Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ce trebuie să știi despre această boală și prevenția ei

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ce trebuie să știi despre această boală și prevenția ei/ SciTechDaily
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ce trebuie să știi despre această boală și prevenția ei/ SciTechDaily

Tuberculoza, o boală gravă a plămânilor care provoacă tuse severă, tuse cu sânge și transpirații nocturne.

Poate fi fatală dacă nu este tratată, deoarece poate rămâne o epidemie uriașă în rândul populației mondiale. Tuberculoza poate fi tratată cu medicamente, dar cei din țările lumii a treia nu au acces la aceste resurse. Această boală poate duce la deces pe o perioadă lungă de timp. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei își propune să crească gradul de conștientizare a acestei boli, încurajând în același timp oamenii să pună capăt acestei potențiale epidemii.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

În 1882, Dr. Robert Koch a descoperit cauza tuberculozei, bacilul tuberculozei. În acea perioadă, tuberculoza era în creștere în Europa. Mulți medici și oameni de știință au rămas fără niciun indiciu cu privire la motivul pentru care acești oameni au fost loviți de această boală și au murit de ea în câteva săptămâni.

În timp ce descoperirea acestei cauze duce în cele din urmă la un tratament, nu mulți au recunoscut acest eveniment istoric. În 1982, Uniunea Internațională împotriva Tuberculozei și bolilor pulmonare a propus ideea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Cauzele și tratamentul migrenelor: cum să gestionezi durerile de cap recurente

A fost văzută ca o modalitate de a crește gradul de conștientizare a activității lui Koch, precum și de a educa oamenii despre tuberculoză. Cu toate acestea, sărbătoarea nu a fost recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite și de Adunarea Mondială a Sănătății până un deceniu mai târziu. În septembrie 2018, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a organizat prima reuniune la nivel înalt privind stoparea tuberculozei la nivel global. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei comemorează descoperirea lui Koch prin creșterea gradului de conștientizare a gravității pe care tuberculoza o poate aduce dacă nu este tratată.

Citește și: De ce ar trebui să îți faci controlul medical anual și ce teste ar trebui să incluzi

Potrivit OMS, eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 54 milioane de vieți, începând cu anul 2000. Acest lucru a însemnat că au redus rata mortalității TB cu 42%. Această zi încurajează urgența de a împinge liderii globali să acorde atenție tuberculozei prin consolidarea actului responsabilității. De asemenea, speră să extindă prevenirea și tratamentele, să promoveze sfârșitul stigmatului bolii. Aceste eforturi vor promova un răspuns mai eficient la tratarea tuberculozei, potrivit Dayoftheyear.

Cum să sărbătorim Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei?

Sărbătoriți Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei cercetând munca lui Koch și aflați cum a descoperit bacteriile care au provocat atât de multe decese în ultimele decenii. Participați la seminarii publice, puneți pliante comunității locale și donați bani unei organizații caritabile care sprijină cercetarea tuberculozei.

Citește și: Cum să gestionezi stresul și să-ți crești nivelul de energie. Te vei simți mult mai fericit și împlinit

Contribuiți la creșterea gradului de conștientizare a tuberculozei prin schimbul de fapte și informații despre tuberculoză pe social media, folosind hashtag-ul #tuberculosisday. Lasă-ți prietenii și familia să știe ce este tuberculoza. Încurajați-i să vorbească cu un medic despre asta dacă cred că au simptome de tuberculoză activă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite