ADVERTISEMENT

Cum anume afectează ecranele dispozitivelor creierul copilului

Cum anume afectează ecranele dispozitivelor creierul copilului/ freepik
Cum anume afectează ecranele dispozitivelor creierul copilului/ freepik

În era contemporană, copiii cresc într-un mediu supradotat de tehnologie și de o varietate de dispozitive digitale. Cu siguranță că, mulți dintre voi ați auzit că, prezența copiilor în fața televizorului sau a ecranelor dispozitivelor poate dăuna grav sănătății și dezvoltării creierului unui copil, însă, nu cu toții știți că, există o serie de studii, care ne și dovedesc acest lucru.

Oricum, nimeni nu ar trebui să fie învinovățit pentru necunoașterea acestor studii, căci, avalanșa de informații pe care o primim în fiecare zi, este mult prea complexă și poate crea uneori confuzie.

Neutilizarea TV-ului, a telefoanelor și a tabletelor înainte de 18 luni

Conform unor studii, nu este recomandat unui copil să privească televizorul până la vârsta de 18 luni, acesta având efecte negative asupra dezvoltării limbajului, a cititului, dar și asupra memoriei pe un termen mai scurt. De asemenea, dăunează și somnului și la gestionarea atenției. Creierul copilului are nevoie de 18 luni ca să se dezvolte până în stadiul în care reușește să înțeleagă simbolurile de pe ecran și legătura acestora cu lumea reală.

Citește și: Top 6 seriale educaționale. Ce le recomandăm copiilor să vizioneze

Mai demult, Academia Americană a Pediatrilor, sfătuia ca, fiecare copil să nu fie lăsat, până la vârsta de 2 ani să vizioneze videoclipuri, însă, cu anul 2016, s-a redus această limită de vârstă. Copiii mai mici, care petrec mai mult timp în fața ecranelor, până la vârsta de 7 ani, au șanse să dezvolte un deficit de atenție.

Pentru un copil nu contează ce se petrece pe ecranul dispozitivului, ci, mai degrabă, ideea că, acesta este aprins. Potrivit unui studiu din 2008, televizorul pornit pe fundal, în camera unor copii mici și bebeluși, care se jucau, a ajuns să reducă episodul de joacă și de atenție al celor mici, afectându-se astfel dezvoltarea cognitivă.

Ce se întâmplă cu programele destinate copiilor?

Specialiștii în pediatrie au ajuns la concluzia că, sugarii și copiii mici au un mod diferit de a învăța față de copiii mai mari și de adulți, din cauză că, ei nu beneficiază de învățarea directă, acesta fiind cel mai utilizat tip de educare destinat bebelușilor, care se regăsește în emisiunile educative. Dacă un copil între 8 și 16 luni, petrece mai mult timp în fața televizorului, este foarte probabil, ca acesta să nu mai cunoască atât de multe cuvinte ca și cel care petrece mai puțin timp.

Citește și: Animalele de companie ajută copiii să-și dezvolte creierul. Iată de ce este bine ca micuțul tău să aibă un prieten blănos

Totuși, după vârsta de 2 ani, lucrurile se schimbă, iar atunci, copiii pot învăța diverse abilități din cadrul emisiunilor educative, cum ar fi alfabetul, matematica, știința și rezolvarea problemelor.

Ce anume pot face părinții copiilor?

În cazul celor de peste 2 ani, pediatrii spun că, părinții ar trebui să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor dispozitivelor între 1-2 ore pe zi, iar televizorul să fie amplasat în spații comune, nu în camerele celor mici. De asemenea, vizionarea emisiunilor să se desfășoare la orele potrivite, cu respectarea unui program de somn și fără reclame.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite