Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum să îți protejezi ochii și sănătatea vizuală în era digitală

Cum să îți protejezi ochii și sănătatea vizuală în era digitală/ Freepik
Cum să îți protejezi ochii și sănătatea vizuală în era digitală/ Freepik

Pentru a vă menține sănătatea ochilor și pentru a vă menține vederea clară, iată șase lucruri care ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică.

1. Mănâncă bine

Sănătatea ochilor începe cu mâncarea din farfurie. Nutrienți precum acizii grași, omega-3, luteina, zincul și vitaminele C și E ar putea ajuta la îndepărtarea problemelor de vedere legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Pentru a le obține, umpleți farfuria cu:

 • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, kale și collards
 • Somon, ton și alți pești uleioși
 • Ouă, nuci, fasole și alte surse de proteine non-carne
 • Portocale și alte citrice sau sucuri
 • Stridii și porc.

O dietă echilibrată vă ajută să rămâneți la o greutate sănătoasă. Acest lucru scade șansele de obezitate și boli conexe, cum ar fi diabetul de tip 2, care este principala cauză a orbirii la adulți.

Citește și: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ce trebuie să știi despre această boală și prevenția ei

2. Renunță la fumat

Vă face mai probabil să suferiți de cataractă, leziuni ale nervului optic și degenerescență maculară, printre multe alte probleme medicale. Dacă ați încercat să vă dați cu piciorul de obicei înainte de a începe din nou, păstrați-l. Cu cât încerci mai mult să renunți, cu atât sunt mai multe șanse să reușești. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru ajutor, potrivit Webmd.

3. Purtați ochelari de soare

Perechea potrivită de nuanțe vă va ajuta să vă protejați ochii de razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Expunerea excesivă la UV crește șansele de cataractă și degenerescență maculară.

Alegeți o pereche care blochează 99% până la 100% din razele UVA și UVB. Lentilele de protecție protejează ochii din lateral. Lentilele polarizate reduc strălucirea în timp ce conduceți, dar nu oferă neapărat o protecție suplimentară.

4. Utilizează ochelari de siguranță

Dacă utilizați materiale periculoase sau aeropurtate la locul de muncă sau acasă, purtați ochelari de protecție.

Sporturi precum hocheiul pe gheață, racquetball și lacrosse pot duce, de asemenea, la leziuni oculare. Purtați ochelari de protecție. Căștile cu măști de protecție pentru față sau ochelarii sport cu lentile din policarbonat vă vor proteja ochii, potrivit Webmd.

5. Privește departe de ecranul computerului

Dacă te uiți prea mult la ecranul unui computer sau al unui telefon, poți provoca:

 • Suprasolicitarea ochilor
 • Vedere încețoșată
 • Probleme de concentrare la distanță
 • Ochii uscați
 • Dureri de cap
 • Dureri de gât, spate și umăr.

Pentru a vă proteja ochii:

Asigurați-vă că ochelarii sau prescripțiile de contact sunt actualizate și bune pentru a vă uita la un ecran de computer. Dacă tulpina ochilor nu va dispărea, discutați cu medicul dumneavoastră despre ochelarii de calculator. Deplasați ecranul astfel încât ochii să fie la același nivel cu partea superioară a monitorului. Acest lucru vă permite să priviți ușor în jos pe ecran.

Citește și: Cauzele și tratamentul migrenelor: cum să gestionezi durerile de cap recurente

Încercați să evitați strălucirea de la ferestre și lumini. Utilizați un ecran anti-orbire, dacă este necesar. Alege un scaun confortabil și de susținere. Poziționați-l astfel încât picioarele să fie plate pe podea. Dacă ochii sunt uscați, clipiți mai mult sau încercați să folosiți lacrimi artificiale, potrivit Webmd.

Odihnește-ți ochii la fiecare 20 minute. Uită-te la 20 metri distanță timp de 20 secunde. Ridică-te cel puțin la fiecare 2 ore și ia o pauză de 15 minute.

6. Vizitează medicul oftalmolog în mod regulat

Toată lumea are nevoie de un examen oftalmologic regulat, chiar și copiii mici. Vă ajută să vă protejați vederea și vă permite să vedeți ce este mai bun. Examinările oculare pot găsi, de asemenea, boli, cum ar fi glaucomul, care nu au simptome. Este important să le depistați din timp, atunci când sunt mai ușor de tratat. În funcție de nevoile personale de sănătate a ochilor, puteți vedea unul dintre cele două tipuri de medici:

Oftalmologii sunt medici care se specializează în îngrijirea ochilor. Aceștia pot oferi îngrijire generală a ochilor, pot trata bolile oculare și pot efectua intervenții chirurgicale oculare. Optometriștii au avut 4 ani de pregătire specializată după facultate. Acestea oferă îngrijire generală a ochilor și pot diagnostica și trata majoritatea bolilor oculare. Ei nu fac chirurgie oculară, potrivit Webmd.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite