Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua mondială a ONG-urilor. Astăzi celebrăm instituțiile care fac bine omenirii

Ziua mondială a ONG-urilor/ freepik
Ziua mondială a ONG-urilor/ freepik

Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, anual, la 27 februarie, în 96 de ţări de pe şase continente. Această sărbătoare a apărut Uniunea Europeană, fiind creată de tânărul filantrop de origine letonă Marcis Liors Skadmanis. De altfel, organizațiile non-guvernamentale au o istorie care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, ele fiind întotdeauna în fruntea mișcărilor şi schimbărilor sociale.

Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor la Marea Baltică, reuniune care a avut loc în Lituania, potrivit site-ului https://worldngoday.org. Țările membre ale Forumului ONG-urilor la Marea Baltică sunt: Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Norvegia şi Suedia.

Peste doi ani, Ziua Mondială a ONG-urilor a fost adoptată oficial de Consiliul Statelor Mării Baltice prin Rezoluția finală la cel de-al X-lea Forum al ONG-urilor, din 23-25 aprilie 2012, eveniment care a avut loc la Universitatea Humboldt din Berlin, Germania.

Citește și: Ziua Internațională a Voluntariatului. Astăzi celebrăm activitatea care aduce un pic de bine în viața celorlalți

Ziua Mondială a ONG-urilor a fost marcată, pentru prima dată, în 2014 de Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizațiile internaţionale. Evenimentul inaugural global al Zilei Mondiale a ONG-urilor a fost găzduit de Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei la 27 februarie 2014, la Helsinki, potrivit Agerpres.

Ziua dedicată ONG-urilor din întreaga lume îşi propune să inspire oamenii pentru o implicare mai activă în cadrul organizațiilor neguvernamentale şi să încurajeze o conlucrare mai mare între ONG-uri şi sectorul public, precum şi cel privat. De Ziua Mondială a ONG-urilor, asociațiile, fundațiile şi organizațiile de pe glob pot împărtăși cunoștințe şi experiențe. Această zi are drept scop educarea persoanelor din întreaga lume asupra rolului ONG-urilor şi impactul politicilor acestora.

Termenul de „organizaţie non-guvernamentală” a fost definit prin articolul 71 din Carta Naţiunilor Unite, în 1945. O organizaţie non-guvernamentală poate fi orice fel de organizaţie, cu condiția să fie independentă de influenţa guvernului şi să nu aibă scop lucrativ. Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri), denumite adesea organizaţii non-profit, organizaţii ale societăţii civile, organizaţii caritabile etc., sunt grupuri non-profit, bazate pe implicarea cetăţenilor, care funcționează independent de guvern. În fiecare ţară, există numeroase entități ONG, de la organizaţii mai mari, asociaţii profesionale şi camere de comerț până la organizaţii mai mici, de caritate, locale, organizaţii de bază din fiecare oraş sau district, care reprezintă o multitudine de interese, sectoare şi activităţi.

Ziua Mondială a ONG-urilor oferă prilejul de a se celebra rolul remarcabil pe care îl joacă societatea civilă prin eforturile pe care le depune, pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale omului sunt respectate şi că nimeni nu este lăsat în urmă, notează site-ul https://eeas.europa.eu. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană va continua să acționeze pentru apărarea unui mediu deschis şi propice de manifestare pentru societatea civilă, atât în Europa, cât şi în țările partenere. ONG-urile joacă un rol de prim-plan în cadrul instrumentelor de finanțare externă ale Uniunii Europene. UE acordă anual un sprijin în valoare de două miliarde de euro organizațiilor societăţii civile locale din țările partenere. Această sumă reprezintă 73% din sprijinul acordat acestor organizaţii la nivel mondial, UE fiind astfel principalul donator la nivel internaţional în ceea ce priveşte sprijinirea societăţii civile la nivel local.

Primul şi cel mai longeviv ONG din lume, Anti-Slavery International, datează din 1839, menționează site-ul www.creart.ro. A fost înființat la Londra de un reverend activist şi intelectualii din jurul său, iar misiunea sa, aşa cum o arată şi numele, era abolirea sclaviei din Marea Britanie şi din întreaga lume. Astăzi, organizaţia luptă împotriva unor forme moderne de sclavie precum: munca forțată, căsătoriile aranjate, exploatarea copiilor prin muncă, exploatarea imigranților, traficul de persoane ş.a.

O altă organizaţie non-guvernamentală longevivă este Crucea Roşie, prima organizaţie umanitară dedicată sănătății, care a fost fondată la Geneva (Elveția) în 1863 de un jurist şi un om de afaceri afectaţi de ororile războaielor civile la care asistaseră pe diferite continente. Cu o tradiție de peste 150 de ani, organizaţia îşi urmează misiunea de a ajuta victimele războaielor şi pe cele cu probleme socio-politice, prin donații şi implicare directă.

În prezent, există în jur de zece milioane de ONG-uri în toată lumea, conform statisticilor publicate de site-ul www.ongood.ngo, preluate de site-ul www.creart.ro. Numărul actual estimat este de aproximativ 50 de milioane de lucrători în ONG-uri. Trei din patru angajaţi din ONG-uri sunt femei, iar majoritatea pozițiilor de „leadership” sunt ocupate de bărbaţi. Cifra va depăşi 20 de milioane de ONG-uri din întreaga lume şi peste 100 de milioane de lucrători în ONG-uri până în anul 2030. Sunt peste 129.000 de organizaţii în beneficiul public care generează mai bine de 53 de miliarde de euro anual. Numărul de persoane care donează către un ONG a crescut de la 1,2 miliarde în 2011, la 1,4 miliarde în 2014, iar până în 2030 se presupune că va creşte până la 2,5 miliarde. Dacă ONG-urile ar forma o ţară, ar avea a cincea cea mai mare economie mondială. Totodată, 80% dintre cetățenii lumii sunt de părere că ONG-urile facilitează implicarea în schimbări sociale pozitive.

Citește și: Ziua Internațională a Drumețiilor. Deconectează-te pentru o zi și bucură-te de tot ce îți oferă natura

Comisia Europeană şi-a propus să mențină nivelul de finanțare pentru sectorul neguvernamental în cadrul financiar următor la un nivel ridicat, cu 1,5 miliarde euro pentru 2021-2027, precizează site-ul https://worldngoday.org, care citează o declaraţie în acest sens a vicepreședintelui Comisiei Europene Josep Borrell.

Cu ocazia Zilei mondiale a ONG-urilor, în fiecare an, este organizată o conferinţă la nivel înalt în Europa de către o structură specializată a Consiliului Europei (CoE), eveniment care reuneşte reprezentanți ai societăţii civile, reprezentanțe permanente ale statelor membre ale CoE, activiști proeminenți pentru drepturile omului, studenţi şi membri ai Secretariatului Consiliului Europei.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite