Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Câinii pot fi vindecați de anxietatea de separare. Această femeie și-a tratat animalul de companie în doar șase săptămâni

Câinii pot fi vindecați de anxietatea de separare/ Freepik
Câinii pot fi vindecați de anxietatea de separare/ Freepik

Situațiile de criză, în care îți auzi câinele că plânge sau că urlă, te pot face să ți se sfâșie inima. O proprietară a unui câine, povestește cum a reușit ea să-și vindece cățelul, în doar 6 săptămâni de anxietate de separare. Femeia a explicat cum a ajuns să adopte anumite metode pentru a putea pleca de acasă și pentru a-și lăsa câinele singur, de la 4 la 5 ore pe zi, fără să mai existe nicio problemă cu anxietatea acestuia.

Ea consideră că este foarte benefic să împărtășească și celorlalți cum a reușit ea să-l vindece pe micuțul Leo, un border collie corgi mix, doar în șase săptămâni. Povestea începe când Leo a fost dus la un adăpost, la vârsta de trei anișori, fiind găsit abandonat pe străzi. Acesta a fost adoptat de mai multe ori și dus înapoi la adăpost, din cauza comportamentului lui. Animalul lătra încontinuu, urla și se rănea pe sine, de fiecare dată când era lăsat singur mai mult de câteva minute.

Femeia a povestit că ea nu este antrenor profesionist sau un expert în ale comportamentului animalelor, și că a vorbit cu o sumedenie de instructori în ale dresajului și comportamentului, care i-au spus că acest proces va dura până la 12 luni, iar unii dintre aceștia aveau și liste de așteptare de la 3 la 6 luni. Așa că, și-a luat inima în dinți și timp de o lună a vizionat multe videoclipuri pe Youtube, a citit postările unor bloguri, comentariile de pe diferite forumuri, a experimentat o sumedenie de tehnici și și-a luat notițe, cu privire la fiecare informație găsită, pentru a vedea care va funcționa. Iar după șase săptămâni, a reușit într-un final, să-și lase câinele singur mai mult de 30 de minute, în jurul a 4-5 ore.

Cum a reușit femeia să facă acest lucru

Primul lucru este să-l faci pe câinele tău să aibă încredere în tine, știind că te vei întoarce. Contează foarte mult să-i spui și că te vei întoarce imediat. Doamna a încercat tehnica de a părăsi camera și de a se întoarce foarte curând, pentru a-i arăta patrupedului său că, se ține de cuvânt. A încercat această tehnică de vreo 10-15 ori, în fiecare zi și a crescut ritmul de întoarcere, de la 15 la 30 de secunde, până ce a ajuns să-l lase singur 15-30 de minute.

Apoi, nu este recomandabil să-i creezi starea de euforie câinelui, atunci, când te întorci acasă. Ea spune că este ușor de zis și știe că e mai greu de realizat, însă, este foarte important să se reducă gradul de adrenalină în momentul reîntâlnirii. Ceea ce puteți face, este să îi oferiți un simplu salut și să-l mângâiați pe cap, iar atunci când câinele s-a calmat, puteți să vă bucurați cu adevărat de el.

E nevoie ca ei să asocieze plecarea cu ideea de plăcere și cea de întoarcere cu cea de suferință. Aceasta i-a dat câinelui ei un ciolan, timp de 30 de secunde și apoi l-a luat de la el. A așteptat, în jur de 5-10 minute și a continuat din nou procesul, de câteva ori, săptămâni la rând. Un alt sfat este ca, înainte de a pleca de acasă, să-i oferiți micuțului un tricou sau o bluză de-a dumneavoastră și să o așezați acolo unde credeți că i-ar plăcea să vă aștepte cât timp sunteți plecat. E bine să faceți acest lucru pentru a limita accesul în toate colțurile casei. Spațiile largi le creează starea de anxietate.

O altă idee este să vă monitorizați câinele când plecați de acasă, mai ales în primele 5 săptămâni. Folosiți o aplicație, care să vă arate ce face cățelul cât timp sunteți plecat, pentru a putea comunica cu el, de câte ori îl vedeți că este anxios.

În concluzie, starea mentală și emoțională a unui câine vor fi mereu oglinda proprietarului lor, așa că, e nevoie să te educi pe tine înainte de a-l educa pe micuț.

Te-ar putea interesa și