Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cele mai ciudate fenomene meteorologice care au avut loc pe alte planete

Cele mai ciudate fenomene meteorologice care au avut loc pe alte planete/ Listverse
Cele mai ciudate fenomene meteorologice care au avut loc pe alte planete/ Listverse

De la ploaia cu acid sulfuric la vânturile de metan supersonic, veți avea nevoie de mai mult decât o jachetă impermeabilă și factorul 50 pentru a înfrunta elementele de pe alte planete.

Vremea, bună sau rea, nu este doar o prezență permanentă pe planeta noastră, este predominantă și chiar mai extremă, acolo, în adâncurile spațiului. Să începem cu cea aproape de casă, cu vecina noastră Venus, cel mai neospitalier loc din sistemul solar. Venus este o gaură de iad biblică. Cu o atmosferă groasă formată în mare parte din dioxid de carbon, presiunea atmosferică pe Venus este de 90 de ori mai mare decât cea găsită pe Pământ. Această atmosferă captează o mare parte din radiațiile solare, ceea ce înseamnă că temperaturile de pe Venus pot ajunge până la 460 ° C, deci, ați fi zdrobiți și veți fierbe în câteva secunde dacă ați pune piciorul aici. Dar dacă acest lucru nu sună suficient de dureros, ploaia pe Venus este formată din acid sulfuric extrem de coroziv, care ar arde sever pielea oricărui călător interstelar, potrivit BBCEarth.

Din cauza temperaturilor extreme de la suprafața planetei, această ploaie s-ar evapora înainte de aterizare. Cu toate acestea, și mai ciudat, există „zăpadă” pe Venus. Nu este acel tip de zăpadă, cu care ai putea avea lupta cu bulgării de zăpadă: acest lucru este format din resturile de îngheț de bazalt ale metalelor vaporizate de atmosfera sa.

Planeta Venus

Citește și: Vulcani care pot destabiliza Europa în 2023. La ce trebuie să ne așteptăm

La celălalt capăt al sistemului nostru solar, avem planetele gazoase Uranus și Neptun. Cea din urmă, cea mai îndepărtată planetă a noastră, este casa norilor de metan înghețați și a celor mai violente vânturi din sistemul solar. Din cauza topografiei planetei, care este destul de plată, nu există nimic care să încetinească aceste vânturi supersonice de metan, care pot atinge viteze de până la 1.500mph km/h.

Pe lângă faptul că, se poate auzi spargerea barierei sonore, o vizită aici ar include și ploaie de diamante, datorită carbonului din atmosferă comprimat. Dar nu ar trebui să vă faceți griji că ați fi fost lovit de o piatră care cade, deoarece ați fi fost deja înghețat instantaneu. Tom Louden este cercetător post-doctoral la Universitatea din Warwick și este un pic ca un meteorolog intergalactic, este de datoria lui să afle care sunt condițiile atmosferice pe alte planete, potrivit BBCEarth.

Planeta Uranus

„Atmosfera superioară a lui Venus este, de fapt, unul dintre cele mai locuibile locuri din sistemul Solar, în afară de Pământ”, a spus el. Deasupra norilor săi de acid sulfuric, există un punct în care presiunea este aproximativ ca cea a planetei noastre.

Citește și: De ce nimeni nu locuiește în Palatul Coreei de Nord. Când se poate vizita clădirea

Nu ai putea respira atmosfera, dar ți-ai putea imagina că ești într-un balon mare cu aer cald sau ceva umplut cu atmosfera Pământului. Și dacă ai avea o mască de oxigen, probabil că ai fi în regulă aici într-un tricou și pantaloni scurți. Specialitatea lui Louden sunt exoplanetele (cele din afara sistemului nostru solar care orbitează în jurul unui soare), în special una numită HD 189733b. Această lume albastră, aflată la aproximativ 63 de ani lumină distanță, este un bun candidat pentru a fi gazda celei mai extreme condiții meteorologice cunoscute de pe altă planetă.

Poate arată frumos, dar condițiile sale meteorologice sunt apocaliptice îngrozitoare. Cu vânturi de 5.000 mile pe oră (cele mai puternice înregistrate pe Pământ sunt de 253mph), este de asemenea de 20 de ori mai aproape de soarele său decât suntem noi, cu temperaturi atmosferice de 1.600 de grade Celsius, nivelul de lavă topită.

Planeta Neptun

„Rocile de pe planeta noastră ar fi vaporizate în lichid sau gaz aici”, spune Louden. Și plouă și cu sticlă topită. Lateral. Louden spune că există planete similare ca mărime și masă cu Pământul care orbitează sub forma unor stele mai mici M pitice sau „pitice albe”. Dacă sunt locuibile este o altă întrebare. Pentru a fi suficient de caldă și a avea apă lichidă pe suprafața sa, o planetă trebuie să fie „blocată în mod natural”, așa cum Luna noastră este pe Pământ. Acest lucru înseamnă că veți obține o parte cu lumina zilei permanente și cealaltă, noapte perpetuă, potrivit BBCEarth.

Citește și: Povestea omului îngropat pe Lună: „A muncit din greu pentru acest scop”

„Când faci modele de calculator, ai parte de evenimente la nivel de uragan care se deplasează de la zi la noapte. Orice apă lichidă pe partea de zi se va evapora în nori, care vor fi suflați în partea de noapte, înghețați și zăpadă va fi afară. Ai avea o parte care este un deșert și o parte care este arctică”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite