Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cele mai lungi cuvinte din Limba Română. Tu poți să le pronunți?

Cele mai lungi cuvinte din Limba Română/ Freepik
Cele mai lungi cuvinte din Limba Română/ Freepik

Cele mai lungi cuvinte din Limba Română. Dacă ești foarte curios și ajungi să scrii pe Google, „care este cel mai lung cuvânt al limbii noastre române”, cu siguranță vei primi următorul răspuns: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză.

Mai exact, acest cuvânt are 44 de litere și face referire la o boală pulmonară cronică, care își face apariția în urma inhalării prelungite a unor pulberi de bioxid de siliciu. Însă, acest cuvânt nu este unul românesc. Nici măcar nu este folosit în comunicarea de zi cu zi. A apărut în anul 1930 și a fost inventat de către americanul rebusist Everett. M. Smith, cu scopul de a bate recordul al celui mai lung cuvânt.

Citește și: Ce au în comun huliganul, boicotul și adidașii. Poveștile amuzante și neștiute din spatele unor cuvinte pe care oamenii le-au făcut celebre

Ei bine, cum vom stabili care este cel mai lung cuvânt al limbii române? Consultăm dicționarele, facem apel la presă, beletristică, o literatură de specialitate? Privind în dicționarele românești de specialitate, am realizat un top al celor mai lungi cuvinte. Aceste cuvinte sunt:

25 de litere – ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE

23 de litere – ANGIOCARDIOPNEUMOGRAFIE

ANTICONSTITUȚIONALITATE

ELECTROTERMOCAUTERIZARE

STREPTOMICINOREZISTENȚĂ

TELERADIOCINEMATOGRAFIE

21 de litere – ELECTROENCEFALOGRAFIE

PLURIDIMENSIONALITATE

INCOMPREHENSIBILITATE

INTERDISCIPLINARITATE

SUPRACONDUCTIBILITATE

MULTIDIMENSIONALITATE

TERMOCONDUCTIBILITATE

MULTIDISCIPLINARITATE

Citește și: Ziua Limbii Engleze. Pentru că azi o celebrăm, îți prezint 10 motive pentru care ar trebui să știi să vorbești limba engleză

În ceea ce privește seria de termeni medicali, există câteva cuvinte lungi care fac parte și din această arie științifică, și anume:

-DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ (36 de litere)

-NICOTINAMIDADENINDINUCLEOTIDFOSFAT (34 de litere)

-ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ (32 de litere)

-CONJUNCTIVODACRIOCISTORINOSTOMIE (32 de litere)

-GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)

-DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

În realitate, nu prea folosim noi aceste cuvinte în limbajul zilnic, iar nici medicii nu se străduiesc să le prea utilizeze. Însă, dacă ne gândim care sunt cele mai lungi cuvinte, dar și uzuale ale limbajului român, acestea ar fi reprezentate de ANTICONSTITUȚIONALITATE și DEZINSTITUȚIONALIZARE.

Limba română este o limbă extrem de bogată și complexă, ale cărei taine nu sunt încă pe deplin deslușite. Cu ceva timp în urmă, și marii învățați erau împotriva existenței de cuvinte lungi, pe care le considerau a fi create într-un mod abuziv.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite