Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tu știi ce înseamnă SOS? Află când a avut loc prima utilizare înregistrată a acestui acronim

La 1 iulie 1908, SOS a fost adoptat ca semnal internațional de urgență, iar astăzi se împlinesc 116 ani. De la început, semnalul de alarmă SOS a constat într-o succesiune continuă de trei puncte, trei linii, trei puncte (fără spații), care în codul Morse înseamnă „SOS”. Cel mai uzual mod de a-l scrie este: SOS.

În utilizarea populară, SOS a devenit asociat cu acronimul unor expresii cum ar fi Save Our Ship („Salvați nava noastră”), Save Our Souls („Salvați sufletele noastre”) sau Send Out Succour („Trimiteți ajutor”).

Istoria semnalului SOS

Semnalul SOS a fost adoptat pentru prima oară de către Guvernul German în aprilie 1905 și a devenit standardul la nivel mondial în cadrul celei de-a doua Convenții Internaționale Radiotelegrafice, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1908.

Citește și: De ce rasismul este o amenințare pentru sănătatea publică. Experții au tras un semnal de alarmă

De la început, semnalul de alarmă SOS a constat într-o succesiune continuă de trei puncte, trei linii, trei puncte, care în codul Morse înseamnă „SOS”. Este singurul semnal format din 9 elemente în cod Morse, făcându-l mai ușor de recunoscut, celelalte simboluri folosind cel mult 8 elemente.

Prima utilizare înregistrată

Prima utilizare înregistrată a SOS ca un semnal de primejdie a fost de către vaporul cu aburi SS Arapahoe pe 11 august 1909. Semnalul a fost receptat de United Wireless Telegraph Company la Hatteras, North Carolina, și transmis mai departe la compania de care aparținea vaporul.

De ce a fost ales SOS?

SOS a fost ales pentru simplitatea și claritatea sa. În codul Morse, semnalul SOS se transmite rapid și fără posibilitatea de a fi confundat cu alte semnale. Succesiunea de trei puncte, trei linii și trei puncte este ușor de recunoscut și de transmis, chiar și în condiții dificile.

Evoluția semnalului de urgență

SOS a rămas principalul semnal radio maritim de primejdie până în 1999, când a fost înlocuit de Sistemul Global de Siguranță Maritimă (GMDSS). Cu acest nou sistem, semnalul SOS a devenit ilegal pentru o navă pentru a semnala faptul că ea este în primejdie în codul Morse. Totuși, semnalul SOS este încă recunoscut ca un semnal de alarmă vizual.

Citește și: Ziua Mondială a Dreptății Sociale. Astăzi se pun în prim-plan solidaritatea, armonia și egalitatea

De-a lungul anilor, SOS a devenit parte integrantă a culturii populare, fiind asociat cu nevoia urgentă de ajutor. În utilizarea populară, SOS a fost asociat cu acronime precum Save Our Ship, Save Our Souls sau Send Out Succour, deși inițialele nu aveau această semnificație oficială.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite