Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a tastei Capslock. Istoria celui mai enervant buton de pe tastatura ta

Ziua Internațională a tastei Capslock/ Pexels
Ziua Internațională a tastei Capslock/ Pexels

Ziua Internațională a tastei Capslock. Cunoaștem cu toții semnificația acestui buton și am putut observa, nu o singură dată, ci de mai multe ori că, există persoane care nu știu încă cum să oprească butonul de CapsLock sau mult mai rău, sunt oameni care apasă pe acest buton într-un mod deliberat, fiind unul dintre punctele lor sensibile.

A existat și o persoană care a folosit acest buton în CV-ul său, crezând că ar fi mult mai profesionist. Oare de ce avem de-a face și cu astfel de oameni? Oare ar trebui să realizăm o campanie de eliminare a acestui buton?

Câteva informații despre tasta capslock

Rolul acestei taste de Capslock este de a preschimba toate literele de alfabet chirilice și latine, acestea fiind generate cu majuscule. Dacă apeși din nou pe această tastă, atunci, acțiunea se inversează, iar totul este preschimbat în litere mici. Foarte multe tastaturi de calculator nu au, în momentul de față, un efect luminos, la pornirea sau oprirea acestei taste.

Citește și: Ziua internațională a internetului. Sărbătorim cu cea mai mare viteză din istoria omenirii

Mulți dintre noi ne-am aflat în situația de a trimite un mesaj întreg, tasta de capslock fiind activată. Apoi, sigur ați ajuns să vă cereți scuze, dar era deja prea târziu, mesajul fiind trimis cu majuscule. Există și tipul de oameni, cărora le place atât de mult să folosească această tastă, încât, trimit întreg mesajul cu majuscule și nu țin cont de scrierea corectă din punct de vedere ortografic.

Istoria Zilei Internaționale a tastei Capslock

Ziua internațională a tastei Capslock s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 2000, pe data de 22 octombrie. Atunci, Derek Arnold, din Iowa, a decis că, atât el, cât și mulți alți utilizatori ai internetului, folosesc această tastă într-un mod mult prea solicitant, fără să-și dea seama.

Așa că, a ajuns să creeze această Zi Internațională a tastei Capslock. Scopul lui a fost să enerveze persoanele care folosesc acest mod complicat de scriere, care pentru el era foarte enervant și să-i bucure pe ceilalți utilizatori ai internetului.

Citește și: Ziua Internațională a Jocurilor Video. Cum au schimbat jocurile video percepția copiilor despre viață

Putem să mergem puțin mai departe și să dezvoltăm acest subiect al tastei capslock. În cazul mașinilor de scris, mai întâi s-a regăsit tasta shiftlock, ci nu cea de capslock. Fiecare inovație anterioară, în utilizarea mașinăriilor de scris, a ajuns să aibă parte de un al doilea buton, această tastă fiind adăugată. Acest lucru a dus la dublarea numărului de caractere pe care o persoană le poate tasta.

Cel de-al doilea caracter a fost localizat pe tastatură deasupra primului pe fiecare device palpabil. Astfel, tasta de shift a ajuns să schimbe poziția dactilografelor în raport cu celălalt buton. Rolul invenției tastei shift a fost de a menține o operațiune de schimbare pe o perioadă nedeterminată, fără a depune niciun efort fizic. Mașinile de scris fiind blocate mecanic într-o poziție deplasată, apariția acestei taste a dus la tastarea caracterului superior atunci când se apăsa doar o dată tasta.

Cum să sărbătorești Ziua Internațională a tastei Capslock

Cel mai adecvat mod de a celebra această zi este de a nu utiliza tasta capslock! Mai bine, puteți să le amintiți și prietenilor voștri de pe site-urile de socializare de modalitatea urâtă pe care o utilizează această tastă, în actul comunicării.

Citește și: Știai că dacă îți ștergi emailurile poți contribui la salvarea Planetei? Află tot din materialul de mai jos

Sau, puteți întemeia o campanie de utilizare a tastei capslock într-un mod corect și de a-i ajuta pe alții să nu mai arate penibil din cauza unei utilizări mult prea accentuate. Poți trimite meme-uri, îți poți stresa prietenii, doar pentru a le aduce aminte că, e nevoie de o gramatică corectă și nu de o insistență în utilizarea acestei taste.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite