ADVERTISEMENT

Ziua Limbii Engleze. Pentru că azi o celebrăm, îți prezint 10 motive pentru care ar trebui să știi să vorbești limba engleză

Ziua Limbii Engleze
Ziua Limbii Engleze

Ziua Limbii Engleze. Limba Engleză a început ca un limbaj liniștit, vorbit doar într-o mică parte din Europa de Vest, până într-o zi când, într-o explozie de colonialism, s-a răspândit brusc în întreaga lume ca un incendiu și a devenit cea mai vorbită limbă de pe Glob.

În ziua de 23 aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Limbii Engleze care coincide cu ziua de naştere a scriitorului englez William Shakespeare şi cu celebrarea Zilei mondiale a cărților şi a drepturilor de autor. Ca o scurtă istorie, Organizația Națiunilor Unite a decretat sărbătoarea în semn de respect pentru cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la cultura mondială cu opere scrise în engleză.

Cum celebrăm Ziua Limbii Engleze

Dacă vrei să faci ceva semnificativ de Ziua Limbii Engleze poți să înveți câte ceva despre istoria acestei limbi și să afli ce cuvinte au fost scoase din uz și de ce, dar și unde s-a vorbit la început și cum a ajuns să fie atât de populară acum.

De asemenea, dacă ești un adept al limbii engleze, poate îți faci timp și îți ajuți un prieten să poarte o conversație cu tine, iar dacă engleză nu este punctul tău forte poți folosi această zi ca motiv pentru a învăța câteva expresii noi care să te ajute în următoarea călătorie. Iar aici intervin eu și îți prezint 10 motive pentru care ar trebui să știi să vorbești limba engleză.

10 motive pentru care ar trebui să știi să vorbești limba engleză

1. Unul dintre motive ar putea fi chiar faptul că Limba Engleză este cea mai frecventă vorbită în lume. Una din cinci persoane poate vorbi sau cel puțin înțelege limba engleză.

2. Limba Engleză este limba științei, a aviației, a calculatoarelor, a diplomației și a turismului. Cunoașterea limbii engleze va crește șansele de a obține un post de muncă bine plătit într-o companie multinațională din România sau chiar și în străinătate.

Citește și: Limba Kusunda – nu are niciun cuvânt pentru „Da” sau „Nu” și are un singur vorbitor fluent

3. Engleza este limba oficială a 53 de țări. Asta înseamnă o mulțime de oameni pe care ai putea să îi cunoști și cu care ai putea să vorbești.

4. Limba Engleză este vorbită ca prima limbă de către aproximativ 400 de milioane de oameni din întreaga lume.

5. Engleza este limba industriei mass-media. Dacă cunoști engleza, nu mai trebuie să te bazezi pe traduceri sau subtitrări pentru a te bucura de cărțile, melodiile, filmele și emisiunile tale preferate.

6. Engleza este, de asemenea, limba internetului. Multe site-uri web sunt în limba engleză, iar cunoașterea limbii îți va permite să înțelegi și să participi la forumuri și discuții.

7. Limba Engleză se bazează pe un alfabet simplu, care este destul de rapid și ușor de învățat în comparație cu alte limbi.

8. Engleza nu este doar utilă, însăși procesul de studiu îți oferă o enormă satisfacție. Te simți minunat atunci când faci progrese, iar fiecare oră pe care o vei petrece studiind engleza, te va aduce mai aproape de perfecțiune.

9. Deoarece limba engleză este vorbită în multe țări, există mii de școli din întreaga lume care oferă programe în limba engleză. Dacă vorbești engleza, există o mulțime de oportunități pentru tine de a găsi o școală și un curs care se va potrivi nevoilor tale academice.

10. Cunoașterea Limbii Engleze te poate ajuta să-ți îmbunătățești vocabularul, să vorbești coerent, dar și să descoperi oameni și lucruri noi. Multe dintre descoperirile lumii sunt publicate în limba engleză, prin urmare îți poți îmbogăți cultura generală.

Scurtă istorie a Limbii Engleze

Limba engleză este o limbă vest germanică avându-și originile în Anglia, și care este în prezent limba maternă pentru majoritatea oamenilor din lume. Este o limbă folosită intensiv ca limbă secundară sau ca limbă oficială, în special în țări din Commonwealth precum India, Sri Lanka, Pakistan sau Africa de Sud, dar și în multe organizații internaționale.

În izvoarele istorice se găsesc referiri la o limbă străină, mult mai veche decât limba engleză, care circula în zona Insulei Britanice încă din Epoca Bronzului. Aceasta făcea parte din grupul de limbi proto-celtice, acest grup de limbi antice reprezintând un vechi strămoș al limbilor celtice (grup de limbi ce au circulat în zona de nord a Europei).

Citește și: Cele mai lungi cuvinte din Limba Română. Tu poți să le pronunți?

Deoarece engleza este atât de răspândită, a fost numită deseori ”limbă globală” sau ”lingua franca” a epocii moderne. Cu toate că engleza nu este limbă oficială în multe țări, este în prezent limba cea mai studiată ca limbă secundară din lume. Unii lingviști consideră că nu mai este semnul cultural exclusiv al „vorbitorilor nativi de engleză”, ci mai degrabă o limbă care absoarbe aspecte ale unor culturi din întreaga lume, pe măsură ce influența ei se extinde. Este, prin tratat internațional, limba oficială pentru comunicațiile aeriene și maritime, precum și una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, ale Națiunilor Unite și a majorității organizațiilor atletice internaționale, incluzând aici Comitetul Olimpic Internațional.

Engleza este limba cea mai studiată ca limbă străină în Uniunea Europeană (de către 89% dintre elevi), urmată fiind de franceză (32%), germană (18%) și spaniolă (8%). În Uniunea Europeană, o mare parte din populație pretinde că poate conversa la un anumit nivel în engleză. Dintre țările non-anglofone, un procentaj important din populație a afirmat că poate conversa în engleză, în următoarele țări: Olanda (87%), Suedia (85%), Danemarca (83%), Luxemburg (66%), Finlanda (60%), Slovenia (56%), Austria (53%), Belgia (52%) și Germania (51%).

Te-ar putea interesa și