Nu planeta e problema, noi suntem! – Retrospectiva Zilei Pământului în pandemie

Ziua Pământului
Ziua Pământului

În fiecare an pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, zi în care celebrăm tot ceea ce ne-a oferit mama natură de la începutul timpurilor. Deși lucrurile s-a schimbat în decurs de 51 de ani, de când s-a împlementat această sărbătoare, este important să ținem cont de nevoia planetei de a supraviețui.

Nu planeta e problema, noi suntem

Planeta nu se schimbă în mai rău pentru că ”așa e normal” sau pentru că ”așa trebuie”, ci reacționează la cum este tratată. Poate că sună ciudat și te întrebi cum ar putea să reacționeze, însă fără să îți dai seama, Pământul ne tratează exact așa cum îl tratăm. Astfel că, toate problemele care apar acum, respectiv încălzirea globală, poluarea, dispariția speciilor de animale, boli, catastrofe naturale, toate acestea sunt inițiate de oameni.

Spunem că ne place natura și că ne simțit cel mai bine alături de plante și animale, departe de stresul oferit de ”jungla urbană”, însă distrugem tot ceea ce atingem fără măcăr să clipim. Ne delectăm cu grătare în natură, dar nu strângem după noi, vizităm parcuri naturale dar nu avem grijă la ecosistem, iubim animalele dar le chinuim în captivitate pentru mofturi personale.

Ziua Pământului este despre conștientizare, despre dorința de schimbare și despre a face tu primul pas în revenirea la o lume mai bună. Chiar dacă tu crezi că gestul tău nu schimbă cu nimic transformarea planetei, te înșeli! Gestul tău, dar și al lui și al tuturor poate mișca lucrurile într-un sens mai bun! Iar ca să-ți dau un exemplu că natura își revine dacă o lași să facă acest lucru, îți prezint o scurtă retrospectivă a Zilei Pământului în timpul lockdown-ului din 2020. Deși pandemia a creat numai lucruri negative, se pare totuși că distanțarea socială și restricțiile impuse pentru a ne proteja au adus și un beneficiu acestei planete.

Retrospectiva Zilei Pământului în pandemie

În timpul lockdown-ului din anul 2020, planeta a avut parte de o pauză uriașă pentru a se repara și pentru a-și revendica ceea ce oamenii i-au furat de-a lungul timpului. Pe măsură ce oamenii au fost obligați să stea mai mult în case, străzile au rămas pustii, iar multe afaceri care poluau excesiv și-au diminuat activitatea. Acesta a fost momentul când Pământul a început să se refacă. Am putut observa atunci cum animalele s-au simțit în largul lor, fiind surprinse plimbându-se prin marile orașe, iar studiile au demonstrat că nivelul poluării a scăzut considerabil. Faptul că zborurile au fost blocate, iar avioanele au fost forțate să stea la sol, aerul a fost mai puțin poluat.

Desigur că aceste lucruri nu vor fi permanente, iar vindecarea planetei va fi stopată atunci când oamenii se vor întoarce la viețile lor anterioare. Însă acest lucru poate fi diminuat dacă vom conștientiza că putem să ajutăm la continuarea îmbunătățirii planetei.

Marile companii joacă un rol important în schimbarea mediului înconjurător. Ele pot da un impuls major consumatorilor și pot aduce îmbunătățiri. De exemplu, branduri precum H&M, au implementat deja un program în care oamenii pot aduce haine pe care nu le mai folosesc pentru a fi reciclate. Companiile de fast-food folosesc deja ambalaje fără plastic, care ajută mediul înconjurător foarte mult. Iar acestea sunt doar câteva exemple care să te facă să contribui și tu la schimbare.

Pe măsură ce lumea începe să revină la normalitate, există o dorință a oamenilor de a reveni la vechiile obiceiuri. Trebuie să luptăm cu impulsul de a trăi așa cum am făcut-o până acum, să încurajăm schimbările sănătoase și accelerăm acțiunile care duc la îmbunătățirea calității vieții, atât a noastră cât și a planetei noastre.

Ziua Pământului de anul acesta vine cu un mesaj puternic. Tot ce trebuie să faci este să observi, să înțelegi și să acționezi! Happy Earth Day!

Te-ar putea interesa și