Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a iubitorilor de Nutella. Istoria celei mai iubite creme de ciocolată din lume

Ziua Mondială a iubitorilor de Nutell/ Pexels
Ziua Mondială a iubitorilor de Nutell/ Pexels

Ziua Mondială a iubitorilor de Nutella este sărbătorită în fiecare an pe 5 februarie, o zi perfectă pentru ne bucura de gustul binecunoscutei creme dulci de alune, produsă de compania italiană Ferrero.

WorldNutellaDay a fost fondată de Sara Rosso, o bloggeriţă americană care locuieşte în Italia, şi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2007. Sara Rosso iubeşte atât de mult Nutella încât a creat o pagină neoficială de fani numită World Nutella Day. Toţi iubitorii acestei creme dulci au început să sărbătorească Nutella împărtăşind imagini, idei, inspiraţii şi reţete pe reţelele de socializare: astfel, Ziua Mondială Nutella a devenit un fenomen global.

Dar Ferrero i-a cerut Sarei să nu mai folosească numele Nutella. Rosso a recunoscut că a pus în aplicare iniţiativa fără a cere acordul companiei. Este ciudat, totuşi – şi-a exprimat ea nedumerirea – că firma cu sediul în Piemont, Italia, preferă să pună capăt Zilei Mondiale Nutella decât să profite de popularitatea acesteia.

Citește și: Ziua Internațională a dulciurilor acoperite cu ciocolată. Ce deserturi delicioase poți face în această zi

Problema a apărut în urma unei „proceduri de rutină în apărarea mărcilor comerciale, activată în urma utilizării necorespunzătoare a mărcii Nutella în cadrul paginii de fani”, explică compania, care ulterior, după lămurire, a declarat că se consideră norocoasă să aibă un fan atât de devotat şi loial precum Sara Rosso. În 2015, Sara a transferat către Ferrero gestionarea paginii Zilei mondiale Nutella.

Istoria ciocolatei Nutella

În anul 1946, Pietro Ferrero, care deținea o brutărie în Albă, Piemont, o zona cunoscută pentru producția de alune, a vândut un lot inițial de 300 kg de “Pastă Gianduja”. Acest lot era un bloc solid de ciocolată de alune, dar Ferrero a început să vândă o versiune mai cremoasa în anul 1951, denumită “Supercrema”.

În 1963, Michele Ferrero, fiul lui Pietro, a regândit “Supercrema” cu intenția de a o comercializa în Europa. Compoziția cremei a fost modificată și a fost redenumită în “Nutella”. Primul borcan de “Nutella” a părăsit fabrică lui Ferrero din Albă pe 20 aprilie 1964. Produsul a avut un succes instantaneu și a rămas foarte popular de atunci.

Citește și: Este ciocolata neagră cu adevărat sănătoasă? Ce spun specialiștii

Senatorul francez, Yves Daudigny, a propus, în 2012, o creștere a taxei pe uleiul de palmier de la 100 de euro la 400 de euro per tonă metrică. Uleiul de palmier este unul din principalele ingrediente ale ciocolatei “Nutella”, astfel că taxa a fost numită de către media “taxa Nutella”, potrivit dayoftheyear.com.

Pe data de 14 mai 2014, serviciul poștal guvernamental italian “Poște Italiane” a emis un timbru “Nutella” pentru comemorarea a 50 de ani de existența. Timbrul de 70 de eurocenți a fost realizat de către Institutul Poligrafic și Monetaria de Stat Italiană și prezența un borcan de “Nutella” pe un fundal auriu. Ferrero a organizat “Ziua Nutella” pe 17 și 18 mai. În zilele noastre, “Ziua Internațională a Nutella” este celebrată pe 5 februarie.

“Nutella” este produsă în diverse facilități. Pe piață Americii de Nord este produsă într-o fabrică din Canada, în Brantford, Ontario. Mai recent, a fost deschisă o nouă fabrică în San Jose Iturbide, Guanjuato, Mexic. Pentru Australia și Nouă Zeelandă, “Nutella” a fost produsă în Lithgow, New South Wales încă de la sfârșitul anilor 1970.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite