ADVERTISEMENT

Numărul infecțiilor respiratorii a crescut din nou. Ce spune directorul Spitalului „Matei Balș”: „Este și un minival de COVID”

Numărul infecțiilor respiratorii a crescut din nou/ Freepik
Numărul infecțiilor respiratorii a crescut din nou/ Freepik

Specialistul infecționist Adrian Marinescu afirmă că medicii de familie și camerele de gardă ale spitalelor sunt din nou sub presiunea înmulțirii cazurilor de gripă și de COVID, dar numărul de cazuri severe este unul scăzut.

Inspectoratul Național pentru Sănătate Publică a anunțat că s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă cu peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute: gripă, IARSC și pneumonii. Și Ministerul Sănătății a raportat o creștere de 10% a numărului de cazuri de COVID în săptămâna 20-26 martie comparativ cu săptămâna precedentă.

Citește și: Pandemia de COVID-19, „foarte probabil” provocată de o scăpare a unui laborator din Wuhan. Dezvăluirile făcute de FBI

Spitalele de boli infecțioase din țară sunt luate cu asalt de pacienții care se prezintă la camerele de gardă și care sunt depistați pozitiv la COVID. Pentru prima dată de la apariția mutației Omicron, secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este aproape plină.

„Este evident că se resimte o creștere la nivelul spitalului nostru, sunt destul de multe prezentări la boli infecțioase, vorbim de pacienți care prezintă forme de viroza respiratorie. avem capacitatea de a face trei tipuri de teste dintr-o singura probă: identificam virusul gripal, SARS-CoV-2 si virusul respirator sincitial. Astfel încât diagnosticul este unul precoce. Dar, într-adevăr, în ultimele doua săptămâni creșterea pe care am remarcat-o s-a transformat în una accelerată la COVID-19”, a declarat pentru știrimoldova24.ro managerul spitalului, doctorul Florin Roșu.

Citește și: De ce este periculoasă Flurona, combinația dintre gripa sezonieră și COVID-19. Explicațiile medicilor

În București, situația este aproape la fel, a confirmat pentru Libertatea doctorul Adrian Marinescu. „Există o creștere a cazurilor de COVID. De câteva săptămâni am intrat într-un minival, dar cred că am intrat deja pe un trend descendent. În cifre o să se vadă în una-două săptămâni deoarece există o defazare între statistică și realitatea din spitale”, a explicat directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite