Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

O furtună solară devastatoare ar putea reîntoarce omenirea în era întunericului

O furtună solară devastatoare ar putea reîntoarce omenirea în era întunericului/ Freepik
O furtună solară devastatoare ar putea reîntoarce omenirea în era întunericului/ Freepik

O furtună solară ne-ar putea transpune întreaga omenire într-o eră a întunericului. Acest fenomen a fost observat pentru prima dată într-un sistem solar, cu 100 de ani lumină înapoi. Această furtună solară ar putea arde sateliții și distruge rețelele electrice ale tuturor orașelor, provocând o perioadă de întuneric continuu, dar și o afectare a rețelelor telefonice.

Astronomii au descris acest fenomen ca un moment incredibil de artificii, drept „problemă”, spunând că, un asemenea eveniment ar putea să ne lovească planeta. Ar arde toți sateliții din orbita lui și ar distruge toate rețelele electrice, care ne servesc orașelor, cauzând o pană de curent și afectându-ne și serviciile telefonice. Steaua este numită EK Draconis, din limba latină, semnificație a cuvântului dragon. Această stea răsuflă prin foc. Are legături în constelația Draco, în îndepărtata parte nordică a cerului.

Citește și: Pământul, așa cum nu l-ai mai văzut. Top 10 fotografii ale Terrei făcute din spațiu sau de pe alte planete

Cunoscută și ca CME, adică (masă de evacuare a coronei), loviturile soarelui sunt de regulă asociate unei baze. Aceste lovituri sunt alcătuite dintr-o grupare de nori, care cuprind particule calde, fie plasmă, care se deplasează de-a lungul a milioane de kilometri pe oră.

La fiecare 100 de ani, acestea sunt îndreptate înspre direcția noastră. Co-autorul dr. Yuta Notsu, de la Universitatea Colorado Boulder, spune în felul următor: Masa de evacuare coronală ar putea avea un impact serios asupra planetei Pământ și asupra societății umane.

Echipa internațională a observat o incredibilă eliberare de energie ieșind din EK Draconis. A fost ceva mult mai puternic decât ceea ce am văzut până acum. Experții se tem de o catastrofă solară, care ne va lovi din plin, la finalul acestui secol.

Citește și: Ultimele rapoarte privind schimbările climatice au alertat pe toată lumea! Iată ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală

Liderul acestui studiu Kosuke Namekata, student și la Observatorul Național de astronomie din Japonia, a spus că această evacuare de masă poate să reiasă tot din Soare. Cercetătorii s-au folosit de pământ și de spațiu – bazându-se pe telescoape pentru a privi EK Draconis, care întruchipează o versiune mai tânără a soarelui.

Această observație ne-ar putea ajuta pe noi să înțelegem mai bine cât de asemănătoare sunt evenimentele care ne afectează planeta, chiar și planeta Marte, peste câteva milioane de ani.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite