Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Inimii. Azi e despre sănătatea organului tău vital

Ziua Mondială a Inimii/ Freepik
Ziua Mondială a Inimii/ Freepik

Ziua Mondială a Inimii. În fiecare an, pe data de 29 septembrie, se celebrează Ziua Inimii (WorldHeartDay). Aceasta este o zi care face parte dintr-o campanie internațională a creșterii gradului de conștientizare a factorilor de risc care duc la apariţia bolilor cardiace şi accidentului vascular cerebral.

Bolile cardiace şi accidentele vasculare cerebrale reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, ucigând peste 17 milioane de persoane în fiecare an, mai mult decât victimele cancerului, HIV/SIDA şi malariei, potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation).

Istoria Zilei Mondiale a Inimii

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a populației globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Citește și: Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer. Lucruri pe care probabil nu le știai despre această boală

În România, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

Cum sărbătorim Ziua Mondială a Inimii

Alimentația nesănătoasă şi în exces, sedentarismul, hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului şi glucozei, dar şi obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, sunt factori care pot declanșa boli de inimă care pot duce la deces.

Citește și: Cum să ai un sistem imunitar puternic toamna aceasta

De aceea, aceasta este ziua perfectă pentru a lua decizii bune cu privire la obiceiurile nocive (renunțarea la fumat, începerea unui program de exerciții fizice, schimbarea alimentației, programare la analize etc.), potrivit daysoftheyear.com.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite