Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua mondială a spălatului pe mâini. Gestul pe care pandemia l-a transformat într-o mișcare la nivel mondial şi armă de protecție împotriva coronavirusului

Ziua mondială a spălatului pe mâini/ Pexels
Ziua mondială a spălatului pe mâini/ Pexels

În fiecare an, pe 15 octombrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, o sărbătoare care încurajează toți oamenii să aibă o igienă corectă a mâinilor și să-și protejeze sănătatea.

În contextul pandemiei de coronavirus, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini vine ca un reminder pentru întreaga populație ca să-și mențină mâinile în permanență curate și să respecte măsurile de protecție.

Mâinile sunt părțile corpului purtătoare de bacterii care pot cauza infecții intestinale sau pulmonare. Contaminarea mâncării cu germeni care se găsesc pe mâini duce la apariția bolilor și chiar micilor epidemii locale, care constituie importante amenințări pentru copii și pentru persoanele cu imunitate scăzută. Spălarea pe mâini în mod constant poate reduce apariția diareei cu aproape 50% și a pneumoniilor cu 25 %, în rândul copiilor sub cinci ani.

Citește și: Protestul savanților împotriva carantinei. Experții cer reluarea cursurilor în clase, redeschiderea școlilor și munca de la birou

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini își propune să susțină la nivel global și local cultura spălatului pe mâini, dar și să crească vigilența în privința spălatului pe mâini și conștientizarea beneficiilor pentru sănătate pe care le aduce acest gest.

Istoria Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini

Prima Zi Mondială a Spălatului pe Mâini a avut loc în 2008, când peste 120 de milioane de copii din peste 70 de țări s-au spălat pe mâini la unison cu apă și săpun. De la acea dată, liderii internaționali și comunitățile s-au folosit de această zi pentru a duce în discuție spălatul pe mâini și simplitatea acestui gest cu repercusiuni importante asupra sănătății.

Din 2008, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a continuat să crească, fiind în prezent susținută de instituții guvernamentale, școli, organizații internaționale, membri ai societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.

Citește și: Aveți probleme cu somnul? 9 idei de alimente care vă ajută să dormiți mai bine

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile ce-i afectează, precum cele diareice și respiratorii. Anual în lume au loc peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii, circa 760.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauza diareei și pneumoniei. Potrivit OMS, simplul act de spălare pe mâini cu săpun poate reduce riscul bolilor diareice cu până la 47 la sută.

Mesajele principale pentru Ziua Mondială sugerează că spălatul pe mâini cu săpun este:

Ușor de realizat. Este nevoie de puține resurse, doar săpun și o cantitate mică de apă, pe când beneficiile sunt imense.

Este eficient! Atunci când spălatul pe mâini cu săpun este practicat în mod regulat în momente-cheie, cum ar fi: după folosirea toaletei sau înainte de contactul cu produsele alimentare – se poate reduce esențial riscul de diaree și pneumonie, ce pot provoca consecințe grave de sănătate. De asemenea, astfel se previne răspândirea altor infecții, cum ar fi gripa sau virozele intestinale.

Este accesibil! Aproape orice om își poate permite săpun sau detergent, sau poate fi ajutat să le aibă.

Când să te speli pe mâini

De-a lungul unei zile atingi diferite persoane, suprafețe și obiecte și, astfel, mâinile adună microbi. Te poți infecta cu acești microbi dacă îți atingi ochii, nasul sau gura, dar îi poți și transmite celorlalți. Deși este imposibil să îți menții mâinile fără microbi, dacă te speli pe mâini des, contribui la limitarea răspândirii bacteriilor, virusurilor și a altor agenți patogeni.

Spală-te întotdeauna pe mâini înainte să:

 • Pregătești mâncarea sau să mănânci
 • Bandajezi o rană sau îngrijești o persoană bolnavă
 • Pui sau scoți lentilele de contact

Spală-te întotdeauna pe mâini după ce:

 • Pregătești mâncarea
 • Folosești toaleta sau schimbi un scutec
 • Atingi un animal, îl hrănești sau cureți după el
 • Îți sufli nasul, tușești sau strănuți
 • Bandajezi rănile sau după ce îngrijești o persoană bolnavă
 • Te ocupi de gunoiul menajer
 • De asemenea, spală-ți mâinile dacă sunt vizibil murdare.

Renunță la săpunul antibacterian

Săpunurile antibacteriene, cum sunt cele care conțin triclosan, nu sunt mai eficiente în distrugerea germenilor în comparație cu săpunurile obișnuite. Folosirea săpunului antibacterian ar putea duce la dezvoltarea unei bacterii rezistente la substanțele antimicrobiene din produs, ceea ce face ca ulterior acesta să nu mai poată distruge cu ușurință germenii.

Citește și: Ziua Internațională a Igienei Menstruale. Femeile ar trebuie să vorbească mai mult despre corpul lor

În 2016, FDA (Food and Drug Administration) a publicat o regulă potrivit căreia produsele antiseptice de curățare vândute fără rețetă, care conțin majoritar ingrediente antibacteriene active, inclusiv triclosan și triclocarban, nu mai pot fi scoase la vânzare. În această categorie de “antibacteriene” intră săpunurile lichide, gelurile de mâini sau săpunurile spumă, precum și săpunurile solide pentru mâini sau corp.

Cum să te speli corect pe mâini

Cel mai bine este să te speli pe mâini cu apă și săpun. Urmează acești pași:

 1. Umezește mâinile cu apă – caldă sau rece
 2. Aplică săpunul în palmă
 3. Spumează bine mâinile
 4. Freacă mâinile viguros cel puțin 20 de secunde, palmă cu palmă
 5. Nu uita să insiști și pe dosul mâinilor, la încheieturi, între degete si sub unghii
 6. Clătește bine
 7. Șterge mâinile cu un prosop curat
 8. Folosește prosopul pentru a închide robinetul

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite