ADVERTISEMENT

Pandemia a schimbat percepția românilor despre birourile în care lucrează. Grija pentru sănătate a devenit prioritară, aproape jumătate dintre angajați doresc să fie protejați la locul de muncă

Pandemia a schimbat percepția românilor despre birourile în care lucrează/ Pexels
Pandemia a schimbat percepția românilor despre birourile în care lucrează/ Pexels

În condițiile în care o mare parte din munca de anul trecut a fost desfășurată de acasă, pandemia a schimbat viziunea românilor cu privire la biroul în care lucrează. Confortul obținut prin crearea unui mediu curat și salubru în propriul cămin conjugal a determinat inevitabile comparații odată cu reîntoarcerea la biroul de la firmă. Astfel că, sănătatea este astăzi pe primul plan.

Astfel, 43% dintre angajații români consideră că principala caracteristică pe care trebuie să o aibă biroul în care lucrează este să fie un spațiu sănătos. Să fie bazat pe tehnologii și proceduri menite să protejeze sănătatea oamenilor, după cum arată un sondaj inițiat în rândul a 1.208 de angajați din toată țara. Totodată, 26% cred că biroul lor trebuie să fie „verde”, acordând astfel tot mai multă importanță sustenabilității. Atât prin eficientizarea consumului de resurse și utilizarea de energie regenerabilă (23%), cât și prin colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

Citește și: Reducerea programului de muncă la 5 ore pe zi, o idee bună doar în aparență. Ce dezavantaje și pericole se ascund în spatele așa-zisei relaxări

Dacă în ultimii ani sustenabilitatea clădirilor de birouri a devenit o parte importantă a vieții pentru tot mai mulți angajați români, în ultimul an și jumătate sănătatea, atât personală cât și a spațiului de lucru, a devenit o parte integrantă esențială din inițiativele pentru sustenabilitate. Astfel, aproape 71% consideră că o clădire este sustenabilă atunci când are un consum foarte eficient al resurselor. Dar și când protejează mediul înconjurător. Cu toate acestea, 48% din angajați atrag atenția că o clădire sustenabilă este mai ales una care protejează sănătatea ocupanților.

„Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astăzi o necesitate. Efectele pandemiei și tendințele de mediu au accentuat importanța comportamentelor sănătoase și sustenabile, atât în business, cât și în viața de zi cu zi. În plus, inițiativele pentru sustenabilitate nu se mai referă azi doar la protejarea mediului. Ci pun tot mai mult accent pe sănătatea oamenilor. O clădire nu mai poate fi considerată, cu adevărat, robustă și sustenabilă fără a fi asigurate condiții sănătoase pentru angajați și fără măsuri care să diminueze, în mod real, impactul asupra mediului”, spune Roxana Albu, director general al diviziei de facility management din cadrul Genesis Property.

Aproape jumătate dintre angajați cred că schimbarea trebuie să pornească în primul rând de la oameni, prin grija pe care o acordă sănătății și mediului înconjurător și prin adoptarea unor comportamente sustenabile atât la birou, cât și acasă.

Astfel, 86% sting lumina dacă iluminatul natural este suficient sau atunci când un spațiu nu este folosit. 65% opresc alimentarea cu energie electrică a echipamentelor dacă nu le utilizează și tot atâția au grijă ca ferestrele să fie închise dacă funcționează sistemul HVAC (aerul condiționat/răcirea/ încălzirea), pentru a eficientiza consumul resurselor. În plus, 57% spun că și-ar dori să se implice în inițiative de voluntariat pentru mediu. Iar aproape 48% în acțiuni care vizează protejarea sănătății.

Citește și: ”Karoshi” – Moartea de epuizare sau ravagiile suprasolicitării la locul de muncă. Tragedia pe care Japonia a “exportat-o” în toată lumea

În ceea ce privește creșterea sustenabilității clădirii de birouri în care lucrează, 36% dintre angajați cred că e nevoie de tehnologii de automatizare și control, pentru o eficiență maximă a consumului de energie. 25% susțin dezvoltarea economiei circulare, care se bazează pe reciclare și reutilizare. Iar 19% își doresc soluții care aduc natura la interior, precum colțuri de verdeață și cât mai multă lumină naturală. Totodată, peste 55% vor tehnologii care să le dea posibilitatea să stabilească temperatura și nivelul de lumină din propriul spațiu de birou. Iar peste 45% cred că e important să aibă acces permanent la echipamente de protecție sanitară.

„Studiul ne arată cât de important este pentru majoritatea angajaților să lucreze într-o clădire sănătoasă. Iar acest rezultat pune presiune pe proprietari și angajatori să colaboreze pentru implementarea unor măsuri care să asigure acest deziderat”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property.

IMMUNE Building Standard a fost conceput și dezvoltat la începutul pandemiei. Motivul fiind evaluarea și certificarea sănătății spațiului fizic în mediul construit, unde oamenii își petrec peste 90% din timp. Standardul propune 135 de măsuri coerente care, odată implementate – fie parțial sau integral. Oferă proprietarilor clădirii sau angajatorilor care își desfășoară activitatea în acel spațiu instrumentele necesare pentru a-i monitoriza și ajusta starea de sănătate.

Citește și: Câți angajați au lucrat de acasă în pandemie? România şi Bulgaria sunt codaşele Europei la telemuncă

În prezent există mai multe clădiri de birouri din lume care au implementat sau au în curs de implementare măsuri prevăzute de standard. Aceștia au obținut certificarea pentru „clădiri sănătoase”. Clădirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District este prima din lume care a atins cel mai înalt nivel de certificare IMMUNE™. Ea oferă astfel ocupanților o experiență sănătoasă atunci când lucrează la birou.

Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre sănătatea clădirilor a fost desfășurat în luna iunie 2021 prin platforma iVox. Pe un eșantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toată țara. Aproape 50% dintre participanți sunt femei, circa 70% au vârsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3.000 de lei lunar.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite