Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ultimele rapoarte privind schimbările climatice au alertat pe toată lumea! Iată ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală

Ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală/ Euronews
Ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală/ Euronews

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a publicat recent unul dintre cele mai puternice documente cu privire la criza climatică prin care trecem. Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală care se apropie.

Studiul transmis de specialiști arată clar că activitatea umană este cea vinovată pentru schimbările climatice și doar oamenii pot inversa procesul. După publicarea documentului și preluarea informațiilor de presa internațională, oamenii au început să fie din ce în ce mai neajutorați și fără speranță, însă lucrurile se pot schimba în bine! Pe parcursul acestui document, oamenii de știință au tot repetat că speranța nu trebuie să fie pierdută. Aceștia au elaborat un raport care arată că dacă vom reuși să reducem emisiile globale la jumătate până în 2030 și să ajungă la zero emisii până în 2050, vom putea opri și poate chiar și inversa creșterea temperaturii, scrie euronews.com.

Citește și: Rezolvăm o problemă creând-o pe alta! Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare

Pentru a elimina criza climatică va trebui să vedem schimbări majore din partea guvernelor din întreaga lumea, împreună cu angajamente reale din partea corporațiilor private și companiilor care poluează planeta. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face chiar și tu!

Consumați mai puțin plastic

Chiar dacă problema trebuie controlată de guverne și oamenii cu influență, asta nu înseamnă că nu ește neputincios. Chiar dacă tu crezi că nu pot schimba nimic, te înșeli, pentru că fiecare acțiunea a ta poate să aducă ceva bun în privința protecției mediului. Astfel că, un prim pas ar fi să încerci să utilizezi cât mai rar platic, iar dacă poți să-l elimini de tot din viața ta.

Chiar dacă nu îți dai seama, individual oamenii consumă foarte mult plastic, iar adunat se ajunge la o cantitate greu de gestionat. Începe să folosești ustensile reutilizabile și îți garantez că vei vedea o diferență și în portofelul tău.

Ai grijă unde se duc economiile și investițiile tale

Banii sunt foarte importanți în societatea actuală. Asta pentru că fără acele hârtii nu putem să ne oferim nici măcar strictul necesar. Muncim pentru o sumă de bani, însă plătim multe taxe și uneori nu ne dăm seama unde ajung acești bani. Interesează-te mai bine unde ajunge acel procent pe care tu îl plătește periodic și asigură-te că aceștia sunt direcționați către organizațiile care chiar se implică în protecția mediului înconjurător.

Citește și: Grijă pentru casa noastră, Terra, de Ziua Internațională pentru Protejarea Ozonului. Sănătatea omenirii și a planetei depinde de aerul pe care îl respirăm

Evitați să zburați cu avionul de câte ori puteți

Este de înțeles faptul că dacă avem nevoie să ne deplasăm dintr-un loc în altul, pe distanțe foarte mari și într-un timp foarte scurt, să apelăm la companiile aeriene, însă atunci când se poate, alege să călătorești cu alte mijloace de transport.

În ultimul an, emisiile de carbon s-au diminuat, asta pentru că multe dintre zboruri nu au mai avut loc, fiind pandemia de coronavirus. Însă, imediat cum restricțiile se vor ridica în totalitate, oamenii vor începe să revină la vechile obiceiuri. Alege să călătorești cât mai rar cu avionul și așa poți să reduci considerabil poluarea.

Nu trebuie să cunoști foarte bine domeniul pentru a recicla

Mulți oameni sunt tentați să renunțe la reciclat pentru că nu înțeleg cum funcționează de fapt schimbările climatice și încălzirea globală. Aceștia consideră că sunt prea nesemnificativi pentru a putea schimba ceva uriaș, însă acest lucru este total greșit. Doar pentru faptul că sunteți conștienți de faptul că emisiile de carbon sunt o problemă uriașă, poți aduce multe schimbări.

Citește și: Ziua Oceanul Planetar. Apele noastre suferă mai mult decât oricând, legile actuale nu le mai protejează

Poți începe cu schimbările pe care le înțelegi, iar reciclatul individual chiar face diferența. De asemenea, păstrarea curățeniei în spațiile publice și protejarea mediului înconjurător în timp ce sunteți în natură sunt lucruri simple de făcut atunci când există dorință.

Consumă mai puțină carne de comerț

Nu toată lumea își dorește să devină vegetariană sau vegană, însă acest lucru nu este deloc o problemă. Cu toate că cei mai mult dintre medicii susțină că o dietă pe bază de plante poate fi vitală și poate chiar reduce riscul unei noi pandemii globale, mulți nu pot renunța la alimentația pe bază de carne.

Cu toate acestea, poți să reduci considerabil emisiile de carbon și chiar să ai grijă de sănătatea ta dacă vei consuma cât poți de rar carne din comerț. Cea mai mare parte din carnea aflată în supermarketuri vine de la producători privați, ferme și abatoare, locuri care poluează foarte mult mediul înconjurător. De asemenea, sunt studii care au arătat că o mare parte din bolile grave sunt provocate de conumul de carne din aceste abatoare.

Citește și: Nu planeta e problema, noi suntem! – Retrospectiva Zilei Pământului în pandemie

Cercetătorii au descoperit că, dacă oamenii elimină complet carnea din alimentația lor, am putea reduce între 9 și 16 ani de emisii de CO2. Acest lucru nu se datorează doar emisiilor de carbon cauzate de producția de carne, ci și cantității de spațiu necesar pentru cultivarea alimentelor de origine animală.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite