Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi? Sigur nu știai cum te poate ajuta acest fruct

Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi
Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi

Bananele nu sunt doar o sursă bogată de vitamina C, potasiu, fibre și alte vitamine și minerale. Conform unui nou studiu, realizat de către Universitatea Leeds și Newcastle, din Marea Britanie, banana poate preveni apariția cancerului.

Studiul publicat pe data de 26 iulie, într-o revistă de cercetare în prevenția cancerului, a sugerat că s-a găsit o feculă în bananele verzi (diferite față de cele coapte) și în alte mâncăruri, care poate ajuta în reducerea riscului de cancer.

Pacienții care au o compoziție de amidon mai scăzută sunt mai predispuși la cancerul de colon și alte tipuri de cancere, de la o vârstă mai fragedă (înainte de vârsta de 50 de ani). Cei care au o compoziție de amidon mai ridicată, nu sunt atât de predispuși în a dezvolta cancer colorectal.

Profesorul Mathers de la Universitatea Newcastle, spune că, doza utilizată de fecul în acest studiu este echivalentă cu consumul unei banane zilnice. Procesul spune că, înainte de a deveni mult prea coapte sau moi, amidonul din banane rezistă și ajunge în intestinul nostru, unde poate contribui la tipul de bacterii ce vor rămâne în intestin. Efectul protector pe care îl are concentrația de amidon din organism este deosebit de evidentă, mai ales, în zona cancerelor gastro-intestinale. Printre acestea se numără cancerul gastric (cancer în mucoasa stomacului), cancer al tractului biliar (cancer al organelor care produc și stochează bila, un lichid pe care îl produce ficatul și ajută la digerarea grăsimii), cancerul pancreatic și cancerul duodenal (cancer în prima parte a intestinului subțire).

Cercetătorul Mathers, declară că, acest aspect este unul foarte important în aceste tipuri de cancer, pentru că, acestea sunt unele dintre cele mai greu de diagnosticat și de cele mai multe ori, nici nu sunt depistate la timp.

De asemenea, cercetătorii sunt de părere că, amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului, prin participarea la procesul schimbării metabolismului bacterian al acizilor biliari și cu scop de reducere a acelor acizi biliari, care pot deteriora ADN-ul nostru. Totuși, e nevoie de mai multe cercetări.

La ceilalți pacienți este dificil de spus cât durează acest proces de dezvoltare a efectului protector al amidonului. Cercetătorii mai spun și că, aspirina provoacă un impact pe măsură, în cazul suplimentării rezistente a amidonului în organism.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite