Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Rezultate pozitive pentru un vaccin terapeutic împotriva cancerului pulmonar: „O nouă speranță pentru aceşti pacienți”

Cancer pulmonar/ Freepik
Cancer pulmonar/ Freepik

Compania franceză de biotehnologie OSE Immunotherapeutics a anunțat rezultatele pozitive ale vaccinului său terapeutic numit Tedopi în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar avansat. Aceste rezultate au arătat o reducere semnificativă a riscului de deces în comparație cu tratamentul chimioterapic, conform AFP.

Conform rezultatelor unui studiu clinic de fază 3, publicate în revista Annals of Oncology, la un an de la începerea tratamentului, 44,1% dintre pacienții care au primit vaccinul Tedopi erau încă în viață, în timp ce doar 27,5% dintre cei din grupul tratat cu chimioterapie supraviețuiau. De asemenea, studiul a arătat că utilizarea vaccinului în locul chimioterapiei a contribuit la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la reducerea efectelor secundare.

Profesorul Benjamin Besse, director de cercetare clinică la Institutul Gustave-Roussy și cercetător principal în cadrul studiului, a declarat că aceste rezultate oferă „perspectiva unei noi speranțe pentru acești pacienți”, potrivit News.ro.

Citește și: Pielea cu „aspect normal” poate ascunde cancerul. Studiul care a explicat totul

Nicolas Poirier, directorul general al Ose Immunotherapeutics, a subliniat importanța acestor rezultate în conferința de presă, menționând că peste o mie de injecții au fost administrate în timpul diferitelor studii clinice.

Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului își propun să antreneze sistemul imunitar pentru a recunoaște și a distruge specific celulele tumorale. Tedopi s-a dovedit eficient la pacienții care au gena HLA-A2, care este prezentă la aproximativ jumătate din populație.

Citește și: Obezitatea provoacă mai multe tipuri de cancer decât fumatul – Studiu

Studiul a inclus 219 pacienți din nouă țări europene și Statele Unite, dintre care 139 au primit Tedopi și 80 au fost tratați cu chimioterapie. Vaccinul a fost administrat în etape, inițial la fiecare trei săptămâni, apoi la opt săptămâni și, în final, la fiecare 12 săptămâni timp de un an.

Te-ar putea interesa și