Ziua Internațională a Voluntariatului. Astăzi celebrăm activitatea care aduce un pic de bine în viața celorlalți

Ziua Internațională a Voluntariatului/ Freepik
Ziua Internațională a Voluntariatului/ Freepik
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Voluntariatului. Sunt persoane care vor spune că ideea de altruism este doar un mit și că nu există persoane de acest fel, care să ofere ajutor fără să fie motivați de un anume interes. Însă, până și cei mai aprigi critici ar explica destul de greu de ce cineva cu o minte hotărâtă și corectă ar oferi ajutor unor zone mai defavorizate ale țărilor lumii, acolo unde foametea, boala sau războiul sunt prezente.

Sau de ce anume un cetățean cu o situație materială mai stabilă ar alege să-și petreacă după-amiezile sau întregile zile educându-i pe copiii neglijați, mai ales, în zonele murdare sau pline de bande de mafioți? Sau de ce o asistentă și-ar risca întreaga sa viață pentru a avea grijă de soldații răniți de pe front?

Voluntarii se găsesc în toate culorile și formele, iar aceștia sunt sfinții vieților noastre și super-eroii lumii. Chiar dacă nu sunt plătiți pentru munca lor plină de altruism, voluntarii merită, cu siguranță, întreaga noastră admirație și respectul nostru deplin pentru munca lor depusă.

Istoria Zilei Internaționale a Voluntariatului

Această zi se celebrează pe data de 5 decembrie, a fiecărui an. Oamenii care și-au riscat viața în schimbul ajutorului oferit unor persoane, fără a cere nimic în schimb, sunt niște entități care s-au aflat pe acest pământ de când există societatea. Ben Franklin, unul dintre fondatorii Fathers ai Statelor Unite ale Americii, a fost și creatorul uneia dintre primele departamente de voluntariat, care a avut ca scop ajutorul oferit multelor situații cu incendiile apărute, în Philadelphia.

Citește și: Ziua Internațională a Drumețiilor. Deconectează-te pentru o zi și bucură-te de tot ce îți oferă natura

Florence Nightingale, deseori strigată pe numele de mama asistenței moderne, a fost la fel de curajoasă ca și soldații din Războiul Crimeei. Agatha Christie s-a oferit și ea voluntară, tot ca asistentă medicală în detașamentul voluntar de ajutor, al Spitalului Crucea Roșie, din Torquai, din anul 1914 și până în anul 1917, când soțul său Archie a luptat în Primul Război Mondial.

Tot o voluntară a fost și maica Tereza de Calcutta, care a fost o călugăriță catolică, ce și-a petrecut marea majoritate a vieții sale, oferind ajutor persoanelor suferinde de HIV/SIDA, lepră și tuberculoză, din India. Mai mult, în prezent, actori de la Hollywood, cum este și Angelina Jolie, ar fi făcut numeroase călătorii în părți ale lumii mai puțin binecuvântate, și ar fi oferit ajutor oamenilor de acolo.

Rolul acestor oameni a fost de a schimba situația lumii într-una decentă, pentru totdeauna.

Cum să celebrăm Ziua Internațională a Voluntariatului?

Există foarte multe moduri de a celebra această zi, mai ales prin a le aduce gratitudine și respect celor care au oferit suport și și-au dedicat din timpul lor în a oferi ajutor și altora. Cea mai drăguță modalitate este de a găsi o situație oportună pentru a putea ajuta și alte suflete, dar asta nu înseamnă că e nevoie să pleci în alt colț al lumii sau să te îndepărtezi foarte tare de țara ta.

Citește și: Ziua Internațională a Tineretului. Ziua în care apreciem noua generație

Nu contează unde locuiești, există oameni peste tot în lume, care au nevoie de ajutor sau care au fost supuși unei soarte mai puțin fericite, cum ar fi lipsa unui acoperiș deasupra capului, lipsa hainelor, unei mâncări calde, sau doar de puțină iubire și atenție.

În concluzie, alege o cauză socială care să se apropie de inima ta, să se conecteze cu ceea ce tu poți oferi celuilalt, astfel ajutorul fiind unul de milioane. Șansa ta este că, vei găsi o experiență mult mai formatoare și mai satisfăcătoare decât orice salariu oferit din lume.

Te-ar putea interesa și