Oamenii de știință avertizează: vaccinarea în masă nu va opri transmiterea COVID-19. “Cu cât o folosim mai mult, cu atât virusul va deveni mai infecțios”

Vaccinarea în masă nu va opri transmiterea COVID-19/ Pexels
Vaccinarea în masă nu va opri transmiterea COVID-19/ Pexels

Oamenii de știință au anunțat că varianta de coronavirus de la Wuhan (COVID-19) va exista probabil mult timp de acum înainte în lume, iar vaccinările în masă nu o vor eradica. Aceștia recomandă acum ca virusul să fie lăsat să circule în toată populația, cu precauții luate pentru persoanele vulnerabile.

Ca parte a acestui lucru, experții britanici au solicitat încetarea testării în masă. „Nu avem nimic care să oprească transmiterea. Așa că cred că suntem într-o situație în care imunitatea de turmă nu este o posibilitate de a-l stopa. Și bănuiesc că virusul va lansa o nouă tulpină, care poate fi chiar mai agresivă infectarea persoanelor vaccinate”, a declarat la un comitet parlamentar Andrew Pollard, directorul grupului Oxford Vaccine Group. Pollard mai susținut că dacă testarea în masă nu ar fi oprită, „Marea Britanie ar putea fi în situația de a-și vaccina în continuu populația”. El a spus că numai cei cu simptome ar trebui să fie testați. În timp ce ceilalți ar trebui să își desfășoare viața de zi cu zi.

Citește și: Varianta ”Mu” a coronavirusului ar putea fi rezistentă la vaccin. În același timp, tulpina Delta face ravagii în Israel, țara cu cel mai agresiv program de imunizare

Expertul în boli infecțioase Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, a declarat la rândul său comisiei că vaccinarea nu va aduce imunitatea de turmă. El a mai spus că este timpul să nu ne mai concentrăm pe presupuse cazuri, ci mai degrabă pe infecțiile reale.

„Trebuie să începem să ne îndepărtăm de obișnuința de a raporta infectările sau de a raporta zilnic cazurile pozitive internate în spital și să începem efectiv raportarea numărului de persoane bolnave din cauza COVID”, a spus Hunter, care consiliază și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la acest virus. „Altfel ne vom înspăimânta noi înșine foarte tare și într-un număr foarte mare, fapt care nu aduce niciun beneficiu în tratarea bolii”, mai avertizează el, potrivit The New American.

Conform rapoartelor recente, o analiza efectuată de Public Health England a arătat că persoanele vaccinate și nevaccinate au o încărcătură virală similară atunci când contactează virusul și probabil au aceleași șanse de a-l transmite altora.

Oamenii de știință din Marea Britanie nu sunt singurii care ajung la aceste concluzii. Epidemiologul de stat din Islanda și-a exprimat sentimente similare pe 8 august. Ziarul local Visir a raportat că „un număr record de persoane din Islanda au fost diagnosticate infectate în ultimele săptămâni, în ciuda faptului că majoritatea populației a fost vaccinată”. „Nu putem face altceva decât să îi permitem virusului să își urmeze cursul, pentru ca populația să atingă imunitatea de turmă”, a spus Porolfur Gudnason, epidemiolog șef al Direcției de Sănătate din Islanda . „Trebuie să încercăm să-i vaccinăm și să-i protejăm mai bine pe cei vulnerabili, dar să tolerăm infecția. Nu este o prioritate acum vaccinarea tuturor cu a treia doză”, a adăugat el.

Citește și: Un document intern al Pfizer ridică mari semne de întrebare. Gigantul farmaceutic nu își obligă angajații să se vaccineze

Mai mulți experții au oferit recomandări similare în ultimele luni, însă au fost doar ignorați și ridiculizați. În luna aprilie, fostul vicepreședinte al Pfizer, dr. Michael Yeadon, i-a implorat pe cei din sistemul medical să nu mai administreze vaccinuri COVID-19 persoanelor care nu riscă să moară din cauza virusului. El a citat cazurile din Germania, de cheaguri de sânge pe creier asociate cu vaccinul AstraZeneca, unde victimele au fost în majoritate femei sub vârsta de 60 de ani. „Sunt femei care nu ar fi murit de virus. Acestea sunt ucise de vaccin”, a spus Yeadon, care are o vastă experiență în cercetările alergologice și respiratorii.

În martie, expertul în vaccinuri, Dr. Geert Vanden Bossche, le-a cerut guvernelor să oprească acțiunile de vaccinare. El a spus într-o scrisoare deschisă că vaccinările vor alimenta răspândirea de noi „variante periculoase” ale virusului.

„Nu sunt împotriva vaccinării. Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre vaccinurile actuale a fost proiectat, dezvoltat și fabricat de oameni de știință geniali și competenți ”, a scris dr. Vanden Bossche, un dezvoltator experimentat de vaccinuri care a coordonat programul de vaccin Ebola la Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI). „Cu toate acestea, acest tip de vaccinuri profilactice este complet inadecvat și chiar extrem de periculos, atunci când este utilizat în campaniile de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale”, a adăugat profesorul.

Un vaccin profilactic sau preventiv implică introducerea de antigeni în corpul unei persoane. Scopul este ca sistemul imunitar al individului să creeze anticorpi pentru acești antigeni și să devină imun la boala asociată.

Citește și: Medicii au descoperit noi efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer şi Moderna. Inflamația rinichilor, tulburările renale și reacțiile cutanate, investigate de Agenția Europeană a Medicamentului

Vanden Bossche a declarat că acțiunile în curs de vaccinare în masă sunt susceptibile de a îmbunătăți în continuare evadarea imunitară adaptivă, deoarece niciunul dintre vaccinurile actuale nu va împiedica replicarea sau transmiterea variantelor virale. Evadarea imună este un termen folosit pentru a descrie momentul când gazda – în acest caz, oamenii – nu mai este capabilă să recunoască și să contracareze un agent patogen, cum ar fi o variantă relevantă sau mutantă a SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Cu cat folosim mai mult aceste vaccinuri pentru imunizarea persoanelor în mijlocul unei pandemii, cu atât virusul va deveni mai infecțios, a scris Vanden Bossche. Odată cu creșterea infecțiozității vine o probabilitate crescută de rezistență virală la vaccinuri.

În acest scenariu, producătorii vor fi obligați să rafineze sau să îmbunătățească vaccinurile, ceea ce va crește apoi presiunea de selecție. Presiunea de selecție este un termen folosit pentru a descrie procesul care ajută un organism sau agent patogen să evolueze în moduri care îl fac mai bine adaptat la mediul său în schimbare. O rezistență la antibiotice, care este cauzată de utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice, este un bun exemplu de presiune de selecție.

Te-ar putea interesa și