Rezolvăm o problemă creând-o pe alta! Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare – FOTO

Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare
Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare

Miliardele de măști și mănuși aruncate pe jos în ultimele luni, ca urmare a pandemiei, se adaugă acum pet-urilor, sticlelor de plastic sau altor recipiente care poluează mările, oceanele și pădurile.

Pandemia de coronavirus a avut un impact neașteptat asupra mediului, reducând reciclarea și sporind utilizarea plasticului în întreaga lume, iar ecologiștii trag un semnal de alarmă asupra locului în care ajung toate aceste produse de unică folosință.

Un studiu estimează că doar în Marea Britanie, dacă fiecare persoană ar folosi o mască de unică folosință pe zi timp de un an, ar crea 66.000 de tone suplimentare de deșeuri și 57.000 de tone de ambalaje din plastic.

„Poluarea cu plastic a fost deja una dintre cele mai mari amenințări la adresa planetei noastre înainte de izbucnirea coronavirusului”, spune Pamela Coke-Hamilton, directorul comerțului internațional al UNCTAD. „Boomul brusc al utilizării zilnice a anumitor produse pentru a menține oamenii în siguranță și a opri boala înrăutățește lucrurile.”

Este clar că frica de virus ne-a făcut să uităm problemele deja existente, însă nu putem lăsa acest virus să ne facă să întorcem spatele crizei poluări. Măștile de protecție sunt confecționate adesea din materiale precum polipropilena, care are o durată de viață de până la 450 de ani, făcând din aceste accesorii de protecție o adevărată bombă ecologică.

Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare

Conservaționiștii au avertizat încă de la începutul pandemiei că aceste echipamentele de protecție ar putea provoca o creştere a deşeurilor care ajung în mări şi oceane. Potrivit unor cercetări făcute de World Economic Forum, sute de animale marine şi păsări confundă adesea o mască cu mâncare şi ajungă chiar să moară din cauza asta.

Promovarea purtării măștilor, ca o modalitate de a încetini răspândirea coronavirusului a dus la o creștere extraordinară a producției de măști de unică folosință. Organizația ONU pentru comerț estimează că vânzările globale au ajuns la aproximativ 166 miliarde dolari anul acesta, față de 800 de milioane de dolari în 2019.

Efectul pe care l-a avut pandemia asupra mediului

Deșeurile de plastic de unică folosință nu sunt singurul impact pe care COVID-19 îl are asupra mediului. În ciuda unei prăbușiri temporare a emisiilor de carbon, întrucât restricțiile au dus la o activitate industrială mai redusă și au făcut ca mai puține persoane să călătorească, există temeri că pandemia va îndepărta atenția guvernelor de la problemele ecologice.

Conferința ONU privind schimbările climatice COP26, care trebuia să aibă loc în noiembrie 2020, a fost deja amânată. În unele orașe din SUA, programele de reciclare au fost întrerupte, în timp ce anumite părți ale Italiei și Spaniei, afectate de viruși, impun reciclarea.

De asemenea, pandemia a făcut ca cei mai mulți oameni să își mute afacerile în mediul online și să-și petreacă mai mult timp în casă, iar asta a înseamnat o creștere a deșeurile compuse din ambalajele provenite din livrări.

Restricțiile la import și export, precum și scăderea disponibilității transportului de mărfuri, a înseamnat că și cantități mari de alimente au fost risipite. Și pe măsură ce aceste deșeuri organice se degradează, vor elibera gaze cu efect de seră, scrie UN News.

Și cu excepția cazului în care stimulenții economici se concentrează pe inițiative ecologice, există riscul unei creșteri bruște a activității poluante, deoarece construcția și producția sunt utilizate pentru a stimula recuperarea după recesiunea globală pe care virusul a creat-o.

Pe fiecare stradă sunt măști care strigă să fie ridicate

Atunci când sunt aruncate pe străzi sau chiar şi la gunoi, nefiind reciclate, măștile ajung mai devreme sau mai târziu în mări şi oceane.

Într-un experiment personal, am început, în decursul a patru luni de la relaxarea restricțiilor, să fotografiez măştile aruncate pe jos. Există măști absolut peste tot. Oamenii au folosit pandemia ca scuză să arunce echipamentele de protecție unde îi taie capul şi astfel am ajuns să gasesc măşti în parcuri, în mijloacele de transport, pe stradă, în lacuri şi chiar şi în lifturile blocurilor.

Cum au ajuns măștile de protecție să fie principalii factori de poluare

Acest aspect pare că e evitat complet de către autorități, nu numai din România, ci şi din întreaga lume. Este evident că vom fi forțați de împrejurări să purtăm mască de protecție mult timp de acum în colo, însă la fel cum există lucruri bio care înlocuiesc plasticul folosit costant, aşa există şi măşti biodegradabile sau reutilizabile care pot înlocui cu uşurință măştile de unică folosință, confecționate din materiale care pot polua mediul.

Autoritățile sunt prea ocupate acum să oprească virusul care se răspândește exagerat de repede și au lăsat problemele care ne vor afecta mai târziu pe seama noastră. Trebuie să conștientizăm că depinde numai de noi să reducem poluarea mediului înconjurător reciclând și având în permanență grijă unde ajungă echipamentele noastre de protecție.

Este important să ținem seama că situația este îngrijorătoare și se regăsește peste tot pe glob. În frenezia de a salva lumea, guvernele au uitat să salveze planeta, iar la sfârșitul pandemiei, când omenirea își va proclama triumful împotriva virusului, ne vom trezi târâți spre abisul poluării de elasticele măștilor pe care le purtăm azi și le aruncăm mâine. Iar maștile care acum ne protejează pe noi vor ajunge să sufoce fauna pe care, în egoismul nostru uman, am uitat să o protejăm. Și nu ne vom putea bucura de victorie, pentru că o astfel de atitudine nu poate să ducă decât la înfrângere.

Te-ar putea interesa și