Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Camforul – leacul bunicii pentru răceli și gripe

Camfor/ Freepik
Camfor/ Freepik

Nu știu cum a fost în situația voastră, dar în cazul meu, când ajungeam să răcesc sau să fac vreo gripă severă, camforul era soluția bunicii mele. Febra aceea mare, dar și frisoanele greu de suportat, erau stopate de către secretele bunicii noastre dragi.

Cu ajutorul unei frecții realizate pe spatele nostru, pe picioare și pe mâini cu un unguent din această plantă, totul trecea cu bine și încă mai repede decât ne-am fi așteptat. Sau, dacă aveam niște dureri mari de gât, bunica ne înfășura, în jurul gâtului, o compresă, care era înmuiată în această plantă minune, camforul. Totul se lumina și noi eram gata de joacă!

Această plantă, camfor, provine dintr-un copac, care are aceeași denumire. Este cunoscută, în mod deosebit, pentru rolul antiseptic pe care îl are, fiind și unul dintre cele mai bune remedii. Este originar din Asia și a ajuns să facă o călătorie lungă, ajungând în toate colțurile lumii, iar, astăzi, toți cei care au intrat în posesia acestuia au doar cuvinte de laudă.

Citește și: Cum să ai un sistem imunitar puternic toamna aceasta

Tot camforul, are și proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antivirale. Mai mult, știm că are și un efect repulsiv, antipruriginos, expectorant, antifebril, antireumatic și antinevralgic. În epoca, în care, nu toate medicamentele își fac efectul, acest remediu pare să reziste în timp și să-și facă rostul. Este un bun remediu în tratarea răcelilor, a gripei și a virozelor respiratorii. Totodată, redă sănătatea plămânilor noștri, contribuie la buna funcționare a sistemului osteoarticular, scapă copiii de pneumonii, laringite și diferite afecțiuni ale căilor respiratorii.

Totuși, a nu se folosi la bebeluși sau în cazul, în care, sunteți în așteptarea unui copil, pentru că ar putea provoca diverse efecte adverse. Tot în acest caz, intră și persoanele care suferă de astm bronșic și de cunoscutele crize epileptice.

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi? Sigur nu știai cum te poate ajuta acest fruct

De fiecare dată când aveți probleme la nivelul pielii este indicat să aplicați un unguent sau tinctură de camfor pe piele. Este și un bun tratament în cazul iritațiilor, a acneei sau a inflamațiilor ale pielii. Rezolvă și febra musculară, având un rol tonic și relaxant. Ajută și la calmarea durerilor articulare, care pot apărea la nivelul articulațiilor și poate fi un bun vindecător în problemele reumatice.

Se poate regăsi sub formă de ulei camforat sau sub formă de unguent. Pentru cei care au probleme respiratorii, se poate regăsi și sub formă de inhalație și băi terapeutice, iar alcoolul camforat ajută la tratarea cefaleei.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite