Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cât de sănătos sau nociv este să dormi în timpul zilei. Experții în somn ne spun cât şi cum să dormim și riscurile la care ne expunem dacă depășim limitele

Somnul în timpul zilei/ Pexels
Somnul în timpul zilei/ Pexels

Cine nu iubește un pui de somn sau o siestă de după-amiază? Dormitul în timpul zilei are scopul de a ne reîncărca bateriile, dar pentru a face ca aceasta să funcționeze este important să înțelegem efectele pe care puiul de somn le poate avea asupra modelelor de somn și asupra sănătății mintale.

În acest fel putem fi siguri că profităm de beneficiile odihnei noastre suplimentare și aceasta nu re efectul contrar, de a ne trezi mai extenuați.

Avantajele somnului

Un pui de somn este un somn scurt, efectuat în timpul orelor de zi, de obicei între orele 12 și 14 și nu aproape de ora de culcare. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, aproximativ o treime din adulții din Statele Unite își rezervă în mod regulat timp pentru un pui de somn, într-o zi obișnuită.

Diverse studii arată că un pui de somn se poate îmbunătăți:

 • timpul de reacție
 • vigilența
 • raționamentul logic
 • alungă oboseala

Principalul stimulent care îi face pe mulți oameni să recurgă la un pui de somn este să-și recâștige doza de energie. În afară de senzația de reîmprospătare există și alte avantaje, între care:

 • scăderea tensiunii arteriale
 • crește pozitivitatea și toleranța la frustrare
 • îmbunătățește memoria și a capacitatea de învățare

Citește și: Cum să dormi bine pe caniculă. Zece trucuri pentru un somn liniștit în nopțile fierbinți de vară

Modele de somn

Deși somnul scurt de după-amiază are o serie de avantaje, câteodată el pot fi prea lung. Acest lucru poate duce la problemele de somn și la întreruperea tiparelor de somn. De asemenea, un pui de somn te pot face să te simți mai obosit.

“Somnurile mai lungi de 45 de minute pot perturba unitatea naturală a somnului și te pot face să adormi mai greu noaptea”, spune Abhinav Singh, directorul medical al Indiana Sleep Center. Singh spune că acest lucru poate perpetua un ciclu dăunător de a fi lipsit de somn și de a avea tendința de a avea somnuri mai lungi după-amiaza şi pentru a contracara această problemă. Acest lucru poate duce la probleme pe termen lung.

Tipuri de pui de somn

Durata puiului de somn joacă un rol important în modul în care ne simțim când ne trezim. După somnurile mai scurte putem avea senzația că ne simțim reîmprospătați, în timp ce după cele mai lungi ne putem simți chiar și mai somnoroși și obosiți.

Somnuri scurte

CarmelHarrington, expert în somn la Sleep Health Foundation, spune că somnurile scurte, cunoscute și sub denumirea de „puseuri de putere”, adică în jur de 20 până la 25 de minute, sunt ideale pentru a te simți odihnit și revigorat. Ea spune că este important să setați o alarmă pentru a vă asigura că nu dormiți mai mult.

Citește și: Aveți probleme cu somnul? 9 idei de alimente care vă ajută să dormiți mai bine

Reprizele scurte de somn pot ajuta la îmbunătățirea:

 • funcțiilor cognitive
 • învățarea perceptivă
 • memorarea și reținerea informațiilor
 • performanța atletică

Studii din 2016 au arătat că a cădea într-un somn profund te poate face să te simți dezorientat și chiar mai obosit. Un somn ușor, spune Harrington, poate spori memoria și capacitatea de învățare pentru următoarele câteva ore după aceea. Harrington mai observă că, atunci când te duci să te întinzi, s-ar putea să nu adormi timp de 20-25 de minute. Şi asta e ok. „Dacă nu adormiți, înseamnă că nu sunteți suficient de obosiți pentru a adormi”, spune Harrington. „Este ok şi să fii conștient, nu trebuie să dormi timp de 20 de minute pentru a obține efectul”.

Somnul de cafeină

Acesta este un pui de somn care începe prin a bea o ceașcă de cafea, ceai sau espresso. Următorul pas este să treceți imediat la un somn de 20-25 de minute. În mod ideal, atunci când te trezești din somnul tău scurt cofeina va fi deja în organism și vei simți acea creștere a nivelurilor de energie și a vigilenței. Conform unor studii din 2010 cofeina funcționează prin blocarea adenozinei, un compus care se acumulează pe tot parcursul zilei și favorizează somnolența. Astfel, cofeina blochează receptorii de adenozină din creier și vă împiedică să vă simțiți obosiți.

Somnuri lungi

„Dacă te-ai trezit vreodată din somn profund… Ăsta e cel mai greu tip de trezire și ești destul de dezorientat. Nu știi ce oră din zi este sau unde trebuie să te afli”, spune Carmel Harrington. Această senzație grea este cauzată de inerția somnului, o stare de tranziție între somn și veghe şi are următoarele riscuri:

 • afectează performanța
 • reduce vigilența
 • te fac să te simți mai obosit și mai puțin odihnit

Citește și: Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier. Motivele pentru care anestezia nu este eficientă de fiecare dată

Harrington spune că inerția somnului poate dura ore întregi după somnul lung, deci este vital să rămâi la un somn ușor și să setezi alarma. Mai mult, un studiu din 2014 privind relația dintre somnul de noapte și pui de somn la studenți a constatat că cei care au raportat obiceiuri de somn frecvente, lungi și târzii au prezentat un risc mai mare pentru o calitate slabă a somnului pe timp de noapte și insomnii mai severe.

Ora din zi

Potrivit lui Harrington, momentul ideal pentru un pui de somn este „pauza de după-amiază” între orele 12-14. „Este un lucru pe care îl recomand mult elevilor de liceu, care sunt obosiți când vin acasă de la școală. Să tragă pui de somn timp de 20 până la 25 de minute. Ridică-te și apoi ești gata să studiezi în următoarele patru ore, iar învățarea și memoria ta sunt foarte bune în acel moment.”

Mai mult, Singh comentează că dorința de a trage un pui de somn dimineața poate indica lipsa somnului. De asemenea, dorința de a avea somnuri mai lungi de 60 de minute poate sugera „privarea de somn cantitativă sau calitativă”, spune el. Dacă aveți în mod regulat dorința de a avea somnuri lungi mai devreme în cursul zilei, discutați cu medicul dumneavoastră despre potențiale tulburări, cum ar fi apneea obstructivă de somn și insomnia, care vă pot afecta calitatea și cantitatea somnului.

Citește și: Adevăratele cauze ale depresiei au fost complet ignorate. De ce nu poate fi păcălit creierul și cât de înșelătoare sunt medicamentele recomandate de doctori

Somnolență și depresie

„Depresia are o asociere directă cu somnul”, spune Harrington. „Dacă aveți probleme cu somnul, atunci este mai probabil să dezvoltați depresie, iar dacă aveți depresie, aveți mai multe șanse să aveți probleme cu somnul”, adaugă ea.

Harrington mai sugerează că persoanele cu depresie și alte probleme de sănătate mintală rămân la o rutină strictă de somn. „Nu vreau ca persoanele cu depresie să tragă pui de somn aici, acolo și peste tot, în diferite momente ale zilei, pentru că va fi foarte perturbator”, spune ea.

A obține un somn de calitate și consolidat este imperativ pentru persoanele cu depresie. Încercarea de a “te juca” în timpul zilei cu somnuri scurte îți poate face mai mult rău decât bine.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite