Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum să dormi bine pe caniculă. Zece trucuri pentru un somn liniștit în nopțile fierbinți de vară

Cum să dormi bine pe caniculă
Cum să dormi bine pe caniculă

Căldura verii te face să adormi greu și să ai un somn scurt? Trezește-te fresh și energizat cu aceste sfaturi și trucuri despre cum să-ți păstrezi corpul răcoros, în aceste nopți fierbinți, când simți că cearșafurile ți se lipesc de piele.

Cum să dormi bine pe caniculă. Ce se întâmplă cu temperatura corpului atunci când dormi?

Temperatura camerei și a corpului au un impact semnificativ asupra somnului tău, așa că merită efortul de a corecta aceste două aspecte. În timpul somnului, treci prin mai multe etape. Prima etapă este locul în care te îndrepți din conștiință în somn ușor. Apoi, în următoarele etape, temperatura corpului tău trebuie să scadă în general cu aproximativ două până la trei grade, înainte de a ajunge la starea de somn profund, potrivit Resmed. Cu toate acestea, dacă temperatura ta este prea ridicată, creierului îi este greu să spună dacă ești treaz sau adormit, ceea ce poate afecta direct calitatea somnului.

Temperatura camerei afectează în mod direct și temperatura corpului. În general, 16-18 grade Celsius este temperatura ideală din cameră pentru un somn bun. O temperatură mai scăzută generează, de asemenea, un somn mai odihnitor, asigurându-vă că organismul nu se încălzește prea devreme dimineața și ajutându-vă să treceți ușor în stadiul de somn profund. În esență, acest lucru înseamnă că un dormitor rece vă oferă condiții mult mai bune pentru a vă odihni foarte bine în fiecare noapte.

Citește și: Cât de sănătos sau nociv este să dormi în timpul zilei. Experții în somn ne spun cât şi cum să dormim şi riscurile la care ne expunem dacă depăşim limitele

Cu toate acestea, ce poți face în nopțile fierbinți pentru a crea mediul optim pentru somn? Iată câteva moduri care vă vor ajuta să obțineți un somn de calitate, chiar și atunci când este caniculă.

Bea mai multă apă

Bea un pahar de apă rece înainte de culcare, pentru a-ți hidrata și răcori corpul și completa pierderile de apă cauzate de transpirație.

Fă un duș cald înainte de culcare

Dacă simțiți că îți este prea cald înainte de a merge la culcare, faceți un duș cu apă caldă. De ce nu unul cu apă rece? Deoarece corpul tău îți va deturna eforturile, prin scăderea rapidă a fluxului sangvin către piele. Câteva minute mai târziu, când fluxul sangvin pornește din nou, te vei simți din nou înfierbântat. Un duș cald va crește fluxul de sânge către piele și va crește pierderea de căldură din corpul tău. Apoi, poți aluneca între cearșafuri, simțindu-te curat și confortabil.

Fără pui de somn

Vremea caldă ne poate face să ne simțim puțin letargici în timpul zilei, pentru că folosim mai multă energie pentru a ne regla temperatura internă. Dacă somnul este deranjat noaptea, încearcă să eviți să tragi un pui de somn în timpul zilei. Când este cald, somnolența poate fi prețioasă – păstreaz-o pentru culcare.

Dormi pe gheață

Dacă simți cum căldura devine insuportabilă, ia un pachet de gheață din congelator, înfășoară-l într-un prosop și așează-l în pat, oriunde te simțiți confortabil. Sau umple o sticlă de apă și bag-o în congelator, după aceea introdu-o în pat. Pentru o răcorire instantanee mai poți pune un pachet de gheață pe punctele de puls de pe încheieturi, gât, coate, zonă inghinală, glezne și chiar în spatele genunchilor. Frigul se va deplasa rapid în jurul corpului și veți observa diferența aproape imediat. Doar nu vă răciți corpul prea mult!

O compresă umedă

Un sfat bătrânesc, dar un bun pentru a-ți ajuta corpul să piardă câteva grade noaptea este să umezești pur și simplu un prosop sau o cârpă. Pune-l pe frunte sau pe corp. Totuși, nu saturați prosopul cu apă, nu vei dori să îți uzi salteaua și cearșafurile.

Citește și: Aveți probleme cu somnul? 9 idei de alimente care vă ajută să dormiți mai bine

Mai puțină lumină, mai mult întuneric

Toate becurile degajă căldură, lucru pe care nu îl doriți atunci când încerci să dormi bine. Se înserează mult mai târziu în timpul verii, așa că profită și încearcă să reduci la minimum utilizarea luminii artificiale. Nu numai că acest lucru îți menține camera mai răcoroasă, dar îți este mai ușor să dormi dacă reduci nivelul de iluminare din cameră înainte de culcare.

Oprește componentele electronice

Similar cu stingerea luminilor, este la fel de benefic să opriți și dispozitivele electronice. Inclusiv accesorii precum smartphon-ul degajă căldură și lumină care nu favorizează un somn bun. Așadar, pune-le la distanță cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Folosește lenjerie de pat “respirabilă”

Lenjeria de pat ușoară și de bună calitate este respirabilă, ceea ce înseamnă că nu îți va încălzi corpul. Cu cât este mai puțină căldură prinsă sub cearșafuri, cu atât este mai probabil să te simți răcoros și confortabil. Așadar, păstrează cearșafurile din poliester, mătase și satin pentru nopți mai reci sau ocazii speciale. Încearcă-le în schimb pe cele din fibre de bumbac, in sau bambus.

Poartă haine de noapte largi din bumbac

Pijamalele largi și moi din bumbac vă ajută să vă mențineți corpul mai răcoros, disipând căldura, la fel ca și cearșafurile de bumbac. Acestea permit fluxul de aer și respirabilitatea, absorbind în același timp excesul de transpirație de pe piele.

Întinde-te în tot patul

Dormi ca o stea de mare! Întindeți-te pe pat cu brațele și picioarele larg deschise. Este o modalitate foarte simplă și ușoară de a menține temperatura scăzută prin creșterea circulației aerului în jurul membrelor și reducerea transpirației.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite