Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Este oficial! Charles al III-lea va fi proclamat rege sâmbătă, într-o ceremonie istorică la Palatul St James

Charles al III-lea va fi proclamat rege sâmbătă
Charles al III-lea va fi proclamat rege sâmbătă

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege de Consiliul de Aderare, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă dimineață.

Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul, precizează BBC.

Citește și: Când și unde va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Consiliul de Aderare, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declarație personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoției – pentru că în Scoţia există o împărțire a puterilor între biserică şi stat. Printre cei prezenți se vor număra Camilla, care de 17 ani este soția lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinț de Wales, potrivit stirileprotv.ro.

Ce se întâmplă la Consiliul de Aderare

Din punct de vedere istoric, la acesta participă toți membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numără 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocați. Ei se reunesc inițial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunța moartea suveranei.

Grefierul Consiliului citește cu voce tare testul Proclamației de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege – Charles al III-lea. Proclamația este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.

Citește și: Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a și cine o va moșteni

Lordul Preşedinte face apel la liniște şi citește şi celeilalte aspecte aferente proclamației, ocupându-se de proclamațiile publice şi de ordinele pentru salvele din Hyde Park şi de la Turnul Londrei. Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privați şi face o declarație personală privind moartea Reginei.

El depune un jurământ că va păstra Biserica Scoției şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori

Consilierii privați ​​vor semna şi ei proclamația

Prima proclamație publică urmează să aibă loc de la balconul Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoțit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei. Deşi nu fac parte din proclamația oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamație va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în City of London. Proclamații separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Ceremonia vine după ce, într-un discurs emoționant, primul în noua sa calitate, Regele a promis că va sluji națiunea cu aceeaşi „devotament neclintit” pe care l-a avut mama sa în timpul domniei sale de 70 de ani.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite