Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cruciada vaccinurilor. Savanții spun că e nevoie de cinci doze pentru a dobândi imunitatea împotriva coronavirusului

Cruciada vaccinurilor/ Pexels
Cruciada vaccinurilor/ Pexels

Peste un miliard de persoane din întreaga lume și-au finalizat programul de vaccinare împotriva coronavirusului, primind totodată și statutul de „complet vaccinat” după ce au primit două doze din serurile anti-COVID-19. Cu toate acestea, specialiști cu renume în medicină consideră că dozele în cauză s-ar putea să nu fie suficiente pentru a oferi imunitate și recomandă efectuarea a până la cinci doze de vaccin.

Analistul biomedical Matti Sallberg de la prestigiosul Karolinska Institut (KI) – cea mai mare universitate de medicină din Suedia, spune că persoanele inoculate cu doar două doze de vaccin anti-COVID-19 s-ar putea să nu aibă suficientă protecție. El a sugerat că „administrarea de doze recurente” va fi necesară pentru a menține imunitatea împotriva SARS-CoV-2.

„Nu știm cât timp protejează vaccinul împotriva bolilor grave și a decesului. Aceasta înseamnă să alegeți siguranța în fața nesiguranței. După primirea celei de-a doua doze, răspunsul imunitar scade încet. În decurs de un an, mulți s-ar putea să-și fi pierdut deja protecția. Nu știm încă, dar dacă primiți a treia doză, aceasta va fi activată din nou. Biologia spune că un răspuns imun care se estompează nu este puțin probabil. Apoi, este timpul pentru a treia, a patra sau poate a cincea doză”, a declarat Sallberg.

Citește și: Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin. În același timp, tulpina Delta face ravagii în Israel, țara cu cel mai agresiv program de imunizare

Comentariile lui Sallberg vin în contextul în care numeroase țări europene au anunțat a treia rundă de rapel anti-COVID-19, al cărei start ar urma să aibă loc în septembrie 2021. Inclusiv Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a indicat, de asemenea, că americanii deja vaccinați vor primi din toamnă al treilea rapel.

Scepticii s-au grăbit însă să critice luarea de poziție a profesorului suedez, spunând că acesta ar avea un motiv ascuns. Pe lângă stagiul său la Karolinska Institut, Sallberg a deținut și funcții executive la producătorul de vaccin Svenska Vaccin Fabriken (SVF). Site-ul web al companiei l-a numit fondator SVF, președinte al consiliului și director științific.

Aparent, un medic israelian s-a făcut ecou la comentariile lui Sallberg cu privire la eficacitatea vaccinului. Vorbind la Canal 13 News, Dr. Kobi Haviv a avertizat că eficacitatea vaccinurilor scade. El a adăugat că 95% dintre israelienii spitalizați cu cele mai severe simptome sunt vaccinați. Haviv a subliniat, de asemenea, că 85-90 la sută dintre israelienii spitalizați din cauza COVID-19 au fost vaccinați. „Înțeleg că majoritatea pacienților sunt vaccinați, chiar și pacienți cu probleme severe”, a spus el. Potrivit lui Haviv, acest tip de infecții au creat un scenariu în care ar fi necesare în continuare rapeluri.

Citește și: Oamenii de știință avertizează: vaccinarea în masă nu va opri transmiterea COVID-19. “Cu cât o folosim mai mult, cu atât virusul va deveni mai infecțios”

În ciuda insistenței lui Sallberg asupra dozelor de rapel, există şi oameni de știință care pun la îndoială această necesitate, deoarece încă nu există suficiente date care să le justifice. În iunie 2021, oamenii de știință de la Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au transmis că populația generală ar putea să nu aibă nevoie de doze de rapel COVID-19, pentru moment.

Cercetătorii au observat însă că pot fi necesare doze de rapel atunci când imunitatea indusă de vaccin scade sau o nouă variantă afectează negativ eficacitatea vaccinului. Ei au recomandat, de asemenea, rapeluri suplimentare pentru grupurile mai vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și primitorii de transplant de organe.

Dr. Sarah Oliver, epidemiolog CDC, a declarat că agenția ar trebui să monitorizeze rezidenții instituțiilor de îngrijire pe termen lung – gen aziluri, persoanele în vârstă, lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Ea a subliniat aceste grupuri ca fiind cele care ar putea avea nevoie de rapel suplimentar.

Citește și: Un document intern al Pfizer ridică mari semne de întrebare. Gigantul farmaceutic nu își obligă angajații să se vaccineze

Dr. Sharon Frey, membru al Comitetului consultativ al CDC pentru practicile de imunizare (ACIP), a remarcat, de asemenea, rapelul suplimentar ar putea să nu fie necesar în acest moment. Cu toate acestea, ea a fost de acord că o a treia doză de rapel trebuie administrată pacienților care au primit transplant de organe. Frey a continuat: „Dacă începem să vedem o creștere a reinfectării la oameni sau noi infecții la persoanele care au fost vaccinate – acesta este indiciul nostru că trebuie să ne mișcăm rapid”.

Dr. Grace Lee, președinta grupului de siguranță al ACIP, a menționat că sunt necesare mai multe dovezi înainte ca vaccinările rapelul suplimentar anti-COVID-19 să fie recomandat pentru populația generală. În mai 2021, fostul director al CDC, Dr. Tom Frieden, a insistat asupra faptului că inoculările anuale cu dozele de rapel de vaccin COVID-19 nu sunt necesare.

„Există zero – și vreau să subliniez, ZERO – dovezi care să sugereze că acest lucru. Este complet nepotrivit să spunem că este probabil să avem nevoie de un rapel anual, pentru că habar nu avem care este probabilitatea acestui lucru”, a afirmat fostul director al CDC.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite