Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Fericirii. Astăzi este o ocazie bună să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai

Ziua Internațională a Fericirii. Astăzi este o ocazie bună să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai/ Freepik
Ziua Internațională a Fericirii. Astăzi este o ocazie bună să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai/ Freepik

Fericirea la nivel personal poate face orice zi mai bună și poate adăuga o mare valoare vieții tale. Dar dacă fericirea ar fi prețuită la scară internațională? Cum ar schimba acest lucru modul în care funcționează economia sau cum funcționează societățile?

Ziua Internațională a fericirii își propune să celebreze fericirea în întreaga lume, inspirând oamenii să răspândească pozitivitatea, fie ea mare sau mică, cu alții și încurajând fiecare națiune să acorde prioritate fericirii cetățenilor săi. Dacă nu cea mai importantă preocupare a vieții umane, nu este de mirare că au existat nenumărate filosofii și discuții pe tema fericirii timp de mii de ani.

Citește și: Cum să scapi de rozătoarele din grădină. Trei modalități simple prin care poți să alungi animalele fără să le faci rău

Filosoful grec Aristotel, de exemplu, a susținut că fericirea este singurul lucru pe care oamenii îl caută în și de la sine, toate celelalte dorințe și vise contribuie în cele din urmă la fericirea noastră, în timp ce fericirea însăși este scopul final. Și în secolele 18 și 19, utilitarieni precum Jeremy Bentham și John Stuart Mill au dezvoltat o teorie etică care a văzut acțiunile virtuoase ca cele care maximizează fericirea și reduc suferința.

Fericirea poate aduce o abordare mai echitabilă și mai echilibrată a creșterii economice, în special, astfel încât să sprijine dezvoltarea durabilă, să abordeze sărăcia și să sporească bunăstarea personală și socială. Un bun exemplu în acest sens este țara din Asia de Est, Bhutan, care a adoptat ideea de fericire națională brută față de produsul național brut în anii 1990, acordând prioritate fericirii cetățenilor săi în toate deciziile legate de creșterea economică.

Istoria Zilei Internaționale a fericirii

Ziua Internațională a fericirii are o istorie cu adevărat globală în ceea ce privește crearea ei. În 2011, ideea a fost prezentată Organizației Națiunilor Unite de către consilierul Jayme Illien. Illien a fondat, de asemenea, Proiectul Noua paradigmă economică a Națiunilor Unite și „Happytalismul”, care au ca scop schimbarea modului în care națiunile abordează creșterea economică, concentrându-se pe „Happytalism” asupra capitalismului, potrivit Dayoftheyear.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a fost de acord cu propunerea și a fondat oficial Ziua Internațională a fericirii, în iulie 2012, ocazia fiind sărbătorită pentru prima dată în 2013. Sărbătoarea recunoaște cât de importantă și de dorită este fericirea pentru oamenii de pretutindeni și cât de important este ca fericirea să fie încorporată în politica publică.

Citește și: Ce nume purtau stațiile de metrou înainte. Legenda singurului peron din București aflat la suprafață

Ziua Internațională a fericirii este sărbătorită și găzduită de diverse organizații, inclusiv Action for Happiness, Happinessday.org și Organizația Națiunilor Unite. Prin intermediul acestor site-uri web și prin intermediul rețelelor sociale, oamenii pot împărtăși povești inspiraționale despre ceea ce îi face fericiți, despre modul în care fericirea lor contribuie la cei din jurul lor și despre cum poate deschide calea spre un viitor mai bun.

Cum să sărbătorim Ziua Internațională a fericirii?

Sărbătoriți Ziua Internațională a fericirii, împărtășind ceea ce vă face fericiți. Să ne facem timp să observăm și să apreciem pentru tot ceea ce trebuie să fim recunoscători, chiar și lucrurile mici, ne poate ridica starea de spirit și ne poate ajuta să ne simțim mai mulțumiți cu viața. Și gândiți-vă la a face acest lucru un obicei regulat, de exemplu, prin crearea unui jurnal de recunoștință.

Relațiile de bună calitate sunt cheia fericirii noastre, așa că petreceți timp cu cei dragi și încercați să reconstruiți orice relație care trece printr-o perioadă dificilă. Un alt sfat simplu pentru o calitate mai bună a vieții este să dormi mai mult, așa că de ce să nu te tratezi cu o noapte timpurie și să te trezești simțindu-te întinerit, potrivit Dayoftheyear.

Organizații precum Action for Happiness oferă o mulțime de resurse excelente care te pot pune într-o călătorie spre o mai mare fericire. Acestea includ lucruri precum calendare de acțiune lunare și o aplicație, ambele oferindu-vă zilnic informații despre cum să încorporați mai multă pozitivitate și atenție în viața voastră. Există, de asemenea, o întreagă gamă de articole de auto-ajutorare și cărți disponibile care detaliază diferite chei pentru fericire, consultați librăria locală pentru a vedea ce este disponibil.

Citește și: Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar fi nemuritori. Viața nesfârșită nu ar fi deloc un paradis, ci o condamnare

În timp ce acestea sunt modalități excelente de a vă crește bunăstarea personală, fericirea vine și din contribuțiile noastre la grupurile și societățile în care trăim, așa că de ce să nu împărtășiți aceste instrumente și resurse cu prietenii, familia, colegii și comunitatea? Încercați un program pas cu pas, întâlnindu-se în mod regulat cu oameni care gândesc la fel pentru a vă sprijini reciproc în luarea de măsuri și realizarea unui stil de viață mai fericit. Și, de asemenea, puteți dona sau fii voluntar pentru o caritate la alegere care promovează fapte bune.

O altă modalitate de a ajunge la alții este prin intermediul social media. Este un instrument deosebit de puternic pentru această zi, deoarece ne permite să împărtășim și să răspândim activitățile noastre și fericirea pe care o aduc în întreaga lume în câteva secunde.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite