Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Prințului Harry i s-a interzis să poarte uniforma militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cum a reacționat ducele de Sussex

Prințului Harry i s-a interzis să poarte uniforma militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a/ today.com
Prințului Harry i s-a interzis să poarte uniforma militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a/ today.com

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția. Toată familia regală este în doliu și se pregătește pentru înmormântarea acesteia și pentru evenimentele care celebrează anii săi de domnie. În acest moment, prințului Harry i s-a interzis să participe la înmormântarea bunicii sale dacă poartă uniforma militară. 

Fiului regelui Charles al III-lea, prințul Harry, i s-a interzis să poarte uniforma militară dacă va participa la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, la Westminster Hall, din cauza scandalurilor creat odată cu părăsirea familiei regale și mutarea sa în SUA, alături de soția sa Meghan Markle și cei doi copii ai săi. 

În timpul funeraliilor Reginei, prințul Harry nu a purtat uniforma, ci a fost văzut purtând un costum negru. „Prințul Harry va purta un costum de dimineață pe parcursul evenimentelor în onoarea bunicii sale. Deceniul său de serviciu militar nu este determinat de uniforma pe care o poartă și cerem respectuos ca accentul să rămână pe viața și moștenirea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a”, a declarat un purtător de cuvânt de la Sussex. 

Citește și: Prințul Harry, declarație după moartea Reginei Elisabeta. Ce n-a avut curajul să-i spună ducele de Sussex bunicii lui când aceasta trăia

Ieri s-a relatat cum prințului Harry i s-ar fi refuzat șansa de a purta uniforma militară în timp ce o jelește pe Regină, deși unchiului său căzut în dizgrație, prințul Andrew, i se va permite să facă acest lucru în timpul priveghiului în stare de veghe.

Surse regale au declarat că ducele de York, un veteran al Războiului din Falklands care s-a exilat din viața publică în urma rolului său în scandalul Jeffrey Epstein, a avut dreptul să poarte culorile militare atunci când a participat la evenimentul ceremonial de miercuri. 

Citește și: Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a și cine o va moșteni

„Am înțeles că, spre deosebire de prințul Andrew, prințul Harry nu va avea voie să poarte uniforma la ultimul priveghi din Westminster Hall. Fără îndoială, o lovitură uriașă pentru ducele de Sussex, care a servit timp de 10 ani și care în această dimineață a vorbit despre regină ca fiind «comandantul său șef»”, a scris el pe Twitter.

Când are loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Potrivit protocolului stabilit deja, Regina va fi depusă la Westminster Hall de miercuri, ora 17:00, până luni, 19 septembrie, ora 6:30, ziua funeraliilor de stat. Va avea loc o procesiune ceremonială, în cadrul căreia sicriul reginei se va deplasa de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster pentru a fi depus în stare de veci. Sicriul ei va fi închis și se va odihni pe o platformă ridicată, numită catafalc, în sală, și va fi drapat în Drapelul Regal, cu Orbul și Sceptrul plasate deasupra.

Citește și: Cine va avea grijă de câinii Reginei Elisabeta a II-a. Suverana era foarte atașată de patrupezi

Acesta va fi păzit 24 de ore din 24 de o gardă formată din unități ale Gărzii de corp a Suveranului, ale Diviziei de Casație sau ale Yeoman Warders din Turnul Londrei. Palatul Buckingham nu a confirmat încă ora la care va avea loc priveghiul și ce membri ai familiei regale vor participa la eveniment, deși se crede că acesta va avea loc înainte de deschiderea pentru public, în acea seară, a funeraliilor în care va fi depus răposatul monarh.

Membrii activi ai Familiei Regale vor purta uniformă atunci când vor fi prezenți la cinci evenimente ceremoniale în perioada de doliu a reginei. Acestea sunt slujba de mulțumire de la Catedrala St Giles din Edinburgh, procesiunea către Westminster Hall și slujba de rugăciune și reflecție, priveghiul de la Westminster Hall și funeraliile de stat de lunea viitoare de la Westminster Abbey și slujba de înmormântare de la Capela St. George din Windsor.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite