Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

România, la 2 ani de la primul caz de coronavirus. Câți români s-au vaccinat anti-Covid până acum

România, la 2 ani de la primul caz de coronavirus/ Pexels
România, la 2 ani de la primul caz de coronavirus/ Pexels

Pandemia de coronavirus a debutat în România la sfârșitul lunii februarie în 2020, atunci când a apărut primul caz de Covid-19. Acum, la 2 ani de la începutul luptei cu boala, viața românilor s-a schimbat considerabil.

Cum arată România la 2 ani de la primul caz de coronavirus

Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat oficial în seara zilei de 26 februarie 2020. Un un tânăr din comuna gorjeană Prigoria, pe nume Sergiu Sgurescu, intrase în contact cu un italian infectat cu SARS-CoV2, ce vizitase în acea perioadă țara noastră. Anunțul oficial era făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și de ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, într-o conferință de presă comună, în jurul orei 23:00.

Două săptămâni mai târziu, pe 16 martie 2020, în România era declarată stare de urgență și, practic, cel mai dur lockdown. Au fost impuse cele mai dure restricții din toată perioada pandemiei, chiar dacă valul 1 avea să se dovedească cel mai ușor din țara noastră, cu doar câteva sute de cazuri înregistrate oficial, multe dintre ele asimptomatice.

Citește și: Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin. În acelaşi timp, tulpina Delta face ravagii în Israel, țara cu cel mai agresiv program de imunizare

În cei doi ani de pandemie, viața românilor s-a schimbat foarte mult. După un lockdown strict de două luni, cetățenii au fost obligați să poarte mască de protecție, atât în interiorul locurilor publice, cât și în afara lor, pe stradă. Distanțarea socială i-a individualizat foarte mult pe oameni, aceștia rupând relațiile cu mulți dintre cunoscuții lor. Au existat cazuri în care copiii nu și-au văzut părinții timp de doi ani. Elevii nu și-au mai văzut colegii, orele la școală ținându-se online. Studenți au absolvit facultățile pe Zoom. Muncă a fost realizată de acasă și restricțiile de călătorie ne-au ținut mult timp în spatele granițelor.

Ce s-a întâmplat cu pacientul zero

  • Oficial, virusul a fost adus în România de italianul care l-a infectat pe Sergiu Sgurescu. La acel moment, Italia era epicentrul pandemiei în Europa. Acolo erau cele mai multe cazuri de pe continent și spitalele nu mai făceau față valului de îmbolnăviri. Medicii fiind nevoiți, în unele situații, să aleagă pe cine tratează și pentru cine nu mai au resurse.
  • Bărbatul din Gorj a fost izolat imediat după testul pozitiv și transportat ulterior la Institutul Matei Balș din București, primul spital din România care a tratat pacienți COVID-19. Starea lui nu era gravă. El a fost de la început asimptomatic și așa a și rămas până în momentul în care a scăpat de infecția cu virusul.
  • Sergiu Sgurescu, primul român infectat cu noul coronavirus în februarie 2020, anunța 10 luni mai târziu, în decembrie 2020, că s-a reinfectat. Acesta a fost însă tot asimptomatic, la fel ca prima oară.
  • „Carantina part. 2! Am reușit performanța sa fiu infectat și a doua oară cu COVID-19. Și acum e ca prima data. Eu și virusul începem sa ne împrietenim”, scria Sergiu Sgurescu pe pagina sa de Facebook, în decembrie 2020.

Bilanțul pandemiei de coronavirus, după 2 ani: 63.000 morți, 2,7 milioane îmbolnăviri

La doi ani de la primul caz înregistrat oficial în România, peste 2,7 milioane de români au fost infectați cu virusul care ne-a schimbat viețile tuturor. Peste 100.000 dintre aceștia s-au reinfectat la o perioadă mai mare de 180 de zile de la prima infectare, potrivit datelor oficiale. Peste 2.380.000 de români infectați s-au vindecat.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, 63.000 de români diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV2 au murit, potrivit datelor oficiale. Peste 93% dintre decesele cauzate de COVID-19 în România s-au înregistrat la persoane care aveau cel puțin o boală cronică asociată, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, scrie hotnews.ro.

Când au ajuns primele vaccinuri anti-Covid în România

Primele doze de vaccin anti-Covid au ajuns în România în toamna anului 2020. Campania de vaccinare în țara noastră a început în decembrie 2020. Pe data de 27 decembrie, prima persoană imunizată a fost o asistentă de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală.

Citește și: Cruciada vaccinurilor. Savanții spun că e nevoie de cinci doze pentru a dobândi imunitatea împotriva coronavirusului

„Este începutul sfârșitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare. Aceasta a precizat că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată.

Câți români s-au vaccinat anti-Covid până acum

Până în acest moment, începând cu data de 27 decembrie 2020, atunci când a început campania de vaccinare anti-Covid în România, 16.683.760 de români s-au vaccinat. Dintre acestea, 8.108.436 s-au vaccinat cu prima doză. 8.058.987 s-au vaccinat cu schema completă, iar 2.521.552 s-au vaccinat cu doza de rapel, potrivit datelor oficiale.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite