Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier. Motivele pentru care anestezia nu este eficientă de fiecare dată

Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier
Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier

Corpul omenesc este un sistem complex și doar simpla nefuncționare a unui organ poate să producă mari probleme de sănătate și chiar moarte. Deseori oamenii au nevoie de mai multe operații, chiar și operații pe creier, în decursul vieții lor, pentru ca medicii să poată rezolva problemele care apare la unul sau mai multe organe.

Poate că unii dintre noi au mai trecut prin operații, fie ele mai simple sau mai severe. În cele mai multe cazuri, cu excepția anxietății prezente înainte de operația în sine, totul a decurs normal fără complicații. Atunci când suntem pe masa de operații, cu siguranță că acel sentiment ar fi doar exacerbat. Însă pe măsură de doctorul pune masca pe față, iar gazul anesteziant pătrunde în corp, încet, încet, pacientul intra într-un somn profund. Acesta este modul în care toată lumea se așteaptă să decurgă o operație, însă uneori lucrurile pot lua o întorsătură neașteptată.

Medicina a evoluat extrem de mult de la începuturile sale, însă nu putem spune că este perfectă. Mai multe cazuri de persoane care s-au trezit în timpul operațiilor au fost înregistrate. Astfel că, este important să știm ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații, în special în timpul uneia pe creier.

Ce presupune operația pe creier

Chiar și astăzi, conceptul unei operații pe creier este foarte înfricoșător. Fiind o procedură extrem de complexă și sensibilă în care o singură greșeală poate face diferența dintre viață și moarte. Din acest motiv, înțelegerea noastră medicală a evoluat destul de mult comparativ cu trecutul, unde operațiile dăunătoare, precum lobotomia, încă erau practicate. Astăzi, un neurochirurg este antrenat la cel mai înalt nivel posibil, iar înțelegerea noastră despre creier doar continuă să crească.

Acest timp de operație este realizată pentru a rezolva multe tipuri de afecțiuni neuronale, fiind de cele mai multe ori făcută sub anestezie. Însă în anumite cazuri, anestezia este evitată. Această variație este folosită inclusiv în cazul tumorilor sau al epilepsiei. Dacă tumoarea sau zona creierului în care apar convulsiile se află în apropierea părților care controlează vederea, mișcarea sau vorbirea, poate fi necesar ca pacientul să fie treacă în timpul operației pe creier. Astfel, chirurgul poate pune întrebări pentru a monitoriza activitatea creierului, asigurându-se că tratează zona care necesită o intervenție chirurgicală. De asemenea, procedura reduce riscul de deteriorare a zonelor funcționale ale creierului care ar putea afecta elementele vitale.

Citește și: Erorile colosale ale medicinei. Lobotomia, procedura care distruge ființa umană, dar care a fost recompensată cu Premiul Nobel

Inițial, pacientului îi este administrat un sedativ în timp ce chirurgul înlătură partea necesară către creier. Pe măsură ce continuă operația, sedativul este oprit. În timpul operației pe creier, doctorii vorbesc cu pacientul, iar dacă se observă o schimbare în gândire sau modul în care vorbește, chirurgul știe că acea zonă nu trebuie atinsă. Într-un caz de acest fel, pacientul chiar a cântat la vioară în timp ce doctorul opera, pentru a se asigura că operația nu-i va afecta coordonarea.

Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier

Evident, procedura este lipsită de durere, însă, ca în cazul oricărei operații pe creier, nu este lipsită de riscuri. O astfel de operație ar putea duce la pierderea memoriei, meningită sau tulburări ale creierului. Însă această operație este realizată doar după ce chirurgul a decis că aceasta este cea mai bună cale de urmat. Iar statistic vorbind, rata mortalității nu este foarte mare, depinzând de afecțiunea tratată și de alte caracteristici ale pacientului, cum ar fi vârsta. Chiar și în cazul în care aceste complicații ar apărea, de cele mai multe ori nu este vina neurochirurgului.

Este greu de spus care este procentajul de decese în timpul unei astfel de operații. Însă un studiu realizat în 2010 poate clarifica mai mult situația. Experimentul a fost efectuat pe o perioadă de 36 de luni în care au fost realizate peste 3.650 de proceduri de către autorii articolului. Din aceste cazuri, doar 62 de decese ar putea fi considerate că ar avea legătură cu operația în sine. Ceea ce ar însemna cam 1,7% din tot procentajul.

Ce s-ar întâmpla dacă te-ai trezi în timpul unei operații pe creier

Am menționat mai sus despre trezirea voită a pacientului de către medic pentru a asigura o operație cât mai reușită, însă pacientul se pate trezi fără dorința doctorului. În cele mai multe cazuri, în timpul unei intervenții chirurgicale majore pacientul va fi anesteziat și inconștient, asta înseamnă că persoana în cauză nu-și va aminti nimic în timpul procedurii și nici nu va simți urmă de durere.

Cu toate acestea, în unele cazuri mai rare, pacientul se poate trezi în timpul operației, ceea ce înseamnă că el își poate aminti părți din ea, în general timp de 5 minute. Nivelul de gravitate al unui astfel de eveniment diferă, deoarece în majoritatea dintre cazuri, deși este extrem de supărător, pacientul nu poate simți nimic, dar nici nu se poate mișca pentru a atenționa chirurgul. Totuși, conform afirmațiilor unor oameni care au trecut prin asta, în anumite cazuri au putut fi simțite și dureri imense în timp ce doctorii operau fără să știe că pacientul este de fapt treaz.

Citește și: Boala misterioasă căruia niciun medic nu i-a găsit leacul. „Sindromul mâinii străine”, sau ce se întâmplă când nu ştie stânga ce face dreapta

Pentru unele intervenții, cum ar fi cele abdominale, paralizia este folosită pentru a relaxa mușchii operați, dar asta înseamnă că pacientul nu este capabil să se miște, nici măcar să-și deschidă ochii. De asemenea, nici măcar cea mai de bază funcție a omului, respectiv respiratul, nu este posibilă fără ajutorul tuburilor atunci când pacientul se află sub un asemenea paralizant. Totuși, deși inhibă mișcările pacientului, nu oprește durerea.

În general, numărul de cazuri documentate sunt limitate, însă conform unor studii, ar putea afecta mai puțin de 1% din pacienți, unele resurse plasând numărul la 1 din 1000 de cazuri, undeva la 0,1%. Desigur, asta înseamnă că sunt cu 0,1% mai multe cazuri decât ar trebui să fie. Așa că, medicii lucrează din greu pentru a reduce acest număr la 0.

Trezirea în timpul intervenției chirurgicale se poate întâmpla din mai multe motive diferite. Deseori, acest lucru se întâmplă la pacienții cu afecțiune multiple, care suferă de obezitate, care au trecut prin mai multe astfel de operații sau în funcție de natura operației în sine. Acest lucru este datorat faptului că doza recomandată de anestezie nu poate fi aplicată pacientului în condiții normale, fără a risca alte complicații. De asemenea, o istorie de abuz de droguri sau alte substanțe contribuie la o rezistență mai mare.

Prevenirea acestui eveniment, sau cel puțin reducerea efectelor poate fi realizată atât de echipa medicală prin monitorizare mai eficientă, dar și de pacient, căruia îi este recomandat să își dezvăluie trecutul medical sau abuzul de alte substanțe care ar putea duce la această concluzie. Astfel, medicul poate decide dacă o doză mai mare de anestezie este recomandată.

Citește și: Adevăratele cauze ale depresiei au fost complet ignorate. De ce nu poate fi păcălit creierul şi cât de înşelătoare sunt medicamentele recomandate de doctori

Când vine vorba despre pacienții care s-au trezit în astfel de operații afirmațiile diferă de la persoană la persoană și în funcție de tipul de operație efectuat. În unele cazuri, pacienții s-au trezit și au adormit intermitent, amintindu-și părți ale operației sau vocile doctorilor. Alte cazuri sunt descrise cu detalii înfricoșătoare, în care pacientul putea auzi fiecare mișcare pe care doctorul avea să o facă, fără nicio opțiune cu excepția așteptării. În multe cazuri, acest lucru a fost lipsit de durere. Însă au existat și cazuri în care pacientul a experimentat o durere îngrozitoare în timp de medicul desfășura operația.

Un astfel de caz este Donna Penner, care pe lângă faptul că a experimentat o durere extremă, aceasta s-a și apropiat de moarte în timpul operației. După ce procedura a fost finalizată, femeia și-a folosit toată puterea pentru a se mișca deranjând tubul care o ajuta să respire. La vederea acestui lucru, asistenta prezentă a înlăturat tubul, așteptându-se ca efectul paralizantului a luat sfârșit, însă plămânii Donnei încă nu erau capabilă să funcționeze de unii singuri. Conform acesteia, după acest eveniment a avut o experiență extracorporală. Desigur, trebuie menționat că Donna se afla sub stres emoțional în acea perioadă, așa că presupusele experiențe ar fi putut fi doar efectul unei amintiri eronate sau efectul diferitelor substanțe folosite de către doctori. Nu trebuie ignorat nici faptul că experiența ei a fost una extrem de traumatizantă.

Când vine vorba despre trezitul în timpul unei operații pe creier, informațiile necesită o completare, însă putem spune că detaliile ar fi similare cu procedura care se face atunci când pacientul este treaz. Cu toate astea, astfel de evenimente sunt foarte rare, iar pacientului îi este recomandat să intre în operație cu o minte cât mai limpede.

Te-ar putea interesa și