Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin. În același timp, tulpina Delta face ravagii în Israel, țara cu cel mai agresiv program de imunizare

Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin/ Pexels
Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin/ Pexels

În plin val patru al pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat monitorizează o nouă variantă de coronavirus, denumită „Mu”. Aceasta care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie. Anunțul vine în contextul în care medicii și autoritățile din întreaga lume au mari bătăi de cap cu varianta Delta, care infectează din ce în ce mai mulți oameni și a condus către bilanțuri record în state cu rată apreciabilă a vaccinării.

OMS a transmis săptămâna aceasta că varianta Mu prezintă mutații care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistență la vaccin). Organizația a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine caracteristicile sale. Anumite mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, spre exemplu, ușurința cu care acesta se răspândește, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

Citește și: Radiografiile arată diferențe uriașe între plămânii pacienților infectați cu coronavirus nevaccinați și ai celor care s-au imunizat deja. Un medic american explică transformările

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare. Printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Anunțul este însă de natură să provoace îngrijorare, în condițiile în care mai multe state se confruntă cu varianta agresivă Delta. Spre exemplu, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat joi un număr record de cazuri de COVID-19, cu 11.187 de noi infecții înregistrate în ziua precedentă. Acest vârf se înregistrează la o zi după ce copiii s-au întors la școală. În timp ce oamenii de știință avertizează că aceasta ar putea alimenta o creștere în continuare a numărului de infectări. Ultimele cifre sunt din a treia zi consecutivă când Israelul a anunțat peste 10.000 de noi cazuri, potrivit jpost.com.

Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să sublinieze că vaccinul Pfizer/BioNTech rămâne eficient în prevenirea cazurilor severe de boală și a decesului. Israelul l-a folosit exclusiv în campania sa de vaccinare devenind lider mondial. Și totuși, numărul cazurilor printre cei nevaccinați este mai mare decât al celor vaccinați în toate grupurile de vârstă. Țara având în prezent cea mai mare rată de infectări din lume, raportat la 100.000 de locuitori. Acest lucru se aplică în special celor care sunt grav bolnavi sau au peste 60 de ani.

Asta în condițiile în care Israelul a început să administreze o a treia doză de vaccin încă din luna iulie. Aceasta fiind prima țară din lume ce a făcut acest lucru. Presa de la Ierusalim raportează că aproximativ 2,45 milioane de persoane, adică peste 25% din populația Israelului de 9,4 milioane de locuitori, a primit deja rapelul. La nivel general, peste 59% dintre cetățeni au fost vaccinați de două ori.

Citește și: Ne-a aruncat pandemia de coronavirus într-o buclă temporală? Retrăim aceleași momente, 7 dovezi de necontestat că 2021 este o repetare a lui 2020

În urmă cu două săptămâni, autoritățile israeliene au restabilit obligativitatea de a prezenta un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ pentru a intra în restaurante, hoteluri, muzee și biblioteci și pentru a asista la evenimente culturale și sportive. Cerința este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi testați gratuit.

Măsura se aplică și în cazul lăcașurilor de cult care primesc peste 50 de credincioși. În centrele comerciale și în magazinele cu o suprafață de vânzare mai mare de 100 de metri pătrați, este permis un singur client la 7 metri pătrați.

De asemenea, participarea la anumite evenimente publice este limitată la maxim 400 de persoane în săli și 500 afară. La evenimentele private limita este de la 50 de persoane în interior și 100 în exterior. La reuniuni în masă fără scaune în interior pot participa până la 1.000 de persoane. Iar în exterior până la 5.000 de persoane.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite