ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Cafelei. Totul despre cea mai populară băutură din lume

Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels
Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels

Ziua Internațională a Cafelei. Cafeaua a devenit o băutură indispensabilă în ultimii ani. Primul gest pe care îl fac oamenii dimineața este să savureze o ceașcă de cafea bună, care să-i trează pentru o nouă zi.

După apă, cafeaua este cea mai consumată băutură din lume. Este atât de prezentă în viața tuturor, încât I s-a dedicat o zi: 1 octombrie. Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Cafelei în toată lumea!

Istoria Zilei Internaționale a Cafelei

Ziua Internaţională a Cafelei este marcată, în fiecare an, la 1 octombrie, fiind dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicați în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea, potrivit International Coffee Day.

Prima Zi Internaţională a Cafelei, dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea, a fost marcată la 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfășurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit sursei citate. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.

Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels
Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels

Organizaţia Internaţională a Cafelei a fost înființată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizației Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanța economică şi era una dintre cele mai tranzacționate mărfuri agricole din lume.

Citește și: Beneficiile cafelei. Cât de indicat este să bei cafea dimineața

OIC administrează Acordul internaţional privind cafeaua (ICA), un instrument important în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. La data de 4 februarie 2020, Organizaţia Internaţională a Cafelei număra 49 de membri, respectiv 43 de țări membre exportatoare şi 6 țări membre importatoare (inclusiv Uniunea Europeană), potrivit ico.org.

Etiopia este considerată a fi locul de naștere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de țări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.

Consumul de cafea este în creștere

Însă, această zi marchează şi momentul în care toți cei implicați în procesul de producere a cafelei – de la fermier şi până la consumator – trebuie să se concentreze pe o serie de activități de îmbunătățire continuă pentru un viitor al cafelei.

Există șapte etape în procesul de realizare a cafelei, pornind de la boaba de cafea şi până la lichidul revigorant din ceașcă: culegerea boabelor de cafea, spălarea, uscarea, separarea boabelor în funcție de mărime şi calitate, prăjirea acestora, degustarea cafelei propriu-zise (cupping coffe) pentru evaluarea profilului de aromă al acesteia în funcţie de dulceaţă, aciditate, senzaţia produsă în cavitatea bucală, echilibru şi aromă, şi în cele din urmă, savurarea unei cafele. Pentru fiecare dintre aceste etape există persoane special instruite, fiecare cu propria sa expertiză, care joacă un rol extrem de important în producerea cafelei.

Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels
Ziua Internațională a Cafelei/ Pexels

Citește și: Beneficiile zațului de cafea. Toată lumea îl aruncă, însă, iată cum te poate ajuta acesta

Cu toate acestea, cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât prețurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, amenințând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.

În 2020, criza prețurilor cafelei a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi, ca atare, există nu numai o amenințare serioasă privind mijloacele de trai ale fermierilor de cafea de astăzi, ci şi un risc dramatic al viitorului cafelei, cu un număr tot mai mare de tineri din fermele producătoare de cafea care pleacă din „afacerea familiei” către alte zone şi locuri de muncă pe care le consideră progresiste şi mai profitabile pentru viitorul lor. Mai mult, femeile antreprenoare au fost afectate în mod disproporționat de aceste provocări, în special în țările producătoare.

Citește și: Consumul de cafea înainte de cumpărături poate provoca cumpărarea impulsivă – Studiu

„Consumul de cafea crește, dar producția este stabilă, într-adevăr este condiționată de încălzirea globală, deci ar putea scădea. Coffea arabica și Coffea canephora, cunoscute sub numele de robusta, reprezintă astăzi 95% din oferta globală de cafea, dar există 120 de specii diferite care sunt studiate pentru a optimiza cultivarea și, în consecință, producția și în termeni de durabilitate. O lume întreagă este păzită în fiecare cereală: un lanț de aprovizionare foarte lung, adesea puțin cunoscut, viețile a milioane de familii și nouă luni bune de așteptare pentru a obține coacerea corectă. O mulțime de muncă care este rezumată în prepararea unei căni în aproximativ 30 de secunde de către barist și încă câteva dacă este pregătită acasă”, explică Moreno Faina, directorul Universității de Cafea illy.

Te-ar putea interesa și