Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a murit la vârstă de 96 de ani! Care este planul familiei regale

Regina Elisabeta a II-a a murit
Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina Elisabeta a murit! Întreaga planetă este în doliu după ce monarhul din Marea Britanie s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, potrivit Telegraph. Starea de sănătate a Reginei se degradase în ultimele luni.

Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh britanic, devenind iubită și respectată și dincolo de granițe. Aceasta a declarat iubire și credință veșnică monarhiei, motiv pentru care a spus că va domni până la moarte, așa cum s-a și întâmplat.

Povestea Reginei Elisabeta

Despre Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, s-au scris tone de povești. În măsura în care a fost posibil, fiecare amănunt făcut public la un moment dat a fost tocat de presă. Pe baza poveștii sale de viață s-au tras concluzii și s-au construit dezbateri.

Începând cu 1952, regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul Regatului Unit (Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord) și a numeroase alte regate și teritorii, precum și conducătoarea Commonwealth-ului, grupul de 53 de națiuni suverane care include multe teritorii britanice.

În septembrie 2015, Elisabeta a depășit recordul de 63 de ani și 216 zile pe tron stabilit de regina Victoria (stră-străbunica sa), astfel devenind cel mai longeviv monarh britanic din istorie. În februarie 2022, Elisabeta și-a sărbătorit Jubileul de Platină – marcând șapte decenii de serviciu în Commonwealth.

Atunci când Elizabeth Alexandra Mary, fiica cea mare a Prințului Albert, Duce de York, și a soției sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon, s-a născut la 21 aprilie 1926, se pare că avea puține șanse de a urca pe tron, deoarece tatăl ei era fiul mai mic al Regelui George al V-lea. La sfârșitul anului 1936, unchiul ei, Regele Eduard al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu o americancă divorțată, Wallis Simpson. Drept urmare, tatăl ei a devenit Regele George al VI-lea, iar „Lilibet” (așa cum era cunoscută în familie), în vârstă de 10 ani, a devenit moștenitoarea tronului.

Odată cu declinul stării de sănătate a tatălui ei în 1951, Elizabeth i-a luat locul la diverse funcții de stat. Regele George al VI-lea a cedat în urma unui cancer pulmonar la vârsta de 56 de ani, iar fiica sa în vârstă de 25 de ani a devenit a șasea femeie din istorie care a urcat pe tronul britanic. Încoronarea ei oficială ca regină Elisabeta a II-a a avut loc la 2 iunie 1953, în Westminster Abbey.

În primul deceniu al domniei sale, Elisabeta s-a acomodat cu rolul de regină, dezvoltând o legătură strânsă cu prim-ministrul Winston Churchill (primul dintre cei 13 prim-miniștri alături de care va lucra în timpul domniei sale), depășind un dezastru în domeniul afacerilor externe în criza Suezului din 1956 și făcând numeroase călătorii de stat în străinătate.

Ca răspuns la criticile ascuțite ale presei, regina a luat măsuri pentru a-și moderniza propria imagine și pe cea a monarhiei, inclusiv televizând pentru prima dată în 1957 emisiunea anuală de Crăciun.

Popularitatea reginei și a întregii familii regale și-a revenit în primul deceniu al secolului XXI. Deși anul 2002 a marcat jubileul de aur al reginei Elisabeta – 50 de ani pe tron – moartea mamei sale (iubita regină mamă) și a surorii sale la începutul aceluiași an a aruncat o pată asupra sărbătorilor.

În cel de-al șaptelea deceniu de domnie, regina Elisabeta a prezidat fastul unei alte nunți regale la Westminster Abbey, cea a prințului William cu Catherine Middleton, în aprilie 2011. Ducele și ducesa de Cambridge, care vor deveni probabil următorul rege și următoarea regină a Marii Britanii, au continuat linia de succesiune cu copiii lor, prințul George (născut în 2013), prințesa Charlotte (născută în 2015) și prințul Louis (născut în 2018).

O prezență constantă alături de soția sa și unul dintre cei mai ocupați membri ai familiei regale britanice în cea mai mare parte a domniei sale, prințul Philip s-a retras din îndatoririle sale regale în 2017, la vârsta de 96 de ani. În același an, cuplul regal a sărbătorit 70 de ani de căsnicie, ceea ce face ca uniunea lor să fie cea mai lungă din istoria monarhiei britanice. Philip a murit în 2021, la vârsta de 99 de ani.

Relația Reginei Elisabeta cu prințul Philip

Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip a durat 73 de ani. Suverana Marii Britanii a spus că Prințul Philip a fost cel mai mare sprijin al său, atât în public, dar și în viața personală.

Căsătoria celor doi a fost bazată pe iubire, respect și încredere. S-au ales unul pe celălalt și au pornit la drum într-o lume în care regulile dictează totul. Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip a fost și va rămâne un exemplu mulți ani de acum înainte. Un apropiat al celor doi, citat de BBC, spunea că „Prințul Philip este singurul om din lume care o tratează pe Regină pur și simplu ca pe o ființă umană. El este singurul om care poate să facă acest lucru”.

În anul 1939, el era un simplu cadet în vârstă de 18 ani care i-a intrat rapid în inimă Reginei Elisabeta. Ea avea numai 13 ani. Ceea ce a început ca un joc între tineri, a ajuns să se transforme de-a lungul anilor într-o prietenie care din când în când era alimentată de scrisori sau vizite, deși Războiul nu le permitea prea multe.

În timpul unei vizite pe care Elisabeta a făcut-o împreună cu părinții și sora sa, Margaret, la Colegiul Regal de Marină, Prințul Philip a fost cel care s-a ocupat de ei. Atunci a început cu adevărat Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip.

În anul 1946, Prințul Philip i-a cerut Regelui George al VI-lea mâna Elisabetei. Pentru că fiica sa era mult prea mică, Prințul George a fost de acord cu logodna. Anunțul l-au făcut însă abia după ce aceasta a împlinit 21 de ani. Cei doi s-au completat reciproc. Prințul Philip a fost independent de la o vârstă fragedă din cauza situației din familia sa. Elisabeta a fost crescută mai mult în spatele zidurilor înalte ale Palatului, departe de lumea reală.

Prințul William a spus în trecut despre relația dintre cei doi: „O face să râdă pentru că unele dintre lucrurile pe care le spune și le face și modul în care privește viața este, evident, ușor diferit de ea. Împreună sunt un cuplu grozav.”

Prințul Philip și Elisabeta s-au căsătorit în fața a 2.000 de invitați în Westminster Abbey. La doar doi ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, nunta lor a fost un moment de sărbătoare. Winston Churchill a numit nunta lor „un fulger de culoare pe drumul greu pe care îl parcurgem”. Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip a ținut primele pagini ale presei din întreaga lume.

Pe data de 6 februarie 1952, moartea Regelui George avea să le aducă multe schimbări în viața de tineri căsătoriți. Elisabeta avea numai 25 de ani, iar Prințul Philip avea 30. Acela a fost momentul în care și-au dat seama că Elisabeta trebuie să devină Regina Marii Britanii. Tot atunci, Prințul Philip a renunțat la toate atribuțiile pe care le avea în Marina Regală. Presa scrie că nu i-a fost deloc ușor. De un om care a luptat atât de mult să se ridice în viață, Prințul Philip urma să îndeplinească doar un rol de sprijin odată cu noul statut al soției sale.

Dacă au avut dificultăți în relație, conflictele s-au petrecut în spatele zidurilor de la Palatul Buckingham. Rolul de Prinț consort l-a făcut pe Prințul Philip să-și acorde un timp pentru a face față situației. Chiar dacă mai mult de patru luni acesta a stat plecat în călătorie, după ce Regina Elisabeta și-a găsit ritmul, cei doi au devenit un model de familie pentru ani la rând.

În timp ce Regina Elisabeta îndeplinea cu succes rolul de șef de stat, Prințul Philip a preluat frâiele familiei lor proaspăt întemeiate. Acesta făcea o mulțime de lucruri în casă, în timp de Regina conducea țara, așa cum se arată în mai multe documentare.

Acesta i-a fost alături și în cele mai importante vizite de stat, comemorări, aniversări. Ducele era adesea surprins în imagini în timp ce discuta cu oaspeții și glumea cu cei din jur pentru ca atmosfera să fie degajată atunci când soția lui își face apariția. Potrivit chiar spuselor sale, totul a funcționat între ei și pentru că și-au acordat timp și spațiu: „Este secretul unei căsătorii fericite să ai interese diferite”.

Prințul Philip s-a retras din viața publică în anul 2017. De atunci, Regina a apărut în public fie singură, fie alături de alți membri ai Familiei Regale atunci când avea de îndeplinit atribuții în mod public.

Prințul Philip a fost un om care nu a vrut să aibă în preajmă agitație. După mult timp în care a fost nevoit să se îmbrace mereu elegant și să zâmbească tot timpul, ultimii ani și i-a petrecut citind sau pictând. Acesta a stat la un conac al familiei, în timp ce Regina a rămas în Londra. Pandemia i-a reunit la Castelul Windsor, locul unde au decis să se protejeze împreună. Personalul celor doi a fost unul limitat, care a devenit cunoscut sub numele de HMS Bubble.

Ducele de Edinburgh a fost internat timp de o lună de zile la un spital din centrul Londrei, în anul 2021. Acesta a intrat în spital pe data de 16 februarie, după ce a început să se simtă rău. Mai apoi a trecut printr-o intervenție chirurgicală cardiacă. Motivul internării nu a fost dezvăluit, doar s-a menționat că starea lui de sănătate nu a fost cauzată de Covid-19. Prințul Philip a încetat din viață la vârsta de 99 de ani, pe data de 9 aprilie 2021. Acesta a fost înmormântat pe data de 17 aprilie, după o perioadă de opt zile de doliu național.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite