Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Dreptății Sociale. Astăzi se pun în prim-plan solidaritatea, armonia și egalitatea

Ziua Mondială a Dreptății Sociale. Astăzi se pun în prim-plan solidaritatea, armonia și egalitatea/ Pixabay
Ziua Mondială a Dreptății Sociale. Astăzi se pun în prim-plan solidaritatea, armonia și egalitatea/ Pixabay

Principiul dreptății sociale este acel principiu fundamental, care reprezintă o relație de coexistență pașnică și fructuoasă stabilită între națiuni. Aceasta presupune un raport de promovare a egalității între cele două sexe, dar și seria de drepturi ale popoarelor indigene și ale altor națiuni migratoare, prin eliminarea de bariere, care face referire la sex, vârstă, etnie, religie, cultură și dizabilitate.

Unul dintre cele mai semnificative momente care au stat la baza întemeierii acestei zile, este Summit-ul mondial pentru dezvoltarea socială sub principiul ONU (care a avut loc în Copenhaga, între datele de 6-12 martie, anul 1995). Scopul acestei reuniuni, la care au participat în jur de 100 de lideri politici, a fost cel de a sensibiliza comunitatea internațională, dar și națiunile în ideea promovării a unui obiectiv fixat, în Carta Națiunilor Unite. Se vorbea despre „creșterea unui nivel de trai, o ocupare deplină și condiții de progres și dezvoltare în cadrul unei ordini cu caracter economic și social, în vederea constituirii unor condiții de stabilire și de bunăstare”, potrivit Dayofthyear.

Citește și: Ziua înveselirii persoanelor morocănoase. Cum să-i faci să zâmbească chiar și pe cei mai puțin fericiți

Apoi, după trecerea a 10 ani, țările membre ONU au făcut o evaluare a acestei Declarații de la Copenhaga și a Programului lor de Acțiune, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Dezvoltarea Socială de la New York, în luna februarie 2005, și au căzut de acord să preia frâiele și să accelereze eforturile în vederea realizării progresului și dreptății sociale, ca și o constituire a unei „societăți pentru toți”.

În cele din urmă, Adunarea Generală ONU, este de părere că, dezvoltarea socială și dreptatea socială sunt niște fundamente indispensabile, pentru a se realiza și menține o pace și o securitate în centrul națiunii și între națiuni, iar acestea se pot obține doar dacă există caracterul păcii și al securității, ca urmare a respectării condițiilor drepturilor omului și ale libertăților fundamentale.

Citește și: Cât de periculoase sunt băile cu gheață. Cazul jurnalistului Bogdan Socol a tras un semnal de alarmă

În data de 26 noiembrie 2007, această Adunare Generală a Națiunilor Unite a ales data de 20 februarie pentru a celebra Ziua Mondială a Dreptății Sociale, ocupându-se de dezvoltarea acestui domeniu în a asigura protecția și consolidarea demnității umane. Actul de promovare a dreptății sociale reprezintă una dintre prioritățile actuale ale Organizației Națiunilor Unite, potrivit Dayoftheyear.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite