Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Un document intern al Pfizer ridică mari semne de întrebare. Gigantul farmaceutic nu își obligă angajații să se vaccineze

Pfizer nu îşi obligă angajații să se vaccineze/ Pexels
Pfizer nu îşi obligă angajații să se vaccineze/ Pexels

În ciuda faptului că fabrică și promovează intens eficiența vaccinului său anti-coronavirus, pe care-l laudă drept „sigur și eficient”, gigantul farmaceutic Pfizer nu le va solicita propriilor angajați să și-l administreze.

Informațiile s-au scurs către public dintr-o broșură Pfizer „confidențială”, scrisă de vicepreședintele executiv și directorul de resurse umane al companiei, Payal Betcher. Documentul arată că Pfizer sfidează efortul președintelui Joe Biden de a convinge sectorul privat să introducă obligativitatea vaccinării lucrătorilor lor.

„Vă rugăm să rețineți că dacă ați declarat că nu ați fost vaccinat, refuzați să vă declarați statutul sau aveți o cazuistică medială sau religioasă, Pfizer vă va cere să efectuați un test PCR”, se arată în broșură. Acesta fiind practic singurul mod de presiune pusă pe un angajat Pfizer care refuză vaccinarea.

Citește și: România, la 2 ani de la primul caz de coronavirus. Câți români s-au vaccinat anti-Covid până acum

Potrivit aceluiași document, aproximativ 80 la sută dintre angajații Pfizer s-au injectat voluntar împotriva coronavirusului. În timp ce 20 la sută au decis să-și păstreze ADN-ul intact.

Documentul a apărut pe piață la scurt timp după ce Joe Biden s-a întâlnit cu directorii companiilor aeriene pentru a încerca să-i convingă să ordone obligativitatea vaccinării tuturor angajaților lor, inclusiv a piloților. Demersul a avut succes la United Airlines, dar restul companiilor aeriene majore au refuzat sugestia președintelui SUA. Motivele nu sunt neapărat de ordin medical. Multe dintre ele se tem că introducerea obligativității vaccinării ar putea atrage după sine presupuse procese pentru discriminare.

Potrivit unui sondaj recent realizat de consultanții de la Mercer, doar aproximativ 14% dintre acestea le cer personalului lor să se vaccineze. Aceștia au analizat mai mult de 200 de mari companii americane. Restul lasă la libera alegere a fiecăruia această opțiune.

În sectorul public situația este aparent fără cale de întoarcere, cel puțin în anumite domenii, deocamdată. Spre exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie cel târziu la jumătatea lunii septembrie pentru toți membrii forțelor armate americane. Anunțul a fost făcut luna trecută de secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-o notă adresată angajaților Pentagonului.

Citește și: Oamenii de știință avertizează: vaccinarea în masă nu va opri transmiterea COVID-19. “Cu cât o folosim mai mult, cu atât virusul va deveni mai infecțios”

Responsabilul apărării a precizat că va cere autorizarea președintelui Joe Biden pentru ca vaccinarea să devină obligatorie „nu mai târziu de jumătatea lui septembrie, sau imediat după aprobarea vaccinurilor de către FDA (Administrația pentru alimente și medicamente a SUA), în funcție de care dintre ele se va întâmpla mai întâi”. Vaccinul Pfizer/BionTech ar putea obține aprobarea completă de către FDA la începutul lui septembrie. Până acum având doar autorizarea de urgență.

Armata SUA afirmă că aproximativ jumătate din trupe sunt deja complet vaccinate. Procent care crește considerabil dacă sunt luați în calcul doar militarii activi, fără Garda națională și rezerviști. Pentagonul are aproape 1,4 milioane de soldați activi.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite