ADVERTISEMENT

ANPC avertizează: Refuzați să cumpărați pește dacă aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea şi etichetarea

Refuzați să cumpărați pește dacă aveți îndoieli/ Pexels
Refuzați să cumpărați pește dacă aveți îndoieli/ Pexels

Refuzați să cumpărați pește şi produse din pește dacă aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, atrage atenţia Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

„Pentru ca peștele şi produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peștele este alimentul principal al mesei, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi, respectiv: acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia; nu achiziționați produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; refuzați să cumpărați pește şi produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; refuzați să cumpărați pește şi produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită”, a scris vineri Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ziua Alimentelor Congelate. De ce sunt importante aceste alimente în viața noastră

Acesta recomandă consumatorilor să urmărească modul de etichetare a peștelui şi produselor din pește şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate. De asemenea, la cumpărarea peștelui şi produselor din pește, solicitaţi şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelarea trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat directorul general al ANPC.

Citește și: Alimente acide și alcaline. Diferența dintre ele și cum influențează consumul acestora organismul uman

Pe de altă parte, acesta recomandă să nu fie achiziționate produse la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheții în ambalaj şi să se acorde o atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. „Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș şi nu asigura salubritatea produsului”, arată comisarul ANPC.

Potrivit sursei citate, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistența flască a mușchiului, pește şi produse din pește depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat, pește sărat (şprot şi platică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigură temperatura de depozitare stabilită de producător.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite