Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Igienei Menstruale. Femeile ar trebuie să vorbească mai mult despre corpul lor

Ziua Internațională a Igienei Menstruale
Ziua Internațională a Igienei Menstruale

Ziua Internațională a Igienei Menstruale. Menstruația este încă un subiect tabu pentru o mulțime de femei din întreaga lumea și mai ales este considerată ”o rușine”. Acesta lucru trebuie să se schimbe, iar din acest motiv există Ziua Internațională a Igienei Menstruale, zi în care toate femeile ar trebuit să fie conștiente de faptul că menstruația este un lucru normal și benefic pentru corpul acestora.

Menstruația este un proces în care sângele care a fost produs de corp pentru a amortiza un ovul este apoi eliminat dacă femeia nu a folosit respectivul ou pentru a rămâne însărcinată. Este o acțiune normală pe care o au milioane de femei din întreaga lume, iar în ziua de 28 mai, în fiecare an, se încearcă să se elimine orice urmă de rușine asociată cu menstruația. La urma umeri, procesul corpului care permite conceperea unui copil ar trebui sărbători nu?

Istoria Zilei Internaționale a Igienei Menstruale

Ziua Internațională a Igienei Menstruale a fost creată de organizația WASH United din Germania în anul 2013. Această zi a fost creată pentru a normaliza acțiunea menstruației și importanța accesului la igienă în acest timp, cu sprijinul a peste 270 de parteneri globali. Interesant este faptul că motivul pentru care a fost aleasă 28 mai este că luna mai este a cincea lună a anului – majoritatea femeilor au în medie o perioadă de 5 zile, iar ciclul lor tinde să fie de 28 de zile. Deci, într-un fel, ziua de 28 mai este deosebit de simbolică!

Citește și: Cum este afectat tenul atunci când ești la menstruație. Rutina de îngrijire în funcție de ciclul menstrual

Aceasta zi asigură creșterea gradului de conștientizare cu privire la accesul la igiena menstruală pe care femeile îl au în întreaga lume. Este un drept fundamental al omului că femeilor din întreaga lume să li se ofere materialele potrivite pentru a colecta sânge în acest timp și mai ales ca acest material să poată fi schimbat într-o intimitate totală.

Organizatorii din spatele acestei zile susțin că femeile au primit și primesc destule informații cu privire la igiena corectă a zonei intime atunci când sunt la menstruație și, mai mult, tinerele au primit materiale educaționale cu privire la schimbările care vor avea loc în corpul lor. Menstruația este un fapt biologic, iar această zi își propune să se asigure că orice fel de stigmat suferit în legătură cu aceasta este oprit, iar fetele sunt învățate că acest lucru este firesc și că nu trebuie să le fie rușine.

Reguli de bază pentru igiena în timpul menstruației

Ziua Internațională a Igienei Menstruale
  • Fă duș cel puțin o dată pe zi.
  • Schimbă tampoanele sau absorbantele în mod regulat pentru a preveni infecțiile – este indicat să schimbi absorbantul o dată la maxim șase ore, iar tamponul intern la fiecare două-trei ore, depinde foarte mult și de cantitatea pe care o elimină fiecare femeie, căci aceste tampoane se pot schimba și mai devreme.
  • Optează pentru absorbante de calitate – femeile cu piele sensibilă pot evita absorbantele cu căptușeala din plastic, deoarece acestea pot provoca erupții cutanate, mâncărimi și se supraîncălzesc atunci când se freacă de piele.
  • Folosește lenjerie intima curată și schimb-o în fiecare zi.

Citește și: 7 semne care te anunță că ești extrem de fertilă

  • Curăță zona intimă în exterior, folosind apă caldă. Spălarea vaginului cu săpunuri intime poate ucide bacteriile bune, lăsând loc infecțiilor să se dezvolte.
  • După fiecare spălare, usucă întotdeauna zona intimă.
  • Spală și șterge întotdeauna organele genitale din față spre spate. Acest lucru este important, deoarece curățarea în direcția opusă poate aduce bacterii de la anus la deschiderea vaginului și uretră, ceea ce poate provoca apariția unor infecții.
  • Asigură-te că îți speli mâinile cu apă caldă și săpun după ce schimbi tamponul sau absorbantul.
  • Nu arunca niciodată absorbantele și tampoanele la toaletă, deoarece pot înfunda instalațiile sanitare. Aruncă-le în coșul de gunoi pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Poartă îmbrăcăminte confortabilă, lejeră, în loc de blugi sau haine strânse pe corp. Acest lucru va asigura fluxul de aer în jurul zonei intime și previne transpirația excesivă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite