Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Alimentelor Congelate. De ce sunt importante aceste alimente în viața noastră

Ziua Alimentelor Congelate. De ce sunt importante aceste alimente în viața noastră/ Freepik
Ziua Alimentelor Congelate. De ce sunt importante aceste alimente în viața noastră/ Freepik

Alimentele congelate, disponibile în magazinele alimentare, au fost o creație în ultimul secol, dar știe cineva cine a început-o și de ce? Pentru cei curioși despre ce este atât de minunat la alimentele congelate, a fost creată o zi în onoarea lor: Ziua Națională a alimentelor congelate.

Este o zi dedicată pentru a afla mai multe despre istoria alimentelor congelate și, de asemenea, pentru ca lumea să se bucure de unele alimente gustoase, sănătoase, care provin din secțiunea congelatorului!

Istoria Zilei Naționale a alimentelor congelate

Alimentele congelate au existat deja de ceva timp și mulți oameni au fost implicați în dezvoltarea proceselor sigure de congelare a alimentelor din zilele noastre. Pentru că, este nevoie de mai mult pentru a îngheța mâncarea în siguranță decât pur și simplu lipirea pe gheață!

Inițial, procesele mai lente de congelare a alimentelor au determinat formarea unor cristale mari de gheață care ar degrada în cele din urmă calitatea, aroma și textura alimentelor. La mijlocul anilor 1920, când mai mulți oameni de știință căutau procese mai bune, procesele mai rapide au schimbat totul. Clarence Frank Birdseye al II-lea, biolog pentru guvernul SUA, a înființat compania Birdseye Seafoods și a dezvoltat procesul de congelare rapidă care a inclus preambalarea specializată, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Patrupet – educație, prevenție, terapie. Știați că în România a fost înființată prima clinică veterinară de hemodializă din Europa de Est? Ce s-a întâmplat mai departe

După ce a câștigat primul brevet de congelare a alimentelor congelate în Statele Unite în 1927, Clarence Birdseye a creat compania Birdseye. El și compania sa sunt acum considerați a fi unii dintre fondatorii industriei alimentare congelate. Alimentele congelate, indiferent cât de convenabil ar fi timpul de pregătite, la acel moment ar fi fost încă încălzite în cuptorul tradițional, care a fost consumator de timp. Abia la începutul anilor 1940-1950, opțiunile de încălzire mai rapide și mai ușoare au început să intre în joc. În 1945, cuptorul cu microunde a fost descoperit accidental de Percy Spencer, un inginer american autodidact. După aceasta, conceptul științific a fost cumpărat și patentat de Raytheon pentru procesul de gătit cu microunde al lui Spencer.

În aceeași perioadă, cinele TV au fost dezvoltate în SUA și, în 1950, au început să fie vândute de compania Swanson, care a devenit prima cină cu mâncare congelată care a avut un mare succes, potrivit Dayoftheyear. Odată ce microundele au devenit accesibile publicului larg în anii ’70 și ’80, președintele american Ronald Reagan a comemorat alimentele congelate proclamând Ziua Națională a alimentelor congelate ca sărbătoare în SUA, în 1984! În aceste vremuri, magazinele alimentare ar fi putut dedica doar o mică parte din camera lor de vânzare alimentelor congelate. Astăzi, cu toate acestea, magazinele fac adesea loc pentru mai multe coridoare de alimente congelate de la diferite companii, care permit consumatorilor să reîncălzească alimentele ușor făcute în mai puțin de 30 de minute.

Astăzi, organizații precum National Frozen & Refrigerated Foods Association (NFRA) din Statele Unite sărbătoresc această zi. Ziua Națională a alimentelor congelate este menită să aducă la lumină beneficiile pe care alimentele congelate le pot avea pentru a economisi bani și a aduce familiile împreună pentru o masă.

Citește și: Povestea copilului de 11 ani care a supraviețuit prăbușirii unui avion. Oamenii au considerat că este un miracol

Cum să sărbătoriți Ziua Națională a alimentelor congelate?

O zi unică pentru a fi sigur, celebrarea Zilei Naționale a alimentelor congelate oferă o șansă interesantă de a învăța lucruri noi despre istorie și, de asemenea, să se bucure pur și simplu de confortul pe care alimentele congelate îl aduc în viața modernă.

Luați în considerare aceste idei pentru a face Ziua Națională a alimentelor congelate distractivă și pentru a o îndeplini pe una:

Realizați o plimbare până la magazinul alimentar

Sărbătoriți Ziua Națională a alimentelor congelate uitându-vă în jur, la secțiunea alimente congelate de la un magazin alimentar sau supermarket din apropiere. Cu cât magazinul este mai mare, cu atât este mai mare secțiunea de alimente congelate! Astăzi, multe branduri și linii de produse și-au pus inovația să lucreze pentru a produce noi linii sănătoase de alimente congelate, acordând atenție obiceiurilor alimentare și cerințelor nutriționale. Acest lucru a dat loc multor altor opțiuni alternative, cum ar fi fără gluten, vegan, non-lactate.

Fiți educați în privința alimentelor congelate

Faceți un pic de cercetare și aflați câteva fapte importante despre beneficiile alimentelor congelate, inclusiv:

Congelarea este cea mai bună metodă de conservare a alimentelor. Păstrează alimentele mai proaspete decât alte metode, cum ar fi conservarea sau uscarea. Alimentele congelate sunt culese la înălțimea maturității și înghețate. Acest lucru înseamnă că unele dintre ele pot fi, de fapt, mai hrănitoare decât produsele „proaspete” care au călătorit săptămâni întregi pentru a ajunge la magazinul alimentar. Același concept se aplică și fructelor de mare congelate. Alimentele nutritive pot fi savurate pe tot parcursul anului prin utilizarea procesului de congelare, chiar și în climatele în care produsele nu cresc în lunile de iarnă, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: 16 fapte psihologice pe care, cu siguranță, nu le-ai știut până acum

Alimentele congelate nu necesită conservanți suplimentari sau sodiu, ceea ce le face nu mai puțin sănătoase decât alimentele proaspete.

 Bucurați-vă de o masă cu alimente congelate

Mai ales în timpul iernii, anumite tipuri de produse proaspete pot fi mai dificil de procurat, pot fi puțin mai scumpe și nu au o durabilitate îndelungată acasă. Alimentele congelate sunt o soluție excelentă pentru această problemă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite