Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a luptei Împotriva Cancerului. Aceasta zi onorează toate persoanele care au suferit din cauza acestei boli

Ziua Mondială a luptei Împotriva Cancerului/ Freepik
Ziua Mondială a luptei Împotriva Cancerului/ Freepik

Este greu de găsit în societatea de astăzi o persoană care nu a fost atinsă de cancer într-un fel, direct sau indirect. Ziua Mondială a cancerului speră să onoreze pe cei care luptă și pe cei care au fost pierduți din cauza acestei boli îngrozitoare.

Această zi unică de amintire și determinare își propune să ajute oamenii să înțeleagă mai multe despre cancer și să-i inspire să ia măsuri, astfel încât, să sperăm că într-o zi, vor fi mulți în societate care nu sunt atinși de cancer. În timp ce există diferite tipuri de cancer, boala apare cel mai frecvent atunci când mutațiile celulare duc la creșteri numite tumori. Dacă nu sunt tratate, creșterile canceroase pot începe să se răspândească și să infecteze alte părți ale corpului.

Nu există nici o îndoială că, această boală, cancerul, este o problemă de sănătate extrem de gravă și larg răspândită. La nivel mondial, este a doua cauză principală de deces după bolile cardiovasculare și are un impact deosebit asupra comunităților și țărilor dezavantajate din punct de vedere socio-economic, potrivit Dayoftheyear.

Cu toate acestea, ocazii precum Ziua Mondială a cancerului ne reamintesc că progresele în cercetare, prevenire, detectare timpurie și tratament înseamnă că există multe motive de speranță. Mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite și o treime sunt vindecabile atâta timp cât sunt depistate în timp util și tratate eficient. În timp ce, unii factori de risc, cum ar fi vârsta și genetica, sunt dincolo de controlul nostru, este împuternicitor să știm că multe dintre comportamentele noastre și alegerile stilului de viață pot reduce semnificativ riscul de cancer. Fie că este vorba de renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, aplicarea suficientă a protecției solare sau menținerea activă, există diferite modalități prin care putem lua măsuri pentru a ne proteja sănătatea.

Citește și: Care este vârsta la care oamenii simt că încep să îmbătrânească

Iar când vine vorba de tratament, progresele în știința medicală ajută din ce în ce mai mult la salvarea de vieți. Vaccinurile, cum ar fi vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV), ajută la protejarea oamenilor împotriva anumitor tipuri de cancer și există diferite tipuri de tratament disponibile, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie, potrivit Dayoftheyear.

De aceea, sprijinirea cercetării și îngrijirii globale a cancerului este atât de vitală pentru a ajuta la depășirea acestei boli.

Istoria zilei mondiale a cancerului

Această zi se sărbătorește pe data de 4 februarie, dată a fiecărui an. Organizată de Uniunea pentru controlul Internațional al cancerului (UICC), Ziua Mondială a cancerului este o sărbătoare destul de nouă, care își propune să aducă lumină asupra bolii vechi a acestei vârste. Prima dată a început, în anul 2000, la Summit-ul Mondial împotriva cancerului pentru Noul mileniu de la Paris, această zi a fost adoptată în mod oficial în ceea ce se numește Carta de la Paris. Carta a fost creată cu mai multe obiective, inclusiv promovarea cercetării privind prevenirea și vindecarea cancerului, precum și creșterea gradului de conștientizare și schimbarea serviciilor oferite pacienților.

Citește și: Hormonii fericirii. Care sunt aceștia și cum să-i obții pentru o viață mai bună

Fondatorii știau că o mai mare conștientizare și informare va mobiliza comunitatea globală pentru a ajuta la combaterea cancerului, în spiritul acestei carte, a fost creată Ziua Mondială a cancerului. Evenimentul se concentrează, în special, pe puterea acțiunii colective, precum și pe necesitatea de a asigura accesul egal la asistență medicală, inclusiv diagnostic și tratament. Deși este de înțeles să te simți copleșit în fața cancerului, Ziua Mondială a cancerului este despre a lua măsuri pozitive și, prin urmare, este o zi de inspirație și speranță.

Făcând din Ziua Mondială a cancerului un eveniment anual, s-a sperat că, prin intermediul Cartei de la Paris va rămâne în inimile și mințile oamenilor de pretutindeni. Obiectivele și ideile Cartei nu vor fi niciodată pierdute, atâta timp cât există o singură persoană care să sărbătorească ziua.

Cum să celebrezi această zi mondială a cancerului?

Ziua Mondială a cancerului este sărbătorită în întreaga lume, inclusiv de către Națiunile Unite și guvernele diferitelor țări. Multe orașe onorează, de asemenea, această ocazie prin iluminarea unor repere și situri celebre în culorile Zilei Mondiale a cancerului, orange și albastru, potrivit Dayoftheyear.

Vă întrebați ce puteți face pentru a onora această zi? Mă bucur că ați întrebat! Puteți sărbători Ziua Mondială a cancerului educându-vă pe voi și pe cei din jurul vostru. Ziua Mondială a cancerului își desfășoară propria campanie în fiecare an, încurajând oamenii să se implice. În trecut, acest lucru a inclus eforturi precum „Putem. Pot”. Campania, care a avut ca scop sensibilizarea, cercetarea și informarea, și campania „dezinformarea miturilor”, care a încercat să contracareze dezinformarea din jurul bolii. Aflați mai multe informații punând Ziua Mondială a cancerului în lista de sărbători anuale. Și toate răspunsurile vor fi chiar acolo în fața voastră. Societățile de cancer din multe țări vor avea, de asemenea, o mulțime de resurse disponibile.

Citește și: Beneficiile pepenelui roșu. De ce să consumi acest aliment și cum îți influențează organismul

Unul dintre obiectivele cheie ale Zilei Mondiale a cancerului este de a ajuta la abordarea anxietății și stigmatului din jurul bolii, vorbind cu alții despre cancer și experiențele noastre personale cu această boală, poate ajuta la reducerea sentimentelor de frică și suferință și la crearea unui sentiment de unitate și de comuniune. Puteți găsi grupuri de discuții, cum ar fi forumuri online sau pur și simplu, vă puteți face timp pentru a vorbi cu prietenii și familia.

Te-ar putea interesa și