Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Este ciocolata neagră cu adevărat sănătoasă? Ce spun specialiștii

Este ciocolata neagră cu adevărat sănătoasă/ Freepik
Este ciocolata neagră cu adevărat sănătoasă/ Freepik

Populația consumă diversele forme ale ciocolatei de sute de ani. Unele studii susțin că, ciocolata neagră este foarte benefică inimii, doar că, unele persoane nu mai țin cont de kilogramele pe care le pot lua în plus, din cauza acestei gustări.

Marea majoritate a acestei delicatese maro a sosit sub formă de cacao lichidă, pregătită din boabe de cacao. Unele dintre culturi, însă nu chiar toate, au făcut anumite adaosuri de zahăr, lapte și diferite ambalaje colorate.

Cei care locuiesc pe Insulele San Blas, din Panama, denumiți indienii Kuna, au o tensiune arterială destul de scăzută, care crește odată cu vârsta. De asemenea, populația se confruntă foarte rar cu accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord, diabetul și cancerul. Aceștia trăiesc o viață destul de sănătoasă și mor la vârste foarte înaintate, spune Marji McCullough, director științific senior de cercetare epidemiologică.

Contrar spuselor că, un consum exagerat de sare poate crește tensiunea arterială, dieta acestora este foarte bogată în acest condiment sacru. Pentru a observa ce consumă aceștia, McCullough le-a făcut o vizită indienilor de pe această insulă. Aceasta a descoperit că ei consumă, în medie, patru cești de cacao pe zi, cacao amestecată cu apă, dar și cantități mici de zahăr, în fiecare zi. Acești localnici consumă și fructe de două ori mai mult decât o face populația medie din SUA, dar și de patru ori mai mult pește. Mai mult decât atât, ei au o viață mult mai activă, față de cea din Occident.

În urma unor studii legate de concentrația de cacao, s-a constatat că, suplimentele de cacao și multivitamine a câte 400-500 mg de flavanol, în fiecare zi, pot reduce riscul de a muri de boli de inimă, diminuându-se tensiunea arterială și inflamația în interiorul organismului. Ciocolata neagră poate avea în jur de patru ori mai multe flavonoide decât ceaiul, doar că, cercetările susțin un conținut mai redus de flavonol, pe parcursul procesului de fabricație.

După unele avize ale Autorității Europene pentru Standardele Alimentare (EFSA), ar trebui să se consume în jur de 200 mg de flavonoide din cacao sau echivalentul a 10 g de ciocolată neagră. Acesta este conținutul unui baton micuț de 30 de grame de ciocolată.

Ciocolata neagră mai conține și o substanță despre care noi, ca și populație, nu știm atât de multe. Este una dintre acele surse de dulce, pe care o conține și planta teobromină. Teobromina este o substanță psihoactivă, care se află în aceeași familie ca și cafeina și poate oferi o stare euforică mai mare decât cafeaua. Cu cât e mai întunecată ciocolata, cu atât efectul său este mai puternic. Ideea e că, dacă consumați foarte multă ciocolată neagră, lovitura pe care v-o oferă această substanță este una extrem de reală.

Dacă aveți dubii în a consuma ciocolată neagră, din cauza fricii de a nu crește riscul de boli de inimă, cercetătorii spun că este chiar indicat să consumați. Aceasta conține zahăr, în marea majoritate a cazurilor, iar o modalitate de a evita acest conținut, este de a cumpăra produse cu un indice mai mare de cacao decât cea care se găsește în ciocolata cu lapte.

Consumarea corectă a ciocolatei negre

Consumul de porții mai mici de ciocolată este benefic în combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase ale organismului nostru, conform spuselor lui Duane Mellor. Tot ea, menționează că datorită amărăciunii, noi putem deveni limitativi cu ea și nu vom face o obsesie.

Cea mai mare problemă o reprezintă conținutul de flavonoide al batoanelor de ciocolată. Acest conținut oferă gustul amărui ciocolatei, iar problema în sine o reprezintă acest conținut de amar, care cu cât e mai ridicat, mai accentuat, cu atât ar trebui să fie mai puțin comercializabil.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite