Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată astăzi. Care este programul ceremoniilor de înmormântare

Regina Elisabeta a II-a a murit
Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată astăzi. Poporul britanic este încărcat de emoție și tristețe, fiind o zi care va marca o nouă pagină în istorie. Suverana va fi condusă pe ultimul drum începând cu ora 13:00 a României.

Luni, 19 septembrie 2022, încep funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, fiind primele care sunt ținute de la decesul fostului premier Winston Chruchill, în 1965.

Cu o zi înainte, duminică, în memoria ei, s-a lăsat tăcerea în întreg Regatul Unit. Un rămas bun în care cuvintele au fost înlocuite de o liniște apăsătoare. Întreg Regatul Unit a fost în tăcere, la ora locală 20. Toți cei care au îndrăgit-o pe Regina Elisabeta a II-a au ținut moment de reculegere în memoria suveranei. La final, au răsunat aplauze.

În același timp, la Palatul Buckingham, Regele Charles al III-lea a găzduit o recepție pentru oaspeții din străinătate, veniți pentru funeraliile de stat. Printre invitați s-au aflat și președintele Klaus Iohannis și soția sa. Au fost prezenți și membri ai familiilor regale din toată Europa, inclusiv din partea Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Consort.

Citește și: Prințului Harry i s-a interzis să poarte uniforma militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cum a reacționat ducele de Sussex

Un portret inedit al reginei a fost făcut public de Palatul Buckingham în ajunul funeraliilor. Fotografia, realizată în luna mai, înainte de sărbătorirea Jubileului de Platină, o arată pe regina Elisabeta a doua zâmbind în fața aparatului de fotografiat, la Castelul Windsor.

Luni, la ceremonia de la Westminster Abbey sunt așteptați să participe 500 de șefi de stat și demnitari. China nu este reprezentată de președintele Xi Jinping, ci de vice-președinte Wang Qishan. Atât la recepția de la Buckingham, cât și la funeraliile de stat nu au fost invitați reprezentanți din Rusia, Belarus, Siria, Venezuela, Afganistan și Myanmar.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora locală 19:30 (21:30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei. Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12:00, la Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

Porțile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08:00 pentru invitații la înmormântare.

O procesiune va însoți sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe traseu vor fi aliniați membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiane şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles al III-lea și membrii familiei regale.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica.

Citește și: Donald Trump nu va participa la înmormântarea Reginei Elisabeta, în ciuda faptului că au avut „o relație grozavă”

După „Last Post” – omagiul militarilor căzuți în luptă în armata britanică – se respectă un moment de reculegere, în jurul orei 13:55. După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17:00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. Sicriul Reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunța binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”. Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al Reginei.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite