ADVERTISEMENT

Topul celor mai fericită țări în 2023. Pe ce loc se clasează România

Topul celor mai fericită țări în 2023/ Freepik
Topul celor mai fericită țări în 2023/ Freepik

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report 2023. România s-a clasat pe locul 24 în acest top, mai sus decât Spania sau Italia, informează CNN.

Fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie COVID-19. „Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a declarat John Helliwell, unul dintre autorii raportului World Happiness Report, pentru CNN.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022. Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report.

Topul celor mai fericită țări în 2023/ Captură World Happiness Report 2023
Topul celor mai fericită țări în 2023/ Captură World Happiness Report 2023

Citește și: Ziua Internațională a Fericirii. Astăzi este o ocazie bună să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai

Țara nordică și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii esențiale în viață.

România este pe poziția a 24-a, mai jos decât cehii sau austriecii, dar mai sus decât Spania sau Italia. Țara noastră se afla pe locul 28 în raportul fericirii din 2022, cu 4 poziții mai jos decât în topul prezent. La coada listei se află Afganistanul, pe locul 137.

Citește și: Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar fi nemuritori. Viața nesfârșită nu ar fi deloc un paradis, ci o condamnare

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări în centrul atenției, iar în clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92. România se află pe locul 24 în topul celor mai fericite țări din lume, conform Raportul Fericirii Mondiale. Bunăstarea în Ucraina a fost cu siguranță afectată, dar „în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană”, se arată în raport. Încrederea în guvernele lor a crescut în ambele țări în 2022, precizează sondajul, „dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite