Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer. Lucruri pe care probabil nu le știai despre această boală

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer/ freepik
Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer/ freepik

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer’s Day) are loc în fiecare an pe data de 21 septembrie și este marcată la nivel mondial. Această afecțiune afectează peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un nou caz de demență apărând undeva în lume la fiecare 3 secunde.

Istoria zile mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer

Lansată de către Federația Internaţională pentru Alzheimer, în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.

În fiecare an, publicul este îndemnat să împărtăşească cunoştinţele despre această boală, pentru a creşte conștientizarea modului în care aceasta afectează viaţa de zi cu zi a persoanelor suferinde, să fie astfel eliminat şi stigmatul faţă de boală, şi faţă de cei care trăiesc cu ea.

Citește și: Hrană pentru creier. Există o legătură directă între dietă şi sănătatea mentală, ce alimente să consumăm pentru a preveni depresia, boala secolului XXI

De asemenea, în fiecare an, toată luna septembrie este dedicată acestei afecțiuni, fiind numită luna mondială a Alzheimerului (World Alzheimer’s Month), și reprezintă campania internaţională dedicată bolii Alzheimer pentru a sensibiliza şi a cunoaște cât mai multe despre manifestările bolii. Campania pentru septembrie a fost lansată pentru prima dată în 2012 şi continuă, în condițiile în care s-a constatat că două din trei persoane la nivel global cred că înțelegerea faţă de persoanele cu demență este foarte limitată sau nu există deloc în țările lor.

Ce este boală Alzheimer

Două din trei persoane consideră că înțelegerea acestei afecțiuni este minimă sau absentă în țara lor. Majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală au vârste peste 65 de ani, iar un număr foarte mare de persoane consideră că boala Alzheimer face parte din procesul normal de îmbătrânire.

În ultimii ani s-a constatat însă scăderea vârstei persoanelor care suferă de Alzheimer, ceea ce modifică perspectivele atât pentru abordarea și tratarea acestei patologii, cât și impactul profund la nivel social.

Cauzele și mecanismele de producere ale acestei afecțiuni nu se cunosc cu exactitate și în totalitate, însă au apărut pe parcursul timpului diferite mituri și prejudecăți referitoare la factorii care pot influența apariția bolii și cei care pot proteja împotriva îmbolnăvirii. Printre obiectivele acestei campanii se găsesc și clarificarea unor astfel de opinii, de idei preconcepute și temeri.

Citește și: Săptămâna conștientizării sănătății mentale. În ce ne-a transformat pandemia? Din cauza prea multor ore petrecute online ajungem să ne urâm corpul

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează semnificativ memoria, comportamentul și numeroase funcții cognitive, interferând cu desfășurarea activităților cotidiene. Este o boală cu debut lung, asemănătoare cu demența senilă, fiind diagnosticată de cele mai multe ori în stadii avansate și este cauzată, printre altele, de un deficit metabolic ce duce la acumularea în celulele nervoase a unei substanțe numite beta amiloid, potrivit synevo.ro.

Primele modificări apar în creierul persoanelor afectate de Alzheimer cu 15 – 20 de ani mai devreme de momentul diagnosticului, fără a fi însoțite de manifestări clinice.

Boala Alzheimer începe cu:

  • modificări minime ale memoriei;
  • confuzie;
  • capacitatea de judecată alterată;
  • tulburări de limbaj, de comportament și de personalitate;
  • pierderea abilității de a gândii corect și de a efectua activitățile zilnice;
  • agitație;
  • halucinații.

În prezent se estimează că la nivel global trăiesc peste 46 de milioane de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, iar la fiecare trei secunde diagnosticându-se un nou pacient care suferă de această boală. În Europa sunt înregistrate anual între 14.000 – 15.000 de cazuri noi cu această patologie.

Numărul celor afectați de boala Alzheimer este așteptat să crească la peste 131 de milioane până în anul 2050. Costurile globale ale îngrijirilor de sănătate și sociale destinate bolii Alzheimer au fost estimate în 2018 la aproximativ 818 miliarde de dolari americani. Dacă aceste costuri ar reprezenta venitul unei țări, ar fi a optsprezecea economie a lumii și dacă ar reprezenta profitul anual al unei companii, ar fi pe locul întâi în clasament, depășind Apple (742 miliarde de dolari) și Google (368 miliarde de dolari).

În România, în anul 2016 exista un număr de aproximativ 300.000 de persoane diagnosticate cu Alzheimer, însă numărul pacienților estimați a avea acest diagnostic este mult mai mare.

Impactul bolii Alzheimer asupra lumii

În prezent, impactul bolii Alzheimer asupra lumii este în creştere, iar stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară demența rămâne o problemă globală care necesită acțiuni globale, se subliniază pe www.worldalzmonth.org/. Organizații şi persoane de pretutindeni se pot implica în a sprijini tema campaniei discutând despre demență cu familia, prietenii şi colegii. De asemenea, campania poate fi urmărită şi pe rețelele de socializare.

Alzheimer’s Disease International (ADI) este o federație internaţională a asociațiilor Alzheimer din întreaga lume, fondată în 1984, şi cuprinde peste 100 de asociații axate pe Alzheimer. Are statut consultativ din 2012 cu Organizaţia Mondială a Sănătății. Misiunea ADI este de a îmbunătăți calitatea vieţii persoanelor cu demență şi a familiilor acestora.

Citește și: Ziua mondială a sănătății mintale. Cum ți-a afectat pandemia de coronavirus echilibrul psihic

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive (atenția, percepția, memoria etc.). O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite