Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului. Cât de important este controlul anual al auzului

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului/ Freepik
Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului/ Freepik

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului. Această zi este sărbătorită anual, pe 3 martie, şi urmărește creşterea gradului de conștientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficiențelor de auz.

Această dată a fost stabilită cu prilejul primei Conferințe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007, la Beijing, în China.

Citește și: Ziua Mondială a luptei Împotriva Cancerului. Aceasta zi onorează toate persoanele care au suferit din cauza acestei boli

În fiecare an, Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului abordează o temă şi activităţi specifice, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi. Potrivit site-ului www.who.int, tema din acest an este: „Ear and hearing care for all! Let’s make it a reality” („Îngrijirea urechilor şi a auzului pentru toți! Să facem din asta realitate”).

Ziua Mondială a Auzului ediţia din 2023 va evidenția importanţa integrării îngrijirii urechii şi a auzului în asistența primară, ca o componentă esențială a acoperirii universale a sănătății.

Problemele de ureche şi auz sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite în comunitate. Peste 60% dintre acestea pot fi identificate şi abordate la nivelul primar de îngrijire. Integrarea îngrijirii urechii şi a auzului în serviciile de îngrijire primară este posibilă prin formare şi consolidare a capacităților la acest nivel. O astfel de integrare va aduce beneficii oamenilor şi va ajuta țările să se îndrepte către obiectivul acoperirii universale a sănătății, mai menționează www.who.int.

Citește și: Cele mai ciudate simptome pentru cancer: „Uneori poți auzi voci”

Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă deoarece varianta sa numerică, 3.3, seamănă cu forma celor două urechi. Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriale, care recepționează excitațiile din mediul înconjurător. Auzul joacă un rol deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite