Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua mondială fără telefon mobil. Tu cât timp poți rezista fără să îți accesezi smartphon-ul?

Ziua mondială fără telefon mobil/ Pexels
Ziua mondială fără telefon mobil/ Pexels

Ziua mondială fără telefon mobil se sărbătorește anual, pe data de 6 februarie. Această zi este o inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă în 2023 la ediţia cu numărul 23.

Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaște utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor la care duce folosirea lor excesivă şi asupra dependenței create de acestea, potrivit site-ului http://mobilou.info.

În ziua de 6 februarie, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una dintre funcțiile telefonului mobil, exceptând, desigur, situaţiile de urgenţă care impun folosirea acestuia.

Citește și: Cinci moduri prin care poți scăpa de dependența de telefon

Pentru ediţia din 2023, tema asupra căreia Phil Marso ne propune să cugetăm este legătura dintre telefonul mobil şi salvarea de vieți omenești pe de o parte, respectiv pierderea de vieți pe de alta. Ideea pentru o asemenea dezbatere i-a venit lui Marso în urma unui dialog avut cu şeful serviciilor de salvamont din Chamonix, conform mobilou.net. Acesta i-a relatat că mulţi turişti aflați în dificultate pe munte au putut fi salvați datorită telefonului mobil.

În primul rând, aceştia au putut apela imediat salvamontul, iar în al doilea rând, activarea funcției de geolocaţie a dispozitivului mobil le-a permis salvatorilor să-i găsească în timp record. Pe de altă parte, însă, este la fel de adevărat că unii dintre cei rătăciți sau accidentați pe munte s-au aflat în aceste situaţii tocmai din cauza atenției exagerate acordate telefonului mobil în timpul drumeției, ceea ce a dus la ignorarea marcajelor montane şi a altor pericole.

Mai mult, dorinţa de a-şi face selfie-uri impresionante în vederea distribuirii pe reţelele de socializare îi poate determina pe unii să îşi asume riscuri ce le pot fi fatale. Exemple asemănătoare pot fi găsite şi în alte alte contexte, precum traficul rutier.

Citește și: De ce nu ar trebui să adormi cu telefonul lângă tine. Eliminarea acestui obicei te-ar putea scăpa de insomnie

Deşi ne lasă fiecăruia libertatea de a trage propriile concluzii, Marso sugerează un posibil răspuns: telefonul mobil este un instrument multifuncțional extrem de util, numit de el chiar „briceagul elveţian al tehnologiei”, însă cu condiția să fie folosit cu responsabilitate şi doar în anumite limite.

Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema „Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuațiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite