Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Un bebeluș din Spania a primit o grefă de intestin. Procedura a fost realizată în premieră mondială

Un bebeluș din Spania a primit o grefă de intestin/ Freepik
Un bebeluș din Spania a primit o grefă de intestin/ Freepik

Un bebeluș în vârstă de 13 luni, care se afla la o clinică din Madrid, a primit prima grefă de intestin care a fost prelevată vreodată la nivel mondial de la o persoană aflată la sfârşitul vieţii sale cardiace, potrivit autorităților medicale din Spania.

Medicii de la Spitalul La Paz au reuşit să transplanteze „prima grefă de intestin din lume după o donare realizată în asistolie”, stare de insuficiență cardiovasculară totală, a anunțat Autoritatea pentru Sănătate din regiunea Madrid într-un comunicat publicat marţi, relatează Agerpres.

Emma, fetița operată, „a ieşit deja din spital şi se află în stare perfectă de sănătate în locuința sa, alături de părinții ei”, Ana şi Daniel, a precizat aceeaşi instituție medicală.

Citește și: Medicina ajuns la alt nivel! Un test de sânge poate detecta mai multe tipuri de cancer

Donarea de organe în asistolie se practică în cazul pacienților aflați la sfârşitul vieţii. Această tehnică permite, „după certificarea decesului, ca organele să poată fi conservate cu perfuzii de sânge oxigenat”, au explicat reprezentanții Autorității pentru Sănătate din regiunea Madrid. Dar, până în prezent, tehnica „nu a fost niciodată utilizată pentru un intestin, întrucât s-a considerat că ea nu era validă pentru acest organ” şi „în pofida decesului a 30% dintre pacienții aflați pe lista de așteptare”.

Trei ani de cercetări medicale şi de teste au fost necesare pentru ca mai multe echipe ale spitalului madrilen să poată să demonstreze fiabilitatea unei astfel de operații înainte de realizarea sa.

Citește și: Cum anume afectează ecranele dispozitivelor creierul copilului

Spania a rămas în 2021 campioana mondială a transplanturilor, deținând 5% din totalul donărilor de organe realizate la nivel mondial, în contextul în care această țară reprezintă doar 0,6% din populaţia globală, potrivit Observatorului mondial al donărilor şi grefelor de organe.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite