Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Când va avea loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Când va avea loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea
Când va avea loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea este noul monarh al Marii Britanii, după ce Regina Elisabeta a II-a a murit. Ceremonia oficială de încoronare va avea loc peste câteva luni, pentru a nu se suprapune cu perioada de doliu în cinstea Reginei Elisabeta a II-a.

Aşa cum o cere protocolul, în primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles este proclamat oficial rege la Palatul St.James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare, din care fac parte parlamentari proeminenți, înalți funcționari publici, precum şi Lordul primar al Londrei.

Citește și: Când și unde va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Ceremonia oficială de încoronare va avea loc peste câteva luni, pentru a nu se suprapune cu perioada de doliu în cinstea Reginei Elisabeta a II-a.

Prințul de Wales a ales numele regal Charles al III-lea, deși mai poartă alte trei prenume din care putea să aleagă: Philip Arthur George. La 73 de ani, Regele Charles al III-a devine, astfel, cel mai în vârstă moștenitor al coroanei britanice care urcă pe tron.

„Astăzi, coroana trece mai departe, așa cum s-a întâmplat în peste 1000 de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru șef de stat, Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea. Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum și mama lui a oferit atât de multe către atât de mulți oameni. Odată cu trecerea în neființă a celei de-a doua epoci elisabetane, deschidem ușile unei noi ere în istoria țării noastre mărețe. Așa cum și-ar fi dorit Maiestatea sa, cu ajutorul cuvintelor „Dumnezeu să-l apere pe Rege”.”, a declarat Liz Truss, premierul Marii Britanii.

Citește și: Prințul Charles primește titulatura de Regele Charles al III-lea. Ce titluri primesc acum prințul William și Kate Middleton

Prinț moștenitor până de curând, Charles a devenit rege al Marii Britanii în clipa în care mama lui a încetat din viață. Soția lui, Camilla, a devenit regină, iar fiul lui, William, a preluat titlul de prinț moștenitor al coroanei britanice.

De asemenea, copiii lui Harry și ai lui Meghan Markle, Archie și Lilibet, au urcat o treaptă pe scara succesiunii și, potrivit regulilor instituite în 1917 de regele Edward, au devenit prinți și pot folosi și titulatura „Alteță Regală”. Bunicul lor, regele Charles al III-lea este un susținător declarat al unei Case Regale cu mai puțini membri și ar putea să le retragă totuși aceste titluri.

Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani

Anunțul emoționant, transmis de președintele Klaus Iohannis, vine după ce serviciile casei regale au anunțat că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se află sub supraveghere medicală, de joi, la castelul Balmoral, după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei, scrie BBC.

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comuniat oficial.

Citește și: Ultima apariția a Reginei Elisabeta a II-a. Detaliu care a prezis moartea sa

Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria țării și a sărbătorit recent jubileul de platină. Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.

Încă de când s-a anunțat că medicii sunt îngrijorați de starea de sănătate a Reginei Elisabeta, Familia Reginei s-a adunat în jurul ei, venind din toată țara pentru a fi alături de suverană la Balmoral. Prințul William a sosit împreună cu unchii săi, prințul Andrew și prințul Edward, precum și cu soția prințului Edward, Sophie. Kate, ducesa de Cambridge, a rămas la Windsor, deoarece copiii ei și ai lui William au avut prima lor zi la o școală nouă. Prințul Harry se afla și el pe drum spre Balmoral, dar nu însoțit de soția sa Meghan, potrivit purtătoarei lor de cuvânt. Prințul Charles a ajuns ceva mai devreme la castelul Balmoral.

Te-ar putea interesa și