan a  răspuns: „Da, atunci bunicul meu a început să mă violeze”.  Dr. Felitti a descoperit că 55% dintre persoanele din grup au fost abuzate sexual și s-au îngrășat imediat. Astfel și-a dat seama că acest lucru care părea irațional îndeplinea de fapt o funcție extrem de necesară. După cum i-a spus Susan, „Excesul de greutate este trecut cu vederea și asta trebuie să fiu”.

S-a dovedit că multe dintre femeile obeze se îngrășaseră dintr-un motiv inconștient: să se protejeze de atenția bărbaților, despre care credeau că le vor face rău. Felitti și-a dat seama brusc:  „Ceea ce percepusem noi ca problemă era de fapt, foarte frecvent, soluția la probleme despre care restul dintre noi nu știa nimic”.

Acest lucru induce întrebarea – cu șomaj masiv, traume din copilărie rampante care indică un risc de șapte ori mai mare pentru depresie și o creștere de 4.000 la sută a consumului de droguri, ce ne spune psihicul colectiv despre lumea în care trăim? Nu avem un creier disfuncțional. Creierul nostru funcționează exact așa cum ar trebui. Ne avertizează doar că ceva nu este în regulă cu lumea în care trăim.

Creierul nostru încearcă să ne ajute să trăim. Devenim deprimați și anxioși, deoarece el chemă acele răni la suprafață, astfel încât să poată fi vindecate. Dacă continuăm să le tratăm cu medicamente, rănile vor reveni la țărm doar cu și mai multă răzbunare, până când vom înțelege în cele din urmă Scopul Superior al durerii. Așa cum alimentele pot fi toxice pentru corpul nostru, la fel și stresul. Experiențele adverse din copilărie, coroborate cu normele sociale reale de instigare a depresiei, confirmate astăzi, au creat o epidemie de depresie.

Citește și: Săptămâna conștientizării sănătății mentale. În ce ne-a transformat pandemia? Din cauza prea multor ore petrecute online ajungem să ne urâm corpul

După cum a spus Rumi, „lumina intră acolo unde este rana”, iar diagnosticul clinic al „creierului dereglat” este atât de depășit, încât avem nevoie de o nouă definiție pentru depresie.

Amuzant cum creierul nostru nu poate fi păcălit. Doar forțându-i să producă mai multă serotonină, asta nu face ca în mod magic durerea nevindecată sau neprocesată să dispară. Creierele noastre nu numai că NU sunt rupte, ci sunt geniale. Ele nu vor ceda – chiar și atacate cu medicamente recomandate de doctori – până când nu ne vindecăm cele mai profunde răni.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite